Koložvárska, segedín, kapustnica… nepoviem kedysi, lebo dodnes sú to moje obľúbené jedlá! A vďaka Bohu si ich viem s malými alternatívami kedykoľvek pripraviť. 🙂
Kyslá vs. sladká
Neviem čím to je, ale milujem tieto naše tradičné kapustové jedlá. Samozrejme tie pravé orechové sú z kyslej kapusty, ktorú napríklad teraz, v 3.trimestri tehotenstva veľmi dobre zvládam. Ale možno je to aj tým, že môj mikrobiom je uzdravený, histaminičkou som už roky a aj odborníci (ako napr. Kašulka) odporúčajú po čase kvalitné fermentované produkty do jedálničku postupne zaraďovať. Ja tak robím už cca druhý rok. Vždy v zimnom období si doprajem v malom množstve a striedmo kyslú kapustu, ktorú však kupujem jedine na trhu od 2 predajcov, ktorých poznám a viem, že je čerstvá a bez akýchkoľvek aditív. Často totiž môže vadiť aj to, že kyslá kapusta z vedierka obsahuje aj nejakú konzervačnú látku.
Toto je ale info hlavne pre tých, ktorí sú už pokročilí!! Čo však v tom prípade, ak si chce trošku dopriať týchto tradičných dobrôt aj HIT nováčik? Presne pre tých vytváram tieto moje alternatívy. 🙂
Segedín po našom
V našej rodine sa segedín robil vždy takto… Teda až na mäsko. Mamina ho robieva normálne s bravčovým, no ja som si zvykla na verziu s kuracím, tak som vám sem hodila tú. Ale pokojne mäso zameňte, ak máte napríklad lepší zdroj bravčového mäsa. Smotanu vynechávame už roky, nakoľko mliečne produkty vôbec netolerujem, no aj predtým zvykla ísť iba na vrch lyžička kyslej, keď už bol segedín hotový. Čo je možno pre niekoho prekvapujúce je ryža. Tá bola vždy súčasťou aj maminiho tradičného receptu. Tohto som sa teda držala aj ja až na to, že hlavná ingrediencia – kyslá kapusta – šla bokom a nahradila ju čerstvá.
Segedín bez kyslej kapusty /histamínová intolerancia/
Potrebujeme (na 2 porcie):
300g kuracích pŕs
cca 80g jazmínovej ryže
1 stredne veľkú kapustu
šalotku
bobkový list
1 ČL mletej rasce
2 ČL mletej červenej papriky
korenie, soľ
kyselinu askorbovú (podľa chuti)
bravčovú masť
1. Kapustu nakrájame na tenké prúžky a dáme ju variť spolu s bobkovým listom, rascou, soľou do toľko vody, aby bola presne iba ponorená.
2. Medzitým si kuracie prsia nakrájame na malé kocky a uvaríme z nich akoby perkelt. Na bravčovej masti osmahneme šalotku, pridáme mäsko, osolíme, okoreníme, ak nepustí dostatok šťavy, tak trošičku podlejeme vodou a posypeme červenou paprikou.
3. Cca po 15 – 20 min ku kapuste pridáme kyselinu askorbovú, vlejeme do hrnca perkelt a prepláchnutú ryžu a necháme variť ďalších 20 minút, kým ryža nebude hotová.
4. Segedín podávame s domácou nekysnutou knedľou (recept nájdete v mojej vianočnej knihe).
Tip: Ak ste nedali príliš veľa vody, segedín netreba zahustiť. Prirodzene to spraví ryža. Mne sa však raz podaril dosť riedky a vtedy som normálne spravila zápražku, takže môžete kľudne aj tak. 🙂
2 komentáre
Dobrý večer prečo do segedinu kyselina ascorbova?
Dobrý deň, na okyslenie 🙂 Keďže kyslú kapustu by histaminik nemal, robím segedín z čerstvej, no bez kys.askorbovej (čistý vitamin C) by nebol ako originál.