Články · Rýchlo a jednoducho · Všetky recepty

4 jednoduché recepty z ryžovaru

Keďže moja práca si vyžaduje ubytovanie mimo domova, ešte k tomu v hotelovej izbe a ja som nechcela riešiť dennodenné ťažkosti po stravovaní v reštaurácii, môj najväčší pomocník je ryžovar. Používam ho minimálne 2x denne, ráno na uvarenie ovsenej kaše a na obed.
Ak si myslíte, že v ňom pripravíte iba ryžu, rada vás z tohto omylu vyvediem nasledujúcimi receptami.

Tento Sencor mám už od kedy mi HIT zistili a ešte stále mi dobre slúži. Je to menší druh, jeho objem je iba 0,6L, no pre dve osoby je to v pohode. Momentálne však používam maminin, ktorý má aj sitko a objemovo je väčší. Neviem presnú značku, lebo bol kúpený v zahraničí, takže nejaký „no name“, no moja najbližšia kúpa bude určite jeden podobný so sitkom.

Prejdime ale na recepty 😉

1. Ovsená kaša (tak isto pohánková, ryžová…)

Ja si robím prevažne ovsenú a pohánkovú, no robila som si v ňom už aj mango sticky rice.

Pri ovsenej kaši je dôležité sledovať kedy začína kaša vrieť. Ovsené vločky zalejem vodou (alebo rastlinným mliekom) a prikryjem. Počkám pár minút a keď už začína jemne bublotať začnem ju miešať a miešam až kým nezhnustne. Vtedy ryžovar manuálne vypnem a kašu ochutím. Tentoraz som si spravila jablkovo-škoricovú. Aby som so sebou nemusela mať „celú kuchyňu“ (mám iba polku 😀 …ale niee) kúpila som si napríklad takýto malý strúhač. Využijem ho aj pri šalátoch 😉

2. Ryža (a tak isto aj pšeno, quinoa či pohánka) sa dajú spraviť na milion spôsobov s akýmkoľvek druhom zeleniny, s hubami, strukovinami, ktoré netreba dlho variť (beluga, červená šošovica), bylinkami, kokosovou/ryžovou smotanou a pod.

Jedno z mojich obľúbených ryžových jedál je krémové rizoto s cuketou, žltými paradajkami a bazalkou, takže vám pripojím recept práve naň.


Potrebujeme (na 2 porcie):
1 cuketu
2-3 žlté cherry paradajky
čerstvú bazalku
1,5 omdmerky basmati alebo jazmínovej ryže
sušené domáce provensálske bylinky
himalájsku soľ
olivový olej
vodu


1. Ryžu prepláchnem a vysypem do ryžovaru.
2. Pridám nakrájanú cuketu na kocky, umyté paradajky v celku, bazalkové listy, olej, provensálske bylinky olej a prikryjem.
3. Zapnem ryžovar a nechám uvariť.
4. Na záver rizoto premiešam, nech sa paradajky rozpustia a podávam so šalátom.

3. Praženica

Áno, v ryžovari dokážem vykúzliť aj praženicu. Podstata je podobná ako pri ovsenej kaši – treba miešať! Prvý krát som sa pokúsila spraviť frittatu, no tá mi nevyšla a vajíčka sa mi zbytočne pripekali na spodok.

Potrebujeme (na 1 porciu):
1 malú cuketu
1 jarnú cibuľku
2 malé šampiňóny
3 vajíčka
olivový olej
himalájsku soľ
rukolu

1. Cuketu nakrájam na úplne tenké plátky (môžete nastrúhať na strúhadle), šampiňóny a šalotku nakrájam na malé kúsky a vložím do ryžovaru.
2. Vajíčka, soľ a 1 ČL oleja vyšľahám a zalejem zeleninu.
3. Zapnem ryžovar a prikryjem. Keď sa začne vajíčko variť, miešam až kým nie je praženica hotová. Pred koncom pridám nakrájanú rukolu.

4. Zemiakový prívarok

Toto už je skutočne zvláštne, však? No verte mi a pokojne ho vyskúšajte 😉 Bol perfektný!

Potrebujeme (na 2 porcie):
6-7 stredných zemiakov
150 ml ryžovej smotany
2 ČL múky (ja som tentoraz mala po ruke ražnú, ale môže byť aj bezlepková)
2-3 bôbkové listy
5-6ks celého čierneho korenia
himalájsku soľ
vodu
prípadne kôpor podľa chuti (ja ho veľmi nemám rada a práve som ho ani nemala, no perfektne by sa sem hodil)

1. Zemiaky očistíme a nakrájame na menšie kocky ako bežne keď robíme prívarok v hrnci.
2. Vložíme do ryžovaru, osolíme, pridáme korenie a bôbkový list a zalejeme vodou tak, aby zemiaky ešte trochu vykúkali.
3. Zapneme ryžovar a varíme do mäkka.
4. Keď už zemiaky mierne vieme roztlačiť vymiešame múku v ryžovej smotane a za stáleho miešania prilejeme do ryžovaru.
5. Necháme ešte chvíľu povariť do zhustnutia. Ja som pár zemiakov roztlačila, nech je prívarok ešte hustejší.

Bonus: Dusená zelenina

Ak ešte ryžovar nemáte a iba kúpu zvažujete, určite odporúčam kúpiť si taký, ku ktorému je aj sitko. Je to obrovské plus! Počas varenia si totižto udusíte akúkoľvek zeleninku. Najlepšie je, keď tvrdšie druhy nakrájate na menšie kúsky, aby sa stihli udusiť kým je jedlo hotové. Ja som takto dusila brokolicu, špargľu, baby kukuričky, cuketu, fenikel ale i mrkvu. Tá bola trochu chrumkavejšia, no mne to neprekážalo.


Príklad:
1. Mkrvové pšeno s kurkumou a k tomu dusený fenikel a baby kukuričky


2. Rizoto s červenou paprikou, žltou cuketou, posypané klíčkami a k tomu dusená špargľa a baby kukuričky

 Dúfam, že sa vám článok páčil a ak máte akékoľvek otázky, neváhajte ma kontaktovať, či už tu, na maily: hitjezdravozit@gmail.com alebo prostredníctvom môjho FB 🙂

4 thoughts on “4 jednoduché recepty z ryžovaru

  1. Spätné upozornenie: Jesenná pizza | Hit je zdravo žiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *