Už do popisu som pridala značku „pečivo pre histaminikov“, pretože pri pojme tekvicový chlieb si ľudia často vybavia tie sladké chlebíky, ktoré poznáme spoza oceána. Podobný som robila minulý rok aj ja, no tentoraz som chcela vyskúšať klasický slaný chlieb s chrumkavou kôrkou, ktorý si dám napríklad na večeru s maslom a zeleninkou. A podaril sa! 🙂
Robila som ho už aj z maslovej tekvice aj z hokaido a oba boli výborné. Je teda len na vás, ktorú tekvicu preferujete viac vy.
Potrebujeme:
250g špaldovej múky
1 PL tekvicovej múky
150g tekvicového pyré
100ml vlažnej vody
cca 8g bezfosfátového prášku do pečiva
1 PL psyllia (10g)
himalájsku soľ
olivový olej na potretie
1. Hokaido tekvicu ošúpeme, nakrájame a uvaríme.
2. Zlejeme z nej všetku vodu a rozmixujeme do hladka. Necháme trošku vychladnúť.
3. Psyllium zalejeme vodou a necháme napučať.
4. Medzitým zmiešame múky s práškom do pečiva a soľou a prisypeme ku psylliu.
5. Pridáme aj tekvicové pyré a robotom alebo ručne vypracujeme bochník.
6. Uložíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie, na vrchu jemne narežeme pásiky a potrieme troškou olivového oleja.
7. Pečieme cca 45-50 minút pri 180°C alebo až kým nezačne zvrchu kôrka hnednúť.
Chlebík chutí naozaj fantasticky. Pár kúskov som zjedla hneď na večeru, ostatné som si rozdelila a zamrazila. Po rozmrazení je rovnako chutný ako čerstvý.
13 komentárov
Milá Paťka, páči sa mi tento tvoj receptík, určite vyskúšam. Chcela by som sa spýtať, či tekvicové pyré je len čerstvá tekvicová dužina – nastrúhaná, zmixovaná? Alebo rozvarená?
Ak nezoženiem tekvicovú múku akou by som ju mohla nahradiť? Psyllium je potrebné pridať?
Pečiem si len špaldový chlieb, pridávam do neho ovsenné vločky, ale túto vlákninu som nepridávala. Ďakujem za tvoje rady, veľmi sa teším na tento chlebík, vyzerá super.
Alenka, ospravedlňujem sa, že až teraz odpisujem. Tekvicové pyré je uvarená tekvica, z ktorej zlejem vodu a rozmixujem.
Tekvicovú múku pokojne vynechaj. Dodá cestu iba trošku farby a šmrncu. 😛 Ale nič sa nestane, ak bude chlebík čisto špaldový.
Tento chlebík som robila aj bez psyllia a vydaril sa, no s ním je predsa len trošku lepší. Taký kompletnejší 🙂
Ďakujem ti pekne Paťka vyskúšam
Ahoj prosim ta chlebik zamrazujes ..a rozmrazis pri izbovej teplote?
Ahoj, áno presne tak 🙂
Recept sa mi hneď zapáčil, tak som sa ho rozhodla vyskúšať, no keďže som nemala tekvicu, použila som namiesto nej mrkvu a musím povedať,že je to super recept, už sa chystám chlebík upiecť z červenej repy, určite tiež bude super
Tak to sa veľmi teším a som rada, že skúšate aj takéto inovácie 🙂
Mila Patrí, super receptíky. Da sa ta spalda nahradit nejakou inou bezlepkovou mukou? Dcérka ma intol na lepok. Dakujeem
Milá Zuzka, žiaľ, z bezlepkových múk tento chlebík nemám odskúšaný. 🙁
Ahoj Pati, recept sa mi velmi paci a akurat skusam chlebik piect. Nie som si ale ista tymi 100 ml vlaznej vody. Su myslene na psylium alebo rovno do cesta? Ak do cesta, tak kolko vody potrebuju tych 10 g psylium?
Dakujeeem vopred za odpoved… 🙂
Ahojky, na psyllium. Je to tam aj napísané 🙂
Ahoj Patka,ja peciem tvoj chlebik raz do tyzdna a hned s trojitej davky😆,je famozny👌aj tvoju vianocku sme si oblubili👌mam vela receptov od teba ulozenych😀a musim sa velmi pekne podakovat za ne🙏si velka inspiracia,👍💪tvoja verna sledovatelka Zuzana
Zuzka ďakujem krásne :)) To si veľmi vážim!!