Domov Hlavné jedlá Hlivovo – batátový perkelt s nádychom Vianoc

Hlivovo – batátový perkelt s nádychom Vianoc

autor: hitjezdravozit 14. decembra 2020
Hlivovo - batátový perkelt s nádychom Vianoc

Tento mesiac som si toho naložila. Nieže by som to nezvládala. Chvalabohu mám tentoraz time management celkom dobre zvládnutý, no predsa len boli dni, keď mi toho času nazvyš veľa nezostávalo. A presne v také dni ma zachraňujú takéto rýchle recepty. A nie iba tie…

Skutočne varím každý deň?

Človek by si povedal, že my histaminici nemáme na výber a musíme naozaj každý deň variť. Čudovali by ste sa, ale aj histaminik si dokáže pomôcť ak si nestíha navariť. A keďže presne teraz je to obdobie, keď “nevarenie” sama častejšie praktizujem, povedala som si, že vám hodím pár tipov ako na to. 😉

1. Donáška. Ak máte to šťastie, že vo svojom okolí poznáte miesto, kde sa nemusíte báť vystravovať, máte vyhraté. U nás v Komárne ich pár je, zhodou okolností sú ich majiteľmi moji známi, takže ich zároveň aj trošku podporím. 🙂 Reštauračne sa stravujem fakt iba príležitostne alebo keď som v Bratislave. Tento mesiac je to trošičku častejšie.

2. Mrazenie. Aj to je jednou z možností. Navaríte si v jeden deň viac a zamarazíte si porciu do dózy na potraviny, ktorú si potom kedykoľvek vyberiete a je to. Pre tých, ktorí sú tu noví, mrazenie je najvhodnejšou formou uskladňovania pre histaminikov! A pri rozmrazovaní stačí dávať pozor, aby sa jedlo nevyložilo napr.na celú noc na pult. Rozmrazujeme čo najrýchlejšie, napríklad namočením do vody. Ja zväčša všetko mrazené vytiahnem ráno a doobeda to vymrzne.

3. Navarí maminka. 🙂 Toto je tiež jedna z možností, ktorú veeeľmi rada využívam. 😛 Sem tam pozvem na obed ja rodičov, sem tam zbehnem ja k nim alebo mi mamina niečo pošle, ak zrovna nestíham ani ísť na návštevu.

No a keď nevychádza ani jedna z vyššie vymenovaných možností prichádzajú na rad jednoduché recepty, ktorých mám na blogu niekoľko. Dokonca mám aj extra kategóriu “rýchlo a jednoducho”. A presne do nej pridávam aj dnešný tip na obed. 😉

Hlivovo – batátový perkelt s nádychom Vianoc


Potrebujeme
(na 2 porcie s prílohou):
Cca pol kg hlivy
1 väčší batát
1 šalotku
2 strúčiky cesnaku
lyžicu ghee masla
½ ČL mletého koriandru
½ ČL mletého horčičného semienka
štipku mletej škorice
1 ČL hubového korenia (zomleté domáce sušené huby)*
1 PL špaldovej múky (alebo inej napr. pri bezlepkovom stravovaní)
200 ml mandľového mlieka
korenie
soľ

*Ak ste iba v začiatkoch HIT alebo nemáte prísup k domácim hubám tento krok pokojne vynechajte. Ja som ich pridala pre vianočnejšiu príchuť.

1. Hlivu umyjeme a nakrájame na pásiky. Batát očistíme a nakrájame na kocky.
2. Na ghee masle opražíme nadrobno nakrájanú šalotku a cesnak. Pridáme batáty, osolíme a podusíme cca 10 minút.
3. Potom pridáme hlivu, koreniny a vlejeme mandľové mlieko v ktorom sme si rozmiešali múku aby nám pekne zahustila omáčku.
4. Perkelt varíme do zmäknutia batátov.
5. Podávame napríklad s domácimi lokšami, ryžou alebo haluškami. Ale pokojne aj samostatne ako “recept z jedného hrnca” nakoľko sú tam už aj batáty. 🙂


A aj keď som tento recept poňala vrámci kategórie “rýchlo a jednoducho”, lokše sa k nemu neskutočne hodili a tak som si povedala, že ako bonus vám sem pridám recept aj na ne, keďže ich ešte na mojom blogu nemáme. 🙂

Domáce špaldové lokše


Potrebujeme:

500g zemiakov
150-160g hladkej špaldovej múky
soľ
ghee maslo alebo bravčovú masť na potretie

1. Zemiaky si uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Hovorí sa, že pravé lokše sa robia najlepšie z aspoň cez noc odstátych zemiakov, avšak to my pri HIT nebudeme robiť. 🙂
2. Zemiaky popučíme, pridáme múku a soľ a vypracujeme nelepivé cesto. Múku pridávajte postupne ak treba trošku viac, môžete, ale nie príliš aby neostali lokše tvrdé. Moja skúsenosť s múkami je taká, že každá je iná. Akonáhle mám iný druh, pritom ide tak isto o špaldovú, pomery sa trošičku líška, preto je najlepšie robiť to pocitovo.
3. Cesto si potom rozdelíme, urobíme 3 valčeky a z nich si pripravíme odrezky, ktoré potom rozvaľkáme na okrúhlu placku/lokšu.
4. Lokše mierne môžeme popichať a vypečieme ich na suchej univerzálnej panvici.
5. Hotové lokše omastíme a podávame k perkeltu ale pokojne aj nasladko so slivkovým džemom a makom. Alebo akokoľvek ich máte radi.


Tento recept vznikol v spolupráci s Tescomou.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kuchárske knihy pre histaminikov