Domov Články Čo som dnes jedla #2

Čo som dnes jedla #2

autor: hitjezdravozit 11. septembra 2016
Čo som dnes jedla #2

Ahojte moji milí 🙂

Keďže mám pocit, že sa vám článok tohto druhu zapáčil, pripravila som si pre vás druhý diel 😉 Dnes bude o toľko inakší, že bude venovaný asi všetkým intoleranciám a alergiám. To znamená, že recepty, ktoré v ňom nájdete sú všetky bez mliečne, nízkohistamínové, bezlepkové, vegetariánske a dokonca aj vegánske! Dúfam teda, že si každý z vás nájde niečo, čo sa mu zapáči, inšpiruje sa a možno aj niečo vyskúša 🙂

Raňajky – Mandľová ovsená kaša s ovocím

ranajky
Dnešná kaša, pretože ako som už spomínala v prvom diely, raňajky sa u mňa bez kaše nezaobídu, je mandľová, teda uvarená v mandľovom mlieku, plus som k vločkám prisypala mleté mandle, 1 ČL medu a tak isto som mandľami posypala aj vrch a dozdobila bielymi chia semienkami, granátovým jablkom a physalisom.
Ak ste ešte physalis neskúšali, vyskúšajte. Ja osobne s ním popri HIT nemám žiadne problémy. Možno tak natrafíte na nové ovocie, ktoré budete tolerovať 😉

Desiata – Zelená „salsa“ s hummusovými čipsami

desiata
Dobre dobre, od salsy to má skutočne veeeľmi ďaleko. 😀 Ale fakt som nevedela ako to nazvať. Šalát? Nie je to však šalát ako taký. Skôr som sa snažila spraviť akúsi zeleninovú zmes, ktorú si môžem naberať týmito chutnými čipsami. Ak ich nepoznáte, odporúčam ich vyskúšať! Dostať ich aj u nás (napr. v Biolande – klik tu) a sú bezlepkové, vegetariánske aj vegánske, čo je super, pretože tým pádom neobsahujú žiadne mlieko a v poslednej dobe ako naschvál nejaký mliečny výrobok obsahuje všetko, čo chytím do ruky. 🙁 No ale naspäť k veci. Ich zloženie je skutočne v pohode, teda ak tolerujete cícer. Ja s ním nemám problém, robím si často aj hummus, falafel, či iba tak uvarený cícer do šalátu. Tento konkrétny druh,ktorý som mala ja, má príchuť smotany (nie je to však samozrejme mliečna smotana ale vegánska náhrada), no chutnala som už aj solené a tiež sú výborné. Ak cícer netolerujete, skúste od tohto výrobcu Quinoa čipsy.
Čo sa týka zeleninky, chcela som aby bola trošku šťavnatá, ale zato aby obsahovala aj niečo „k zakusnutiu“ a tak som nastrúhala kúsok uhorky na hrubom strúhadle, 1 mrkvu na jemnom strúhadle a ďalší kúsok uhorky som nakrájala na drobné kocky. Pridala som soľ, čerstvý tymián, sezamové semienka a trošku olivového olej. Jednoduchá a veľmi chutná desiata 🙂

Obed –  Kokosová polievka so sladkých zemiakov a zeleninové quinoa burgery

K polievke potrebujeme:
3 sladké zemiaky
1 malú cibuľku
2 menšie alebo 1 veľkú mrkvu
kokosové mlieko
galgant
soľ
kokosový olej

1. Sladké zemiaky a mrkvu ošúpeme a nakrájame na kocky.
2. Cibuľku nakrájame na drobno a pridáme do hrnca s rozohriatym kokosovým olejom.
3. Na to pridáme mrkvu, aby pustila trošku farbu, následne batáty a zalejeme vodou aby bola zelenina ponorená. Nepridávame príliš veľa vody, ak chceme mať polievku pekne hustú.
4. Necháme zeleninu poriadne rozvariť a následne ju rozmixujeme.
5. Vrátime hrniec na sporák, pridáme soľ, galgant a približne deci a pol kokosového mlieka.
6. Necháme ju ešte chvíľu prevariť a podávame.

