Pečenie keksíkov a sušienok ma nikdy neomrzí. Vždy sa totiž dá vymyslieť niečo nové a vždy sa v domácnosti zíde niečo malé, ale hlavne zdravé, pod zub. Najmä histaminikovi, ktorí nemôže iba tak vbehnúť do obchodu a kúpiť si nejaký keksík. Teda môže, ale nemusel by. 😉 Väčšina komerčných keksíkov totiž obsahuje minimálne jednu pridanú látku, ktorá by nemusela byť pre človeka s HIT vhodná – v lepšom prípade ide iba o pšeničnú múku, či kakaový prášok, ktoré zas v malom množstve až tak neublížia, no v tom horšom o rôzne pridané ečka, bez ktorých sa už ale že fakt! zaobíde.
A preto nedám dopustiť na moje keksíky, z ktorých mám už na blogu toľko, že ich pomaly môžem týždenne striedať a vždy budem mať niečo nové. 😉
Vločkové cookies s mandľami
Potrebujeme:
100g hladkej špaldovej múky
100g jemných ovsených vločiek
50g panela cukru
50g nasekaných mandlí (nie úplne mleté, aby sa trošku dali cítiť kúsky)
štipku prášku do pečiva bez fosfátov a sódu bikarbonu
2 menšie vajcia
1 PL karobu (kakaa)
70g kokosového oleja
štipku soli
1. Zmiešame suché ingrediencie a pridáme k nim vajcia, kokosový olej a vypracujeme cesto.
2. Z toho si odoberáme malé guľky, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
3. Do ich stredu vytvoríme odtlačok spodkom poldecáčiku. Môžeme použiť aj nejakú formičku, no toto je asi najjednoduchší a najdostupnejší spôsob pre každého. 🙂
4. Keksíky pečieme pri 190°C 15 min.