Niektorý deň som sa zamyslela nad raňajkami môjho drahého, čo ma inšpirovalo k tomu, aby som vyskúšala nejakú alternatívu, ktorá by sa hodila namiesto obchodnej vianočky, ktorú tak obľubuje. Napadla mi bábovka. Samozrejme som si z nej chcela dať kúsok aj ja, no momentálne som vo fáze, kde sa snažím obmedziť lepok, takže som ju spravila bezlepkovú. Opäť raz to bol obrovský experiment, keďže som mala doma len 2 vajíčka, nemala som ani maslo, no mala som otvorenú ryžovú smotanu z obeda a čerstvo spravené kokosové mlieko. A tak som si povedala, že z tohto sa niečo musí dať vykúzliť. Našťastie som sa nemýlila a vznikla doteraz moja najlepšia bábovka! 🙂 Je úžasne mäkkučká a od citrónovej kôry dokonale ochutená (môj priateľ miluje citrónové veci). Samozrejme, ak ho netolerujete (nemyslím môjho priateľa, ale citrón) 😛 pokojne ho z receptu vynechajte. Bábovka bude trochu neutrálnejšia, no namiesto akéhokoľvek obchodného raňajkového pečiva ešte stále omnoho lepšia.
Potrebujeme:
2 vajcia
100g trstinového cukru
70 ml ryžovej smotany
180-200 ml kokosového mlieka
30 ml roztopeného kokosového oleja
150g ryžovej múky
50g múky z hnedej ryže
30g ľanovej múky
10g bezfosfátového prášku do pečiva
3g xantánovej gumy
2g guarovej gumy
štipka himalájskej soli
kôra z jedného bio citróna (nemusí byť)
1. Oddelíme žĺtky od bielkov.
2. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
3. K žĺkom pridáme cukor a šľaháme dopenista.
4. Prilejeme ryžovú smotanu a za stáleho šľahania aj kokosové mlieko a kokosový olej.
5. Primiešame kôru z citróna.
6. V menšej miske zmiešame múky, prášok do pečiva, guarovú a xantanovú gumu a za stáleho mierneho šľahania pomaly prisypávame k tekutej zmesi.
7. Na záver do cesta špachtľou vmiešame sneh.
8. Bábovkovú formu vymastíme kokosovým olejom a vlejeme cesto.
9. Pečieme pri 180°C 30-35 minút.
Ja som si ju potrela domácim šípkovým džemom. To bola jedna báseň!! 🙂
2 komentáre
Dobrý deň, mohla by sa namiesto ryžovej smotany použiť kešu smotana?
Dobrý deň, samozrejme 🙂