Tento recept vznikol veľmi spontánne keď som mala príliš veľkú cviklu. Viete ako je to pri histamínovej intolerancii, načatú zeleninu neskladujeme v chladničke do druhého dňa! Tak som okrem cviklového rizota, ktoré som mala v ten deň naplánované, vymyslela aj koláč. A keďže som zrovna očakávala „bezlepkáčsku“ návštevu, išlo sa experimentovať. Nieže by som sa chválila, ale vydaril sa tak, že som ho robila od vtedy už asi 3x, takže som si povedala, že už musí ísť aj na blog. 🙂
Cviklový koláč bez lepku
Potrebujeme:
150g cvikle
100g nerafinovaného trstinového cukru
80g ghee masla
1 vajce
60g ryžovej múky
20g tapiokovej múky
20g strúhaného, nesíreného kokosu (+na vysypanie formy)
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
1 ČL karobu
cejlonsku škoricu, tahitskú vanilku, štipku soli
1. Cukor rozmixujeme s ghee maslom a žĺtkom. Z bielku vyšľaháme sneh.
2. Zmiešame múky s práškom do pečiva, karobom, koreninami a štipkou soli a cviklu nastrúhame najemno.
3. K vyšľahanej tekutej zmesi pridáme cviklu, prisypeme múčnu zmes, kokos a na záver špachtľou vmiešame sneh.
4. Malú formu na biskupský chlebík rozmerov 22×12 vymastíme ghee maslom, vysypeme kokosom a vlejeme do nej cesto.
5. Koláčik pečieme pri 180°C 35-40 minút.
Tip: Ak máte väčšiu formu, spravte si dvojitú dávku. Toto je dávka tak pre 2-4 osoby. Nám táto presne stačí s Jožkom, že si dáme po obede a ostane nám ešte aj na večer. Alebo dám rodičom.