Home Bezlepkové recepty Šúľance z violet zemiakov s mletými pekanovými orechami a figovým džemom

Šúľance z violet zemiakov s mletými pekanovými orechami a figovým džemom

written by hitjezdravozit 12. novembra 2019
Šúľance z violet zemiakov s mletými pekanovými orechami a figovým džemom

Jedny šúľance už na blogu mám, no tentoraz som sa pustila do bezlepkovej verzie a s použitím iných zemiakov.
Violet, teda fialové zemiaky vám asi predstavovať nemusím, no ak predsa, prečítate si o nich napríklad v v tomto mojom článku. Kupovala som ich v Yeme a samozrejme aj z tejto odrody existuje viac druhov. Niektoré sú tmavšie iné zase bledšie a ja som dnes vychytila presne ten bledší typ, takže ak ste čakali, že šúľance budú krikľavo fialové, mýlili ste sa žiaľ. 🙂 Okrem toho, po uvarení zemiaky aj tak strácajú takú tú výrazne fialovú farbu. V každom prípade, veľmi dobre sa s nimi pracuje a pre mňa je dôležité to, keďže ako iste viete, so zemiakovým cestom je väčšinou vždy babračka. 😀
Mimochodom tento recept by určite obstál aj pri blížiacich sa vianočných sviatkoch. 😉

Šúľance s mletými pekanovými orechami a figovým džemom


Potrebujeme:
240g uvarených, očistených violet zemiakov
60g ryžovej múky
30g tapiokovej múky
1 ČL psylliovej múky
1 ČL trstinového cukru zomletého na práškový
1 vajce
štipka soli
mleté pekanové orechy
trstinový cukor zomletý na práškový (podľa chuti)
figový džem

1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, očistíme a popučíme do hladka.
2. Pridáme k nim múky, soľ a ručne vyšľahané vajce a vypracujeme cesto.
3. Na jemne pomúčenej doske vytvoríme dlhý valec, z ktorého odkrajujeme a tvarujeme šúlance.
4. Tie potom vyvaríme v osolenej vode s troškou oleja. Stačia im 3-4 minutky po tom, čo vyplávajú na povrch.
5. Medzitým si pripravíme posýpku zmiešaním orechov s troškou cukru.
6. Hotové šúlance obalíme v posýpke a pridáme za lyžicu džemu.


Šúľance si môžete pripraviť na akýkoľvek spôsob, s kýmkoľvek džemom či posýpkou – na Vianoce napríklad s makom. 🙂 A s vynechaním cukru z cesta pokojne aj na slano.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top