Domov Pečivo Tekvicový chlieb (pečivo pre histaminikov)

Tekvicový chlieb (pečivo pre histaminikov)

autor: hitjezdravozit 11. októbra 2017
Tekvicový chlieb (pečivo pre histaminikov)

Už do popisu som pridala značku „pečivo pre histaminikov“, pretože pri pojme tekvicový chlieb si ľudia často vybavia tie sladké chlebíky, ktoré poznáme spoza oceána. Podobný som robila minulý rok aj ja, no tentoraz som chcela vyskúšať klasický slaný chlieb s chrumkavou kôrkou, ktorý si dám napríklad na večeru s maslom a zeleninkou. A podaril sa! 🙂
Robila som ho už aj z maslovej tekvice aj z hokaido a oba boli výborné. Je teda len na vás, ktorú tekvicu preferujete viac vy.


Potrebujeme:
250g špaldovej múky
1 PL tekvicovej múky
150g tekvicového pyré
100ml vlažnej vody
cca 8g bezfosfátového prášku do pečiva
1 PL psyllia (10g)
himalájsku soľ
olivový olej na potretie

1. Hokaido tekvicu ošúpeme, nakrájame a uvaríme.
2. Zlejeme z nej všetku vodu a rozmixujeme do hladka. Necháme trošku vychladnúť.
3. Psyllium zalejeme vodou a necháme napučať.
4. Medzitým zmiešame múky s práškom do pečiva a soľou a prisypeme ku psylliu.
5. Pridáme aj tekvicové pyré a robotom alebo ručne vypracujeme bochník.
6. Uložíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie, na vrchu jemne narežeme pásiky a potrieme troškou olivového oleja.
7. Pečieme cca 45-50 minút pri 180°C alebo až kým nezačne zvrchu kôrka hnednúť.


Chlebík chutí naozaj fantasticky. Pár kúskov som zjedla hneď na večeru, ostatné som si rozdelila a zamrazila. Po rozmrazení je rovnako chutný ako čerstvý.

13 komentárov
3

Mohlo by sa vám páčiť aj

13 komentárov

Alenka 19. októbra 2017 o 22:42

Milá Paťka, páči sa mi tento tvoj receptík, určite vyskúšam. Chcela by som sa spýtať, či tekvicové pyré je len čerstvá tekvicová dužina – nastrúhaná, zmixovaná? Alebo rozvarená?
Ak nezoženiem tekvicovú múku akou by som ju mohla nahradiť? Psyllium je potrebné pridať?
Pečiem si len špaldový chlieb, pridávam do neho ovsenné vločky, ale túto vlákninu som nepridávala. Ďakujem za tvoje rady, veľmi sa teším na tento chlebík, vyzerá super.

Odpovedať
hitjezdravozit 30. októbra 2017 o 12:10

Alenka, ospravedlňujem sa, že až teraz odpisujem. Tekvicové pyré je uvarená tekvica, z ktorej zlejem vodu a rozmixujem.
Tekvicovú múku pokojne vynechaj. Dodá cestu iba trošku farby a šmrncu. 😛 Ale nič sa nestane, ak bude chlebík čisto špaldový.
Tento chlebík som robila aj bez psyllia a vydaril sa, no s ním je predsa len trošku lepší. Taký kompletnejší 🙂

Odpovedať
Alenka 21. novembra 2017 o 22:09

Ďakujem ti pekne Paťka vyskúšam

Odpovedať
Majka 7. novembra 2017 o 23:41

Ahoj prosim ta chlebik zamrazujes ..a rozmrazis pri izbovej teplote?

Odpovedať
hitjezdravozit 8. novembra 2017 o 17:57

Ahoj, áno presne tak 🙂

Odpovedať
aalica 2. mája 2018 o 20:29

Recept sa mi hneď zapáčil, tak som sa ho rozhodla vyskúšať, no keďže som nemala tekvicu, použila som namiesto nej mrkvu a musím povedať,že je to super recept, už sa chystám chlebík upiecť z červenej repy, určite tiež bude super

Odpovedať
hitjezdravozit 11. mája 2018 o 12:32

Tak to sa veľmi teším a som rada, že skúšate aj takéto inovácie 🙂

Odpovedať
Zuzana 2. januára 2020 o 2:05

Mila Patrí, super receptíky. Da sa ta spalda nahradit nejakou inou bezlepkovou mukou? Dcérka ma intol na lepok. Dakujeem

Odpovedať
hitjezdravozit 2. januára 2020 o 10:19

Milá Zuzka, žiaľ, z bezlepkových múk tento chlebík nemám odskúšaný. 🙁

Odpovedať
Andrea 18. septembra 2021 o 11:19

Ahoj Pati, recept sa mi velmi paci a akurat skusam chlebik piect. Nie som si ale ista tymi 100 ml vlaznej vody. Su myslene na psylium alebo rovno do cesta? Ak do cesta, tak kolko vody potrebuju tych 10 g psylium?
Dakujeeem vopred za odpoved… 🙂

Odpovedať
hitjezdravozit 28. septembra 2021 o 13:21

Ahojky, na psyllium. Je to tam aj napísané 🙂

Odpovedať
Zuzana Martonova 25. februára 2023 o 17:45

Ahoj Patka,ja peciem tvoj chlebik raz do tyzdna a hned s trojitej davky😆,je famozny👌aj tvoju vianocku sme si oblubili👌mam vela receptov od teba ulozenych😀a musim sa velmi pekne podakovat za ne🙏si velka inspiracia,👍💪tvoja verna sledovatelka Zuzana

Odpovedať
hitjezdravozit 28. marca 2023 o 10:31

Zuzka ďakujem krásne :)) To si veľmi vážim!!

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme