Domov Nápoje Domáci bazový sirup

Domáci bazový sirup

autor: hitjezdravozit 21. mája 2020
Domáci bazový sirup

Baza momentálne rastie všade vôkol nás. Nie je ale jedno, kde ju nazbierate. Určite neodporúčam zbierať bazu pri ceste, kde je “znečistená” výfukmi z áut, hoc paradoxne práve pri ceste rastie najčastejšie. Nájdite si zákutie v lese, alebo oslovte známych, ktorí majú bazu na záhrade. Ja som mala tento rok šťastie, pretože Jožko má v práci rovno “pod nosom” obrovský krík a kde by bola baza čistejšia ako na ekofarme obklopenej panenskou prírodou? 🙂


Plný byt bazy

A práve to ma asi premotivovalo, že som si z nej natrhala viac než som mala pôvodne v pláne. 😀 Nevadí. Jožko by dokázal piť bazový sirup na litre a ja ho mám tiež veľmi rada, takže v konečnom dôsledku, bazového sirupu niekdy nie je dosť. A najmä nie teraz, keď sa blíži leto, obdobie limonád a čo je pre nás, histaminikov, lepšie ako domáca limonáda bez akýchkoľvek pridaných látok? 😉
Už pri zbere nás vôňa omámila, nehovoriac o tom, že v aute sme ju nevedeli vyvetrať ešte minimálne 24 hodín. 😀 No a keď som ju pripravovala, bol jej plný byt. Rozhodla som sa ale, že vám nenapíšem recept na to obrovské množstvo, pretože sama viem, že väčšinou vyhľadávam recepty s menšími dávkami a prípadne si ich potom zdvojnásobím. Tentoraz to bolo naraz skutočne veľa už aj na mňa. 🙂

Domáci bazový sirup

Domáci bazový sirup
Potrebujeme:

50 kvetov bazy
1,5 kg nerafinovaného trstinového cukru
2,5 litra vody
25g kyseliny askorbovej

1. Ak ste bazu trhali na mieste, kde máte istotu, že je čistá, najlepšie je neumývať ju, aby ste nezničili tie jej najcennejšie žlté častice, ktoré väčšinou ľudia strasú/premyjú. Samozrejme malých mušiek a chrobáčikov sa chceme zbaviť, no pokúste sa netriasť kvetmi až príliš.
2. Kvety bazy naložíme vo veľkého hrnca a zalejeme vodou. Odložíme ho na celú noc do chladničky aby sa poriadne vylúhovala. V tomto bode by mali prísť na scénu aj citróny, ktoré ja kvôli HIT vynechávam, no pre Jožka som robila aj verziu s nimi. Takže ak máte k dispozícii chemicky neošetrené citróny a nerobia vám citrusy ťažkosti, môžete na tento pomer pridať 2 citróny. Jednoducho ich nakrájajte na kolieska a vložte ku kvetom do vody.
3. Na druhý deň vodu precedíme cez gázu a pridáme do nej cukor.
4. Na miernom ohni sirup jemne povaríme kým sa cukor neroztopí. Pridáme kyselinu askorbovú a odstavíme z ohňa. Nenechávame prejsť varom!
5. Sterilné fľašky naplníme sirupom. Najlepšie skladovať v studenej pivnici alebo chladničke.

Bazovo – topinamburová limonáda

V kategórii nápoje už na mojom blogu nájdete nejaké recepty na limonády, no povedala som si, že vám do tohto článku pripojím aj jeden s použitím nášho čerstvého bazového sirupu, ktorý som si v poslednej dobe veľmi obľúbila. Aj keď to nemôžeme vyslovene považovať za recept, pretože táto domáca limonáda sa skladá iba z 3 hlavných ingrediencií, no verte mi, ak ju pripravíte na nejakú záhradnú party, nikto neodolá. 😉


Stačí vám k nemu:
sklenený džbán
75ml bazového sirupu
25ml topinaburového sirupu
asi 3 cm kúsok čerstvého zázvoru, z ktorého bude zázvorový čaj
liter vody

Zázvor nastrúhame a zalejeme 2 dcl vriacou vodou. Necháme ho vylúhovať podľa požadovanej intenzity zázvoru. Niekto má rád zázvor intenzívnejší iný menej intenzívny. Čaj precedíme a necháme úplne vychladnúť. Do džbánu nalejeme bazový a topinamburový sirup, zalejeme čajom a so zvyšným dielom vody.

Možno sa vám zdá čudné, že som skombinovala 2 sirupy, no tieto 2 chute spolu neskutočne dobre ladia a v kombinácii so zázvorom vám sirup vôbec nepríde presladený. Môžete si doň pridať pár kociek ľadu, prípadne na záhrade lístky medovky či mäty. A tak sa razom jednoduchá bazová limonáda stane zaujímavejšou. 🙂

Mimochodom, tento môj nový džbán som dostala v spolupráci s Tescomou a veľmi sa z neho teším, nakoľko som si vybrala dizajn prispôsobený do chladničky. Konkrétne do dvier chladničky. Teda nemusíte špekulovať, že sa vám nezmestí. Je vhodný na studené aj teplé nápoje a pretože je vyrobený zo žiaruvzdorného skla, môžete ho položiť aj priamo na indukciu a ohriať si napríklad mlieko, ktorým si následne zalejete ovsené vločky. A nemusíte tak špiniť ďalší hrniec. 🙂 Všade hľadám zlepšováky, aby som nemusela toľko umývať riady. 😀 Mimochodom, džbán je vhodný aj do umývačky. 😉 Juheeeeej.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top