Domov Pečivo Zemiakové mini pagáče z 3 hlavných ingrediencií

Zemiakové mini pagáče z 3 hlavných ingrediencií

autor: hitjezdravozit 19. novembra 2019
Zemiakové mini pagáče z 3 hlavných ingrediencií

Pagáčov nikdy nie je dosť. A aj keď už na blogu jedny zemiakové mám, tieto sú iné v tom, že sú bez vajca (to jedno prepeličie na potretie pokojne vynechajte) a tak isto bez laktózy respektíve aj bez mliečnej bielkoviny. S pridaním kvalitnej bravčovej masti zároveň dostanú jemnú príchuť škvarkových. Ideálny snack napríklad na blížiace sa sviatky. 🙂

Bravčová masť a jednotlivé tuky

Pri HIT sa neustále spomína kokosový olej a priznám sa, na začiatku som “vďaka zoznamom” aj ja používala iba ten. Chyba! Keďže niektoré zoznamy majú tendenciu zakazovať aj olivový či iné oleje a tuky, ľudia nadobudnú pocit, že je to správne, veď zoznamy sa predsa určite nemýlia. Nechcete asi aby som sa začala opäť rozpisovať o zoznamoch, že? 😀

Treba si uvedomiť hlavne to, že nie je tuk ako tuk. Ak si kúpite slnečnicový olej, olivový alebo akýkoľvek olej za 2€ v plastovej priesvitnej fľaši, veľkú kvalitu nečakajte (rovnako nekvalitný je aj rafinovaný kokosák). Tak isto nečakajte veľký zdravotný benefit od margarínov. Pred sviatkami ich na počudovanie v nákupných košíkoch stále vidím toľko, až sa mi rozum zastavuje.
Za kvalitný olej sa považuje nerafinovaný, najlepšie panenský, ktorý má samozrejme určite vyššiu cenu ako tie lacňuchy v plastových fľaškách. Pri tukoch je to zas vysokopercentné maslo (kravské, kozie…), prepustené maslo (ghee) alebo domáca, kvalitná masť (bravčová, kačacia…). Toto sú tuky, ktoré ja používam najčastejšie. A neriadim sa pritom žiadnym zoznamom. Sem tam použijem aj kvalitný slnečnicový či repkový olej – najmä do pečenia a ak si recept vyžaduje kokosový, tiež po ňom siahnem, no určite nie po vaničkovom kde zaplatíte 4€ za 1kg.

A teraz, ak vás zaujíma kde kupujem jednotlivé tuky, dnes vám to tu pekne napíšem (a nejde o žiadne spolupráce). 😉 Chcem len aby ste vedeli, aké dôležité je mať kvalitný olej/tuk. Pretože ak síce budete jesť nízkohistamínovo – zeleninku, ryžu, zemiaky, obilniny ale budete ich kombinovať s rafinovaným slnečnicovým olejom za 1€, vašu HITku asi pod kontrolu nedostanete a svoje črevo neuzdravíte.

Moje tipy na oleje a tuky

1. Olivový olej a ghee maslo mám jedine od Powerlogy.
2. Kokosák kupujem na váhu U Vážky – existuje voňavý a nevoňavý, teda taký, ktorý nemá chuť ani vôňu ako kokos a potom taký, na ktorého chuti ten kokos cítiť. Ten mám menej rada, ale do sladkého pečenia sa hodí.
3. Špecializované oleje (ako tekvicový, makový, z hroznových jadier…) kupujem napríklad u Pán Kukučka.
4. Bravčovú masť mám zase od domácich farmárov, ktorí predávajú na našom miestnom trhu.

Zemiakové mini pagáče z 3 hlavných ingrediencií


Potrebujeme:

100g zemiakov (2 menšie alebo 1 veľký)
80g bravčovej masti
120g hladkej špaldovej múky
¼ ČL prášku do pečiva bez fosfátov
soľ

1 prepeličie vajce na potretie
sušené oregano alebo akékoľvek semienka či bylinky na posypanie

1.) Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a popučíme.
2.) Pridáme k nim bravčovú masť, múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľ.
3.) Vypracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme a vykrajujeme z neho malé trojuhoľníčky.
4.) Tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Na záver ich posypeme podľa chuti. S oreganom chutia výborne!
5.) Pečieme pri 190°C približne 10 minút.

Mohlo by sa vám páčiť aj

5 komentárov

Zuzana 25. novembra 2019 o 19:17

Dá sa ta špaldová múka zameniť aj za niečo iné? Keď máme intoleranciu na lepok…. 🙁 dakujeem

Odpovedať
Eva 9. decembra 2019 o 9:57

Zuzko zkousela jste jinou mouku? Jakou? Ja je asi dnes budu delat z bezlepkove schaer – bread mix, tak dam vedet jak se zadarilo 🙂
Jinak moc dekuju za recepty ?
Eva C.

Odpovedať
Kati 14. decembra 2020 o 1:18

Ahoj, skusali ste pred rokom tu breadmix muku? Ako to dopadlo? Dakujem pekne.

Odpovedať
Kati 14. decembra 2020 o 1:18

Ahoj, skusali ste pred rokom tu breadmix muku? Ako to dopadlo? Dakujem pekne.

Odpovedať
hitjezdravozit 14. decembra 2020 o 11:07

Ahoj neskúšala. Ja zmesi nepoužívam. Jedinú som vyskúšala maďarskú Szafi a nemeckú Bauckhof a s tými som bola spokojná, no vždy je najlepšie si namiešať múky z jednodruhových múk.

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.