Domov Hlavné jedlá Jesenný eintopf z tlakového hrnca

Jesenný eintopf z tlakového hrnca

autor: hitjezdravozit 29. septembra 2020
Jesenný eintopf z tlakového hrnca

Po tlakovom hrnci pokukujem už roky. Priznám sa, aj ja som sa mu “vyhýbala” z jediného dôvodu – čo ak buchne? 😀

Bezpečnosť nadovšetko

Spomínate si na historky našich mám, či starých mám, ktoré spomínajú na to, ako im tlakový hrniec vybuchol, jedlo bolo po celej kuchyni alebo sa obarili? Pretože ja si spomínam. A presne to ma tak trochu odrádzalo i keď viem, že v dnešnej dobe je už asi o dooosť väčší rozdiel v tlakových hrncoch ako to bolo kedysi. 🙂
Pri dnešných tlakových hrncoch sa kladie maximálny dôraz na to, aby sa nič z vyššie vymenovaných katastrof nemohlo stať. Aj pri mojom hrnci som sa dočítala, že je vyrobený z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele a vybavený je masívnymi úchytkami, ktoré nepália. A skutočne. Pri prvom varení som totiž tak trochu “stresovala”, či ma to po otvorení neobarí. No a keď som hrniec otvorila, smiala som sa sama na sebe, pretože to skutočne nebol žiadny obrovský kúdol pary ako som očakávala. 😀 Keď totiž všetko spravíte ako treba, teda vytiahnete ventil, vypustíte paru a chvíľu počkáte (plus ja som samozrejme pre istotou mala na rukách kuchynské chňapky), žiadne popálenie nehrozí. Dokonca viac pary vyjde keď varím v obyčajnom hrnci a náhle otvorím poklop. Čiže treba k tomu pristupovať zodpovedne, prečítať si návod a je to. 😉

Tlakový hrniec Tescoma

Prečo tlakový hrniec?

Od mojich blogerských kolegýň a kolegov som vedela, že na “tlakáč” viacerí z nich nedajú dopustiť. Medzi nimi je aj Kašulka, s ktorou som dokonca riešila, prečo sa histaminikom tlakový hrniec vlastne hodí.

1. Jedlo je hotové rýchlejšie – pre histaminika láska, každá ušetrená minútka za sporákom poteší 😉
2. Nižšie riziko kontaminácie – hrniec je celú dobu zatvorený, celú dobu je uchovaná rovnaká teplota a tým pádom sa napr. mäso pekne rovnomerne uvarí a nemôže sa stať, že by bola nejaká jeho časť pri nižšej teplote = nie je čas aby sa množili baktérie
3. Môžete variť rovno zo zamrazeného – všetko sa pekne domäkka uvarí a nie je nutné aby predtým mäso dlho stálo vonku

Hovorím prevažne o mäse, pretože je pravda, že som si tlakový hrniec zaobstarala hlavne kvôli nemu. Nejem mäso tak často, ale keď už, tak je fajn pripraviť si ho čo najlepšie. A myslím si, že “tlakáč” bude veľký kamoš s mäsovými jedlami. 😉
Samozrejme, môžete v ňom variť aj iné. Dokonalý je na rýchle uvarenie tvrdších strukovín – cícer, či obilnín – kamut, farro ale aj rýchlejšiu prípravu zeleninových pokrmov či uvarenie zemiakov v šupke. No a samozrejme aj na polievky, ktoré milujem a ktoré robím v poslednej dobe takmer denne. K tým vám ale pomôže aj iný pomocník – polievkovar s mixérom.  No čo vám poviem, všetko, čo ušetrí čas a pomôže histaminikovi v kuchyni je na nezaplatenie. 😉

Tip: Keď už sme pri tých kuchynských uľahčeniach, nezabúdajme ani na správnu údržbu kuchynských nožov. Brúsenie nožov nielen predlžuje ich životnosť ale najmä vám uľahčí prácu pri krájaní. Úprimne poviem, že nie je nič, čo by ma v kuchyni rušilo viac ako tupý nôž. Preto si so sebou svoj nôž beriem vždy aj na dovolenky. 😀 A zase ste sa o mne dozvedeli niečo navyše. 🙂 Nestačí, že si nosím pol kuchyne z hľadiska ingrediencií na varenie, k tomu nejaký šúpač na zeleninu, sitko na čaj a ešte aj nôž. 😀

Jesenný eintopf z tlakového hrnca


Potrebujeme:
350g bravčového stehna
3 mrkvy (2 oranžové, 1 žltú)
4 zemiaky (cca 300g)
1 červenú papriku
1 väčšiu bielu cibuľu
2 strúčiky cesnaku
za hrsť domácich sušených húb
100g cíceru (predmočeného na 24 hodín)
1-2 ČL mletej červenej papriky
čerstvé bylinky (majoránka, estragón, bobkový list)
soľ, čerstvo namleté štvorfarebné korenie
bravčovú masť

1. Sušené huby aspoň na pol hodinku predmočíme.
2. Na bravčovej masti osmahneme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
3. Pridáme na kocky nakrájané mäso, osolíme, ochutíme korením a 10 minút varíme odokryté kým pustí šťavu.
4. Zatiaľ si nakrájame ostatnú zeleninu na väčšie kúsky aby sa rovnako uvarili ako mäsko a cícer.
5. K mäsu pridáme cícer, mrkvy, papriku a prilejeme cca 250ml vody alebo vývaru (ak máte napr. odložený v mrazničke). Povaríme odokryté ešte 10 minút.
6. Na záver pridáme zemiaky, huby, bylinky, mletú červenú papriku a uzavrieme tlakový hrniec. Varíme 20-25 minút.


Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.