Pagáčov nikdy nie je dosť. A aj keď už na blogu jedny zemiakové mám, tieto sú iné v tom, že sú bez vajca (to jedno prepeličie na potretie pokojne vynechajte) a tak isto bez laktózy respektíve aj bez mliečnej bielkoviny. S pridaním kvalitnej bravčovej masti zároveň dostanú jemnú príchuť škvarkových. Ideálny snack napríklad na blížiace sa sviatky. 🙂
Bravčová masť a jednotlivé tuky
Pri HIT sa neustále spomína kokosový olej a priznám sa, na začiatku som “vďaka zoznamom” aj ja používala iba ten. Chyba! Keďže niektoré zoznamy majú tendenciu zakazovať aj olivový či iné oleje a tuky, ľudia nadobudnú pocit, že je to správne, veď zoznamy sa predsa určite nemýlia. Nechcete asi aby som sa začala opäť rozpisovať o zoznamoch, že? 😀
Treba si uvedomiť hlavne to, že nie je tuk ako tuk. Ak si kúpite slnečnicový olej, olivový alebo akýkoľvek olej za 2€ v plastovej priesvitnej fľaši, veľkú kvalitu nečakajte (rovnako nekvalitný je aj rafinovaný kokosák). Tak isto nečakajte veľký zdravotný benefit od margarínov. Pred sviatkami ich na počudovanie v nákupných košíkoch stále vidím toľko, až sa mi rozum zastavuje.
Za kvalitný olej sa považuje nerafinovaný, najlepšie panenský, ktorý má samozrejme určite vyššiu cenu ako tie lacňuchy v plastových fľaškách. Pri tukoch je to zas vysokopercentné maslo (kravské, kozie…), prepustené maslo (ghee) alebo domáca, kvalitná masť (bravčová, kačacia…). Toto sú tuky, ktoré ja používam najčastejšie. A neriadim sa pritom žiadnym zoznamom. Sem tam použijem aj kvalitný slnečnicový či repkový olej – najmä do pečenia a ak si recept vyžaduje kokosový, tiež po ňom siahnem, no určite nie po vaničkovom kde zaplatíte 4€ za 1kg.
A teraz, ak vás zaujíma kde kupujem jednotlivé tuky, dnes vám to tu pekne napíšem (a nejde o žiadne spolupráce). 😉 Chcem len aby ste vedeli, aké dôležité je mať kvalitný olej/tuk. Pretože ak síce budete jesť nízkohistamínovo – zeleninku, ryžu, zemiaky, obilniny ale budete ich kombinovať s rafinovaným slnečnicovým olejom za 1€, vašu HITku asi pod kontrolu nedostanete a svoje črevo neuzdravíte.
Moje tipy na oleje a tuky
1. Olivový olej a ghee maslo mám jedine od Powerlogy.
2. Kokosák kupujem na váhu U Vážky – existuje voňavý a nevoňavý, teda taký, ktorý nemá chuť ani vôňu ako kokos a potom taký, na ktorého chuti ten kokos cítiť. Ten mám menej rada, ale do sladkého pečenia sa hodí.
3. Špecializované oleje (ako tekvicový, makový, z hroznových jadier…) kupujem napríklad u Pán Kukučka.
4. Bravčovú masť mám zase od domácich farmárov, ktorí predávajú na našom miestnom trhu.
Zemiakové mini pagáče z 3 hlavných ingrediencií
Potrebujeme:
100g zemiakov (2 menšie alebo 1 veľký)
80g bravčovej masti
120g hladkej špaldovej múky
¼ ČL prášku do pečiva bez fosfátov
soľ
1 prepeličie vajce na potretie
sušené oregano alebo akékoľvek semienka či bylinky na posypanie
1.) Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a popučíme.
2.) Pridáme k nim bravčovú masť, múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľ.
3.) Vypracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme a vykrajujeme z neho malé trojuhoľníčky.
4.) Tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Na záver ich posypeme podľa chuti. S oreganom chutia výborne!
5.) Pečieme pri 190°C približne 10 minút.
5 komentárov
Dá sa ta špaldová múka zameniť aj za niečo iné? Keď máme intoleranciu na lepok…. 🙁 dakujeem
Zuzko zkousela jste jinou mouku? Jakou? Ja je asi dnes budu delat z bezlepkove schaer – bread mix, tak dam vedet jak se zadarilo 🙂
Jinak moc dekuju za recepty ?
Eva C.
Ahoj, skusali ste pred rokom tu breadmix muku? Ako to dopadlo? Dakujem pekne.
Ahoj, skusali ste pred rokom tu breadmix muku? Ako to dopadlo? Dakujem pekne.
Ahoj neskúšala. Ja zmesi nepoužívam. Jedinú som vyskúšala maďarskú Szafi a nemeckú Bauckhof a s tými som bola spokojná, no vždy je najlepšie si namiešať múky z jednodruhových múk.