Domov Dezerty Banánový chlebík

Banánový chlebík

autor: hitjezdravozit 21. októbra 2021
Banánový chlebík

Banana bread alebo banánový chlebík má na blogu podľa mňa každý foodblogger. Okrem mňa… Teda až doteraz. 😀
Máme tu mrkvový aj tekvicový a keby nebolo náhody, tak banánový asi ani nebudem skúšať. Veď ako hovorím, je ich na webe dosť. Avšak Jožko kúpil náhodou viac banánov, ktoré už boli také akurát a ja už som videla, že ak ešte deň-dva počkám pekne krásne začnú prezrievať, čo je pre histaminika tabu. A preto som ich rovno šla spotrebovať!

Banány áno, len NIE prezreté

Banány sú asi najkontroverznejším ovocím pri HIT. A keďže som o nich písala a hovorila už viackrát, dnes iba v skratke zopakujem podstatnú vec a to je prezrievanie. Pri banánoch je asi najčastejšie vídať, že ich ľudia kupujú prezreté, pretože vtedy sú vraj najsladšie (btw. NIKDY, ani pred HIT, som nemala rada banány s hnedými fľakmi). 😀 Avšak akékoľvek ovocie sa môže stať histamínovou bombou ak začne prezrievať, prípadne ak je na ňom hnilý kúsok, ktorý mi iba vyrežeme a nezamyslíme sa nad tým, že pri HIT nám to už môže uškodiť, nakoľko celé ovocie je poznačené. Takže ako sa staviam k banánom ja?

1. Kupujem si iba 1-2 naraz.
2. Radšej mierne zelené (ale zas pozor, nie nedozreté!) akoby mali mať fľaky.
3. Ak už sa mi zdá, že hnednú, tak ich prenechávam Jožkovi. 🙂

Banánový chlebík


Som rada, že som sa doňho pustila a samozrejme, že som vymyslela bezmliečnu verziu, pretože sa vydaril na výbornú a chutil celej rodine. A nie, vôbec nie je pravidlom, že musí byť z prezretých banánov. Okej, možno ich musíte pučiť trošku dlhšie ako tie prezreté, ale to nech je najmenej, nie? 😉 Okrem toho, tento recept je tak jednoduchý, že nech je tento krok ten najnáročnejší. 🙂 Nepotrebujete žiadne špeciálne pomôcky na pečenie žiaden valček na cesto a predsa dostanete jeden úžasný dezert, ktorý zachutí celej rodine. Veru, len sa tak po ňom zaprášilo. 😛
Jediné, čo bolo na pečenie chleba nutné bola silikónová forma od Tescomy, s ktorou sa mi pri týchto druhoch receptov najlepšie pracuje, nakoľko z nich ide chlieb jednoducho vyklopiť.


Potrebujeme:
2 banány
80g kokosového cukru
80ml kokosového oleja
3 vajcia
100g hladkej špaldovej múky
100g jemných ovsených vločiek
50g kokosu
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
štipku tahitskej vanilky
za hrsť podrvených pekanových okrechov

1. Banány popučíme, pridáme k nim vajíčka, cukor a zmäknutý (nie úplne tekutý, či horúci) kokosák. Rozmixujeme.
2. Múku zmiešame s práškom do pečiva, ovsenými vločkami, kokosom, vanilkou a primiešame k tekutej zmesi.
3. Na záver už iba vmiešame podrvené pekanové orechy a cesto prelejeme do kokosákom vymastenej formy.
4. Chlebík pečieme pri 180°C cca 45 minút (závisí od rúry), kým špajdla vyjde suchá.
5. Môžeme podávať samostatne k čaju, káve alebo s domácim džemom na raňajky, či preliaty orechovým maslom.


Tento recept vznikol v spolupráci s Tescoma.sk.

Mohlo by sa vám páčiť aj

2 komentáre

Jarka 21. októbra 2021 o 20:33

Vyzerá veľmi chutne, určite niekedy vyskúšam ☺ Dala by sa špaldová múka nahradiť napríklad mandľovou pre bezlepkovú verziu? 🙂

Odpovedať
hitjezdravozit 26. októbra 2021 o 11:59

Ďakujem 🙂 Predpokladám, že áno. Ale odskúšané to žiaľ nemám.

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov