Inšpiráciu na tento recept som získala z Pycovej knihy Štyri ročné obdobia no samozrejme ja som si ho kvôli HIT musela trošku pozmeniť. Ako ste už mohli vidieť pri mojom prvom curry recepte, zdanlivo vysokohistamínové jedlo sa razom dokáže zmeniť na protizápalové. A ak ste mali vtedy obavy z cíceru, teraz vám už nič nebude brániť vyskúšať si túto exotickú pochúťku, pretože červená šošovica je histaminikmi asi najlepšie tolerovaná strukovina 😉
Potrebujeme:
150g červenej šošovice
1 cibuľku
2 žlté mrkvy
2 červené mrkvy
1 bok choy
čerstvý zázvor
čerstvú kurkumu
čerstvý galgant
čiernu rascu (nigella sativa)
mletú kurkumu (pre ešte krajšiu farbu)
himalájsku soľ
50ml kokosového mlieka
ghee maslo
1. Zeleninu ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
2. Na drobno nakrájame aj čerstvé koreniny. Množstvo nechám na vás podľa chuti, no z galgantu stačí najmenší kúsok, pretože má výraznú a jemne pikantnú chuť. V mažiariku si jemne podrvíme čiernu rascu.
3. Na panvici rozohrejeme maslo a pridáme všetky koreniny.
4. Mierne ich opečieme kým pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku.
5. Následne pridáme všetku zeleninu (okrem jemných bok choy lístkov, tie pridáme neskôr lebo sa rýchlo rozvaria), prepláchnutú šošovicu a zalejeme vodou.
6. Varíme na miernom ohni cca 20 min. kým šošovica nevsiakne všetku vodu.
7. Pred úplným dovarením pridáme bok choy listy a kokosové mlieko na zjemnenie.
8. Podávame s ryžou alebo quinoou.
1 komentár