Domov Dezerty Maková zmrzlina s dračím ovocím

Maková zmrzlina s dračím ovocím

autor: hitjezdravozit 3. júla 2018
maková zmrzlina s dračím ovocím

Už by sa skutočne patrilo pripraviť si aj nejakú novú zmrzlinku. Z minulého roka pripomínam článok, v ktorom som vám ukázala niekoľko tipov na domáce nanuky no a teraz som dostala akosi chuť na takú tú “kornútkovú” klasiku. Asi to vo mne vyvolal náš pobyt v Toskánsku, no od vtedy si moje telo zmrzlinu vyslovene žiada.
Aj vy ju máte radšej ako nanuk?

Pravá talianska?

Aaale kdeže! Samozrejme nemôžem porovnávať krémové smotanové tip top zmrzlinky s mojou domácou, nešľahanou (pretože zmrzlinovač zatiaľ nemám a ručne sa mi nechce). 😀  Na letné osvieženie však postačí, no nie? 😉
Keďže v nej nie je žiaden mliečny výrobok, zmrzlina je okrem histaminikov vhodná aj pre alergikov na mliečnu bielkovinu, vegánov i celiatikov. A keďže banány sú dosť sladké, vynechala som aj akékoľvek sladilo. Hlavnú sviežosť celej zmrzline dodáva citrónová kôra.

Môže histaminik vôbec zmrzlinu?

A prečo by nemohol? Často sa ma pýtate na zmrzliny a preto som si povedala, že by som pre vás veľmi rada pripravila prehľad zmrzlín, ktoré si, okrem tých mojich domácich, zvyknem dopriať aj ja. Prieskum som si už začala robiť, no keďže som počas leta pracovne dosť vyťažená, budete si na článok chvíľku musieť počkať. Zatiaľ vám ale prezradím, že ak natrafíte na kvalitnú zmrzlinu, robenú z domácich surovín, vhodných aj pre histaminikov a ktorá nie je zbytočne prifarbovaná, prečo by ste si nemohli dať? Mojimi favoritmi tak sú vanilková, maková, či vegan mango. O tom ale viac najbližšie.

Maková zmrzlina s dračím ovocím

Potrebujeme:
2 banány
1 dračie ovocie (pitahaya)
kôru z chemicky neošetreného citróna
150 ml makového mlieka
za lyžičku celého maku

1. Banány ošúpeme, nakrájame na kolieska a dáme zamraziť.
2. Zamrazené banány, očistenú a nakrájanú pitahayu, kôru z citróna a makové mlieko dáme do food procesoru a rozmixujeme.
3. Na záver pridáme mak. Viac nemixujeme.*
4. Zmrzlinu uložíme ešte aspoň na hodinu do mrazničky a následne podávame.

*Ja osobne veľmi ľúbim ak v niečom mak chrumká. Moja babka zvykne robiť hrnčekový makový koláč s višňami a tiež pridáva do cesta trochu celého maku. Ak to ale nemáte radi, pokojne ho vynechajte. Chuť zmrzline aj tak dodá najmä makové mlieko.


Tip navyše: Ak máte k dispozícii zmrzlinovač, určite si zmrzlinku pripravte v ňom. Bude oveľa krémovejšia. Takto skôr pripomína sorbet.

Mohlo by sa vám páčiť aj

1 komentár

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme