Ako už niektorí viete, pred HIT som sa venovala cukrárčeniu a tvorila som všelijaké dobroty. Zopár vám pripájam na ukážku. 🙂
Chceesecake, cupcake a rôzne krémy (medzi nimi môj obľúbený čokoládový) však museli ísť úplne stranou, pretože akoby jedna cukrárka mohla piecť, keď nič nemôže ochutnávať? No a samozrejme nemám takú pevnú vôľu, že by som pokojne vypekala a nemohla si z toho sama dať. 🙁 Okrem iného som aj pracovne vyťažená, takže torty by šli tak či tak bokom. Občas ma ale chytí nostalgia a tak som využila voľnejší víkend (+ moje narodeniny) a pripravila som tortu pre kolegov do práce, ktorú som musela úplne prispôsobiť môjmu jedálničku. Jasné, mohla som pre nich spraviť čokoľvek iné, no prečo by som nevymyslela niečo, čo si potom môžete pripraviť napríklad aj vy? 😉
Slávnostná torta pre histaminikov
Potrebujeme:
na korpus (20cm):
3 vajcia
80 g trstinového cukru
70 g špaldovej múky
20 g ryžovej múky
1. Oddelíme žĺtky od bielkov.
2. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
3. K tuhému snehu pomaly prisypávame cukor a necháme ďalej šľahať.
4. Mixér stíšime na úplne najnižšie obrátky a pridáme žĺtka. Už ich nemixujeme, len tak zľahka “mixneme”.
5. Múky preosejeme a zľahka zamiešame do zmesi.
6. Cesto vylejeme do formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie a pečieme približne 20-25 min pri 175°C. Vrch musí byť pružný a hnedkastý, vtedy je piškóta správne upečená. Samozrejme môžeme vyskúšať aj “špajdľový test”.
na krém:
1 bio vanilkový puding (dostať v DM)
3 PL trstinového cukru
300 ml rastlinného mlieka (ja som mala práve ovsené)
150 g rastlinného masla Alsan
1. Asi 250 ml mlieka dáme zovrieť s 3 PL cukru.
2. V zvyšnom mlieku rozmiešame puding.
3. Ten prilejeme k mlieku keď začne vrieť a varíme do zhustnutia.
4. Alsan necháme zmäknúť pri izbovej teplote a potom vyšľaháme.
5. Vychladnutý puding pridáme k Alsanu a rozšľaháme do hladka.
Na vychladnutý korpus navrstvíme krém a ozdobíme čímkoľvek. Ja som zvolila mandľové lupienky a čučorriedky.
Krém na druhý deň perfektne stuhol. Konzistenciou bol dosť podobný tým, ktoré som pred tým robievala, takže ak by niekto chcel tortu potiahnuť marcipánom (a toleruje ho), myslím si, že krém by to v pohode zvládol 😉
10 komentárov
naozaj tm treba prosím Iba 70 gramov a 20gramov múky? strašne málo sa mi to zdá
Áno 🙂 Ide o klasické piškótové cesto. Kedysi ma učili, že na 1 vajce ide 30g múky a od vtedy ho pečiem tak. Len obmieňam rôzne druhy múk.
skutočne tam idú iba také množstvá múky? gramy sa mi zdajú málo
Ahoj, mala by som 2 otázky.
1. ryžovú múku môžem nahradiť aj kokosovou? (Ja nemám HIT, ale babka áno, torta by bola pre ňu).
2. Špaldová múka sa dáva hladká či polohrubá?
Ďakujem ?
Ahoj Natália,
s kokosovou múkou by som bola opatrná, pretože tá potrebuje oveľa viac tekutiny ako ryžová. Ryžovú však pokojne môžeš vynechať a použiť iba čisto špaldovú. 🙂 Tú ja dávam hladkú.
Ďakujem krásne ?
Dobrý deň,
dá sa v bežnom obchode zohnať Alsan maslo?
Ďakujem 🙂
Dobrý deň Danielka, ak máte pod “bežným” na mysli Tesco, Kaufland a spol., tak myslím, že nie. Alsan dostať skôr v bio predajniach. 🙂
Dobré ráno, prosím Vás je možné nahradiť trstinový cukor aj iným sladidlom ? 🙂 Vopred ďakujem. 🙂
Dobrý deň, samozrejme 🙂