Dnešný recept už ani nemohol vzniknúť spontánnejšie. A o to je lepší! 😉
Už pár dní som bola naladená na latinsko-americkú nôtu, hrali mi dokola latino rytmy a to ma inšpirovalo spraviť niečo na tento štýl aj v kuchyni. Avšak čo? Ako prvé mi napadlo tacos a vtedy som si spomenula, že som už pár krát na stránke lavas.sk videla také akoby šatôčky a povedala som si, že z toho by mohlo byť aj mini tacos. 🙂
Vegetariánske tacos
Samozrejme voľba padla na vegetariánsku verziu, keďže ja bežne doma nemám nejakú veľkú zásobu mäsa (lebo ak sa nemýlim, známe tacos je s mletým mäsom.) Namiesto mäsa som preto zvolila cícerový kus kus, ktorý kupujem U Vážky a k nemu som primiešala iba mexické príchute, ktoré by tam pasovali. Zároveň som pridala nadrobno nakrájanú baby kukuričku a šampiňóny, ktoré som už musela spotrebovať (lebo áno, snažím sa variť zo zásob a nič nevyhadzovať) a vzniklo toto superské jedlo, ktoré môže byť považované za predjedlo ale pokojne aj hlavné jedlo k niečomu inému. My sme ho mali napríklad k polievke.
Mini lavaš tacos
Potrebujeme:
5 malých šampiňónov
4 baby kukuričky
1 jarnú cibuľku
40g cícerového kus kusu
100ml zeleninového vývaru (ak zrovna nemáte, môže byť aj voda)
mrkva z vývaru (môžete použiť aj čersvú, len ju nakrájajte na menšie alebo predvarte aby neostala tvrdá)
asi za hrsť listov koriandru a pol hrste lístkov mäty
1 ČL mexického oregana (kupujem u Mikori)
½ ČL mletej rasce
½ ČL sumaku
štipku chilly (nemusí byť)
korenie, soľ
olivový olej
1 špaldový lavaš
1 vajce
nezrejúci syr alebo syr Leerdamer (my sme zrovna mali iba ten, no to išlo manželovi, keďže sebe som robila aj tak verziu bez syru…pokojne ho teda vynechajte, super je to aj tak)
1. Na oleji opražíme cibuľku, pridáme na drobno nakrájané šampoňóny a baby kurkuričky. Osolíme, pridáme koreniny a chvíľu dusíme.
2. Medzitým si kus kus zalejeme vývarom a necháme pod pokrývkou dôjsť.
3. Lavaš si rozprestrieme a nakrájame z neho 16 rovnakých štvorcov.
4. Tie potom vkladáme spolu so štvorčekom papieru na pečenie do muffinovej formy. Ja ho používam radšej akoby som ich mala vymazávať olejom.
5. Kus kus primiešame k hubám a kukurici a pridáme na malé kúsky nakrájanú mrkvu z vývaru.
6. Touto zmesou plníme mini tacos košíčky. Viem, že origoš tacos má iný tvar, no ja ich tak aj tak budem volať. 🙂
7. Väčšie vajce rozšľaháme, osolíme a po malých lyžičkách nalejeme do košíkov. Cca 2-3 ČL do každého stačí. Ak nám trošku ostalo, môžeme ním potrieť kraje lavašu.
8. Na vrch nasypeme nakrájaný syr a pečieme pri 190°C 15 minút do chrumkava.
A poznámka na záver. Limetka na fotke nesmela chýbať, no ako ste si mohli všimnúť, v recepte sa ani nespomína. Použila som ju iba na dochutenie pre manžela. Histaminici, najmä v začiatočných fázach, by si s citrusmi mali dávať pozor.