Home Hlavné jedlá Cuketové čatní

Cuketové čatní

written by hitjezdravozit 26. júla 2018
Cuketové čatní

Máte radi vepřo, knedlo, zelo? Môj favorit to nikdy nebol, pretože som vždy mala radšej kyslé ako sladké chute a teda preferovala som ako prílohu kyslé uhorky, čalamádu a podobne. Od kedy mám HIT priznám sa, chýbajú mi tieto zaváraniny, no zvykla som si a skôr si doprajem ako prílohu napríklad čerstvý šalát. Tentoraz som si ale povedala, že vyskúšam aj niečo nové – sladkasté.
Je zvláštne ako sa človeku menia chute. Kedysi som napríklad nemohla ani len cítiť kôpor a minule, keď som si spravila výborný fazuľkový prívarok s kôprom som sa ho nevedela dojesť. No a dnes mi zas padlo dobre čatní, ktoré mi chuťovo trochu pripomínalo práve to spomínané, mnou nie veľmi obľúbené, “zelo”.

Čo je čatní?

Ak náhodou neviete, čo je čatní (angl. chutney), trošku vám ho priblížim. Ide o zmes zeleniny, ovocia, korenín a byliniek zväčša známu z indickej kuchyne. Mnohí hovoria, že to je omáčka, mne však omáčka evokuje niečo, čo je krémové, rozmixované do hladka. Čatní v sebe má aj kúsočky zeleniny a ovocia, takže ja by som ho skôr považovala za prílohu. Ale to je asi iba detail. 🙂
Najznámejšie ingrediencie do čatní sú čili, zázvor, koriander ale známe je aj kokosové, cibuľové či mango čatní.

Čatní pre histaminikov

Ja som dnes pripravila také, aby bolo čo najvhodnejšie pre všetkých histaminikov, takže som použila asi najzákladnejšiu zeleninu (cuketu) a najzákladnejšie ovocie (jablko). Avšak pre širokú škálu korenín ho začiatočníkom v eliminačnej diéte neodporúčam. Predsa len by sa v prvých fázach diéty nemali ingrediencie “prekombinovávať”.
Ak však s HIT “bojujete” už dlho, nedržíte sa bezhlavo zoznamov, ktoré ešte stále zakazujú napríklad protizápalovú škoricu a nebojíte sa nových chutí, určite si tento recept zamilujete rovnako ako celá naša rodina.

Cuketové čatní


Potrebujeme (na 3-4 porcie):
1 väčšiu cuketu
2 veľké jablká
4 slivky
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
olivový olej
5 ks zeleného kardamónu
2 ks čierneho kardamónu
3 ks dlhého korenia
štipku škorice
6 ks kari lístkov (nemusia byť)
¼ KL mletého kardamónu
½ KL mletej citrónovej trávy
1 PL brusnicovej šťavy (ak nemáte, môžete použiť ¼ ČL kyseliny askorbovej)
1 PL trstinového cukru
soľ (podľa chuti)

1. Na olivovom oleji podusíme cibuľu a cesnak nakrájané na drobné kúsky.
2. Pridáme cuketu, jablká a slivky nakrájané a malé kúsky, podlejeme trochou vody a ochutíme koreninami a soľou.
3. Chvíľu povaríme, následne pridáme brusnicovú šťavu a trstinový cukor a zamiešame.
4. Varíme do zmäknutia ovocia a zeleniny.
5. Podávame ako prílohu k rybe, mäsu, pečeným zemiakom ale môžeme si čatní odložiť aj do zaváraninovej fľašky.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Vyberte svoju menu
EUR Euro