Opäť tu máme recept ala “Paťka pečie pre svojich histaminikov” nie pre seba. 😀 Keďže sme doma mali tvaroh, z ktorého som chcela robiť Jožkovi dezert a akosi som naňho pozabudla, vymyslela som, že napečiem niečo pre vás. Blíži sa predsa Veľká Noc a namiesto rôznych kysnutých bratislavských rožkov, vianočiek a mazancov, ktoré histaminici nemôžu som si povedala, že by sa vám to mohlo hodiť. 😉
Tvarohové rohlíčky bez kysnutia
Potrebujeme:
250g hrudkového tvarohu
220g hladkej špaldovej múky
150g masla
1 žĺtok
50g mletého trstinového cukru*
1 PL mletého maku
tahitskú vanilku
štipku soli
* ak máte radšej sladké, pridajte podľa chuti kľudne viac cukru, lebo toto je taká “dietnejšia” verzia 😉
1. Zmiešame suché ingrediencie.
2. Pridáme žĺtok, tvaroh a zmäknuté maslo a vypracujeme cesto.
3. To odložíme na hodinu do chladničky.
4. Z cesta potom tvarujeme malé rožteky (ako pri vianočných vanilkových rožkoch).
5. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 160°C cca 10 minút.
6. Ešte teplé obalíme v trstinovom vanilkovom cukre.
Rohlíčky sú mäkučké, najlepšie samozrejme čerstvé. Môžete tvarovať takéto jednohubky ale pokojne aj väčšie, ktoré si napríklad potriete džemom alebo namočíte do orechového masla.