Domov Bezlepkové recepty Ovsené keksíky s arašidovým maslom a karobovou polevou

Ovsené keksíky s arašidovým maslom a karobovou polevou

autor: hitjezdravozit 24. augusta 2016
Ovsené keksíky s arašidovým maslom a karobovou polevou

Inšpiráciu na tento recept som čerpala od jednej skvelej anglickej youtuberky – vegánky, ktorú mám veľmi rada. Ja som si ho samozrejme trošku poupravila a keďže som nemala úplne všetko k dispozícii vznikli keksy nevegánske, no líšia sa iba tým, že ja som použila jedno vajíčko, pričom ona použila chia vajíčko. Mne sa však chia semienka presne minuli a iba preto som sa rozhodla siahnuť po vajíčku. Kľudne ho však vynechajte a spravte ho s chia vajíčkom (2 PL chia semienok zmiešame so 6 PL vody a necháme napučať).
Tieto keksy mi veľmi chutili a pravdepodobne si čoskoro spravím ďalšie 🙂 Tentoraz som spravila 2 druhy, pretože sme išli na návštevu a tak som na skúšku polovičku naplnila kúskom horkej čokolády. Keksy boli výborné. Túto časť však kľudne môžete vynechať, ak čokoládu netolerujete, no kvalitné vysokopercentná, nepražená čokoláda po čase mnohým histaminikom nerobí problémy.

ovsené keksy 1
Ovsené keksíky s arašidovým maslom a karobovou polevou

Potrebujeme:
2 poháre (200g) ovsených vločiek (pre bezlepkovú verziu použite bezlepkové ovsené vločky)
pol pohára pohánkovej múky alebo 50g mandľovej múky
3 PL (60g) arašidového masla
3 PL (60g) medu
2 PL trstinového cukru alebo 1 PL (20g) ryžového sirupu
1 vajce (cca 60g)
3 PL vody (nemusí byť ak nie je cesto príliš suché)
minimálne 70% čokoláda (nemusí byť!)

ovsené keksy 4
1. Ovsené vločky, múku, arašidové maslo, med a trstinový cukor zamiešame.
2. Pridáme vajce a 3 PL vody tak aby nám vzniklo pevné cesto z ktorého vieme tvarovať guľky a následne placky.
3. Odoberáme z cesta po kúskoch a ak ich chceme plniť, do stredu vložíme čokoládu a obalíme ju.
4. Placičky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180°C asi 15-20 minút (záleží aj od rúry).
5. Aby boli keksy zaujímavejšie, vrch som poliala karobovou polevou (1 PL karobu zmiešame s  1-2 ČL vody alebo mandľového mlieka a troškou medu tak, aby sme dostali nie príliš tekutú ale ani hustú konzistenciu).

ovsené keksy 2
Nezľaknite sa, prvý deň sú keksy tvrdšie, také skutočne keksíkové, no na druhý deň postupne začali mäknúť. Chutia však stále rovnako dobre 😉
Robila som ich už viac krát a druhá alternatíva s mandľovou múkou a ryžovým sirupom je trošku jemnejšia. Cesto sa síce trochu viac lepilo na ruky (odporúčam použiť silikónové potravinárske rukavice), no keksíky boli mäkšie.

ovsené keksy 3

Mohlo by sa vám páčiť aj

1 komentár

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.