Ak skutočne ľúbite kokosovú chuť, kľudne si na vrch pridajte pár kokosových lupienkov, zamiešajte a ak počas jedenia pár krát zahryznete na kokos, jeho chuť vynikne ešte intenzívnejšie 😉 Ak až tak nemusíte kokos, nebojte sa, v samotnej polievke ho až tak necítiť. Aj môj drahý ju zjedol a veeľmi si ju pochvaľoval (bez tých kokosových lupienkov) 😀

polievka

K burgerom potrebujeme:
100 g quinoi
1 cuketu
1 mrkvu
pol cibule
2 strúčiky cesnaku
2-3 PL kukuričnej múky
1 PL chia semienok
soľ
oregano, tymian

1. Quinou uvaríme vo vode a necháme trochu vychladnúť. Medzitým si predhrejeme rúru na 180°C.
2. Cuketu a mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a vytlačíme z nich poriadne vodu.
3. Cibuľku nakrájame na drobné a cesnak pretlačíme. Pridáme ich k cukete a mrkve.
4. Následne pridáme quinou, múku, chia semienka, soľ a bylinky.
5. Tvarujeme malé burgery, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ich približne 20-25 minút (kým nezačnú chytať peknú bronzovú farbu).

burgery2

Olovrant – Exotická ovocná misa

Nestáva sa často, že mi stačí poobede iba ovocie, väčšinou ho dopĺňam nejakými sladkosťami (zdravými samozrejme 😀 – muffiny, raw tyčinky, kokosové guľky atď.), no tentoraz mi skutočne stačil, keďže som použila viac druhov ovocia v kombinácii so sušenými i s orieškami.

Zmiešala som teda 1 veľké mango, 1 banán, asi 5-6 kúskov physalisu, 3 medjoul datle a kešu oriešky.

olovrant

Večera –  Zeleninou plnené ryžové rolky

Tento recept som si vymyslela veľmi spontánne, pretože som neskutočne chcela vyskúšať ryžové papiere, ktoré mi v ten deň prišli. Objednala som si ich z Amazonu (nájdete ich tu) a sú skvelé!! Ich zloženie je úplne jednoduché – tapiokový škrob, ryžová múka, voda a soľ. Dostala som sa k nim cez moju obľúbenú vegan youtuberku JessBeautician (odporúčam pozrieť niektoré jej videá – klik tu) a som rada, že som si ich objednala. Chuťovo sú podobné ryžovým rezancom, len sú ešte krehšie.
Ich príprava je veľmi jednoduchá. Treba ich len namočiť na pár sekúnd do vody, následne rozprestrieť na tanier, naplniť čímkoľvek a stočiť do rolky. Rolku potom prerežete a môžete papať. 😉 Pozor však, aby sa vedľa seba jedna druhej nedotýkali, keďže sú dosť lepkavé. To je však výhodou, pretože sa ľahko zrolujú a neodlepujú sa.

rice-paper
Plnila som ich čerstvým šalátom, rukolou a zeleninovou zmesou, ktorú som podusila na kokosovom oleji. Bola to špargľa nakrájaná na drobné kúsky, červená paprika nakrájaná na tenké prúžky a cuketa tak isto nakrájaná na tenké prúžky.
Ako dodatok som si dala pár makadamiových a kešu orieškov, ktoré by som nabudúce kľudne zakombinovala aj do roliek. Milujem totižto kombináciu zeleniny a rôznych druhov orieškov.

vecera
Ak by ste náhodou nevedeli, makadamiové oriešky sú vo švajčiarskom zozname NULKA, teda veľmi vhodné pre nás 😉 Určite si ich kúpte, sú plné energie, obsahujú vitamíny A a E, zdravé tuky a celkovo sú veľmi prospešné pre náš organizmus.

Dúfam, že sa vám páčil aj dnešný diel 🙂 Dajte mi vedieť do komentárov ak ste niečo vyskúšali z predošlého (ktorý mimochodom nájdete TU ). Budem sa tešiť 🙂

Majte sa krásne!

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme