Domov Všetky recepty Silvester s histamínovou intoleranciou

Silvester s histamínovou intoleranciou

autor: hitjezdravozit 27. decembra 2021
Silvester s histamínovou intoleranciou

Vianoce sú za nami, no sviatočné obdobie ešte stále trvá. Aspoň teda u mňa je to tak. Užívam si aj obdobie medzi sviatkami, novoročné oslavy a celkovo sa udržiavam v tomto “moode” až do Troch kráľov. Čo vám poviem, #vianočnýmaniak 😀 Akosi si nikdy nechcem pripustiť, že toto najkrajšie obdobie v roku končí a zase raz naňho musíme čakať rok.
Nejdem ale skĺznuť do pesimizmu, skôr som týmto dnešným článkom chcela povedať pár slov k Silvestru.

Ak je dosť, tak je dosť

V prvom rade si treba uvedomiť, že ak ste to náhodou cez Vianoce prešvihli, nebolo by najmúdrejšie v tejto vlne pokračovať. Nič vám neujde, ak si na Silvestra dáte malú očistu. Určite to nestojí za ešte väčšie problémy! Mnohí si cez Vianoce nevedia odoprieť obľúbené jedlá a i keď je môj blog plný alternatív (a nie iba blog ale najmä moja vianočná kniha), je úplne pochopiteľné, že nie každý má čas, talent, či chuť pripravovať si ich. A možno jednoducho potrebujete aspoň raz za rok “malé zhrešenie”. Aj to je úplne v poriadku, sme len ľudia. No potom sa skutočne zamyslite, či má význam hrotiť to ďalej, alebo medzi sviatkami žalúdok radšej zase trošku upokojiť.

Silvestrovanie s rozumom

Ak ste naopak Vianoce “prežili” bez ujmy na zdraví, možno práve na Silvestra si doprajete trošku viac. 🙂 Samozrejme nemám tým na mysli vykúpať sa v alkohole. 😀 A tu načnem rovno tému alkohol, pretože ak sa povie Silvester, človeku napadne skôr pitný režim ako samotné jedlo.
Za mňa je alkohol pri HIT jednoducho tabu! Jediné, čo prichádza do úvahy je nízkohistamínové vínko s ktorým mám sama výborné skúsenosti (žiaden bolehlav či reakcie). Avšak nekvalitné sekty, či tvrdý alkohol skutočne nie sú najlepšou voľbou! Alkohol blokuje DAO enzým, nedajbože v kombinácii s nejakým nie úplne hitfriendly snackom a reakcia je na svete.

Kategória sama o sebe je detské šampanské. Mnohí sa ma naň pýtate, tak to tu skúsim dvomi vetami zhrnúť. To, že neobsahuje alkohol neznamená, že je vhodné pre histaminika! Práve naopak. Dovolila som si “vygúgliť” zloženie random detského šampanského aby som vám na príklade ukázala, prečo asi nie je vhodné…

Pitná voda, Cukor, Šťava z červeného hrozna z koncentrátu (3,8% hm.), Jahodová šťava z koncentrátu (1,8% hm.), Višňová šťava z koncentrátu (1,2% hm.), Oxid uhličitý, Kyselina: kyselina citrónová, Aróma, Konzervačná látka: dimetyldikarbonát, Podiel ovocnej zložky: najmenej 6,8% hm. 

Čo vám tam nesedí? Alebo opýtam sa inak…je niečo, čo vám tam vôbec sedí? Konzervačné látky, umelé príchute a farbivá a veeeeľa veľa cukru. Toto skutočne nepotrebuje ani zdravý človek, nieto ešte histaminik!

Môj tip na polnočný prípitok je jednoznačne buď šumivé nízkohistamínové vínko alebo ak bez alkoholu, tak 100% hroznová šťava, ktorú si napríklad zriedite s domácou sódou zo sóda streamu. Keď už sú tie bublinky nutné. 🙂

Snacky pre histaminikov

Na Silvestra sa stoly prehýbajú pod slanými dobrotami. Chlebíčky, kanapky, chipsy… Aj tie sa ale dajú pripraviť tak, aby nám neškodili. V kategórii “Silvester” v mojej vianočnej knihe nájdete mnohé tipy:

1. Chlebíčky pre histaminikov
2. Vegan nátierky, ktoré môžete podávať s krekrami či chrumkavou zeleninou
3. Domáce zeleninové chipsy, pukance či pečené orechy
4. Mini pizze bez kysnutia

A mnoho mnoho ďalších. Stačí len zapojiť fantáziu. 🙂

Samozrejme, ak človek nestíha všetko pripraviť, existujú aj alternatívy v bio obchodoch – zeleninové chipsy, krekry či bio slané chrumky, ktoré nájdete napr. na Bioland.sk. Tam vám tak isto stačí len pozrieť zloženie a vybrať tú najvhodnejšiu variantu podľa vašej tolerancie a preferencie.

A teda aby sme tu nemali iba “teóriu”, na záver vám pripájam rýchly recept ako si pripraviť Domáce zeleninové chipsy.


Potrebujeme:
Batáty alebo inú zeleninu (napr. cviklu, no pokojne aj mrkvu, či fialové zemiaky…)
olivový olej
soľ

Zeleninu ošúpeme, umyjeme a nakrájame (alebo strúhačom nastrúhame) na tenučko. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180°C 10 minút. Následne stiahneme rúru na 140°C a dopečieme ešte 5 minút, kým nebudú chrumkavé. Kontrolujeme, pretože ak sú skutočne tenučké, ľahko môžu zhorieť.

Verím, že u vás Silvester dopadne bez akýchkoľvek ťažkostí a že do Nového roku vstúpite tou správnou nohou. Prajem vám len to najlepšie a vidíme sa “o rok”. 🙂
PF 2022

Vaša Patinka

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov