Domov Bezlepkové recepty Ryžovo-pohánkové wafle

Ryžovo-pohánkové wafle

autor: hitjezdravozit 23. apríla 2017
Ryžovo-pohánkové wafle

O pohánke sa debatuje dosť často a mnohí sa ešte stále bezhlavo držia jedného zoznamu, v ktorom bola zaradená medzi zakázané a nikto im to nedokáže vyvrátiť.
Nehovorím, že vám pohánka bude sedieť všetkým a určite ju neodporúčam skúšať v prvých mesiacoch či nedajbože počas eliminačky! Niektorí môžu mať na pohánku alergiu (ani o tom nemusia vedieť) alebo u nich vznikne skrížená reakcia s inou potravinou a tým pádom sa ťažkosti môžu objaviť. Avšak z hľadiska HIT nie je dôvod na paniku. Pohánka histamín neobsahuje, tak isto ako žiadne z biogénnych amínov a nie je zaraďovaná ani medzi liberátory! Keby sa niekto chcel obávať dôveryhodnosti tejto informácie, nebojte, nie je to môj výmysel. Za ten čas ma už určite poznáte a viete, že ak tu niečo napíšem, určite to mám overené minimálne z niekoľkých zdrojov! Ak o niečom neviem, nebudem o tom písať, no na druhej strane keď sa niečo naučím a mám pocit, že by som túto informáciu mala podať ďalej, rada sa s vami o ňu podelím.
Skúšajte ju v malých množstvách, aj ja som tak začínala a najlepšie je začať s pohánkovou múkou. Citujem: ,,Tipem pro histaminiky by také mohlo být, aby vyzkoušeli spíše jemně mletou mouku, protože pokud vzniká reakce, zdá se, že na něco obsaženého v obale zrna. Proto je i možné, že budete tolerovat pohankovou mouku, ale nesnesete celé zrno (ke stejnému závěru dospěli také autoři švýcarského seznamu).“ Histaminová Kašulka
Ja som po čase pridala aj pohánkové vločky, ktoré si dávam do raňajkovej kaše a nedávno som začala konzumovať aj pohánkové zrná. Samozrejme všetko s mierou!


Potrebujeme:
100g múky z hnedej ryže
60g pohánkovej múky
20g tapiokovej múky
2g guarovej gumy
3g bezfosfátového prášku do pečiva
štipku himalájskej soli
20g ryžového sirupu
1 vajce
250-300ml ryžového mlieka (podľa hustoty)

1. Zmiešame múky s práškom do pečiva, guarovou gumou a soľou.
2. Pridáme 1 vajce, ryžový sirup a prilejeme mlieko.
3. Malou metličkou vymiešame cesto dohladka.
4. Malo by mať hustejšiu konzistenciu, avšak metlička by mala miešať cesto hladko.
5. Wafle klasicky vypečieme vo waflovači, ktorý si zakaždým potrieme troškou kokosového oleja.
6. Ak nemáte waflovač, ktorý vám rovno vypečie nejaký tvar, vyskúšajte z klasického štvorca väčším vykrajovačom vyrezať napríklad srdiečko 🙂

Poznámka: Moje mlieko bolo tentoraz dosť husté, preto som napísala rozmedzie 250-300ml. Prilievajte postupne a uvidíte, koľko budete potrebovať.


Wafle môžete podávať s čímkoľvek. Ja som tentoraz zvolila paleo vegánsku čokoládu z nepraženého kakaa, ktorú dostať v Paleo obchodíku v Auparku v kombinácii s čučoriedkami.

Mohlo by sa vám páčiť aj

2 komentáre

svetchuti 1. augusta 2017 o 10:48

Dobrý den,
mali by sme zaujem o napísanie PR článku.
S pozdravom

http://www.svetchuti.eu

Odpovedať
hitjezdravozit 2. augusta 2017 o 10:35

Dobrý deň,

ďakujem za Váš záujem. A ako by ste si to predstavovali? Viete mi napísať nejaké bližšie info prosím? Ďakujem!

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme