Domov Eliminačná diéta Prívarok z kvaky
Prívarok z kvaky

V jednoduchosti je krása, jedlo z našich končín, rýchlo hotové, sezónne… Presne takéto prívlastky by mohlo dostať toto dnešné jedlo, ktoré verím, že poteší všetkých vás, čo sa v kuchyni radi “motáte” okolo tých našich tradičných ingrediencií. 🙂

Musíte mi ale odpustiť aj moje experimenty s ázijskou, indickou či inou zahraničnou kuchyňou, pretože ich milujem a som rada, že na blogu mám takú rôznorodú škálu všakovakých dobrôt. To je totiž jasný dôkaz toho, že aj histaminik si môže dopriať svetovú kuchyňu. Ibaže s menšími obmenami. 🙂

Tento recept je však z tých, ktorý odporúčam aj histaminikom v počiatočnej fáze diéty, ktorí majú pocit, že jedia stále iba to isté dokola. Pretože prívarok z kvaky si pokojne môžete pripraviť aj vy. 😉

Kvaka

Kedysi milovaná, potom na určitý čas zabudnutá a teraz znovu veľmi moderná koreňová zelenina sa v mojom jedálničku, najmä počas zimného obdobia, vyskytuje pomerne často. Zvyknem ju zapekať s inou zeleninou, pridávam ju do polievky alebo s ňou vymýšľam rôzne iné recepty. Dokonca som ju skúšala nasladko a ak všetko pôjde ako má a ja ten recept ešte trošku doťuknem, onedlho bude na blogu aj ten. 😉
Kvaka obsahuje až 90% vody, je bohatá na minerálne látky, vitamíny (najmä vit. C) a látky, ktoré podporujú trávenie. Nemá skoro žiaden tuk, no o to viac vlákniny.
Jej chuť je mierne korenistá, sem tam až jemne pikantná a dokonca jej listy sa môžu spracovať ako špenát. Môže sa konzumovať aj surová, napr. do šalátov.

Prívarok z kvaky

Prívarok z kvaky
Potrebujeme:
500g zemiakov
300g kvaky
1-2 topinambury (cca 100g)
cibuľu
2 strúčiky cesnaku
olivový olej
500ml vody
250ml domácej ovsenej smotany*
2 bobkové listy
¼ ČL mletého muškátového orieška
½ ČL mletej rasce
korenie
soľ

*Samozrejme ak tolerujete mliečne výrobky, namiesto ovsenej smotany použite klasickú smotanu na varenie. Domácu ovsenú si vyrábam ako mlieko…teda je to vlastne ovsené mlieko, len ho spravím hustejšie. 

1. Zemiaky, kvaku a topinambury očistíme a nakrájame na kocky.
2. Na oleji osmahneme cibuľku, všetky korenia a ako prvú pridáme kvaku a topinambury. Zalejeme vodou, osolíme a varíme asi 20 minút.
3. Potom pridáme zemiaky a polovicu smotany a varíme do zmäknutia.
4. Prívarok mierne rozmixujeme – nie úplne do hladka, aby nám ostali aj kúsky a podľa potreby prilejeme aj zvyšnú smotanu. Povaríme ešte minutku-dve a odstavíme z ohňa.

Prívarok z kvaky
Prívarok netreba zahusťovať. Spravia to zemiaky. Ak však budete mať pocit, že sa vám neodparilo dostatočné množstvo vody, môžete ho zahustiť troškou špaldovej múky rozmiešanej v smotane a tak ju tam na záver vliať. Raz sa mi podarilo pridať veľa vody (keďže prívarky robím väčšinou od oka) a vyriešila som to takto. 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.