Tento rok mám akýsi zavárací, čo poviete? 😀 Najprv recept na uhorky, teraz kečup… Ale pravdou je, že si poctivo prechádzam svoj blog a vždy premýšľam, čo tu ešte chýba a čo by ste ocenili. 🙂 Je toho stále dosť si myslím, a keď je teraz sezóna, prečo ju nevyužiť aj na takýto druh receptov. 😉
Kečup kečupový je pri HIT no go
Povedzme si úprimne, kečup naozaj nie je niečo, čo by bolo hitfriendly. Obrovské množstvo paradajok, k tomu ocot a máme histamínovú bombu ako vyšitú. Okej, ak si vezmeme, že si človek dá za lyžičku, tak to nemusí byť vždy na reakciu, no ľudia zväčša nemajú hranice a keď už si dáme kečup (napr. k hranolkám), tak poriadne.
Ja z vlastnej skúsenosti viem, že obyčajné obchodné kečupy u mňa veruže neprechádzajú. Vo veeeľmi malom množstve (a to si predstavte fakt že pol ČL, napr. natenučko na chlebík vo vajíčku) stolerujem bio kečup z DM-ky a trošku viac (1 ČL) z môjho domáceho, ktorý som robila v lete Jožkovi.
Pre začiatočníkov ale aj pre pokročilých
Vtedy som sa vás pýtala, či by ste mali záujem o recept na tekvicovú alternatívu a milo ma prekvapilo, že väčšina z vás hlasovala kladne. 🙂 Priznám sa, mne sa do toho moc nechcelo, pretože som si nevedela predstaviť nič, čo by reálne ozajstný kečup mohlo nahradiť (kedysi som bola závisláčka na kečupe!!). 😀 Ale potom som po dlhšom čase robila tekvicový základ na pizzu a spomenula som si, že veď to ja ľúúúbim a tým pádom by vôbec nemusel byť zlý ani ten tekvicový kečup. A tak som sa doňho pustila.
Recepty, ktoré som našla rôzne na webe a ingrediencie, ktoré som si prečítala na tekvicových kečupoch rôznych bio obchodov mi nepomohli ale že vôbec. Maximálne na miernu inšpiráciu, nakoľko, možno ste to ani netušili, ale aj tekvicové kečupy obsahujú paradajky. Zväčša je to pol na pol. Ja som však potrebovala čisto tekvicový, takže som sa nedala zastaviť. Jediná otázka, ktorá stále visela vo vzduchu bola – čo s tým octom? Spravila som to teda tak, že som ho do poslednej chvíle nepridávala aby som mohla vyskúšať chuť bez neho. Chutil mi! Koreniny a celkové ochutenie spravia veľa. Áno, tým pádom to nie je úplne kečupového charakteru ale pre niekoho, kto s HIT iba začína si myslím, že aj takýto chutný tekvicový dip prezatiaľ postačí. 😉 No a tí, ktorí ste už pokročilí ako ja a poznáte svoju mieru tolerancie si jednoducho pridajte kvalitný, jablčný ocot. Už pri uhorkách sme si o ňom hovorili.
Tekvicový kečup pre histaminikov
Potrebujeme:
1 kg maslovej tekvice
2 jablká (cca 150g)
150g bielej cibule (1 veľká alebo 2 menšie)
3 strúčiky cesnaku
2 PL topinamburového sirupu (môžeme nahradiť javorovým alebo lyžicou trstinového cukru)
3 cm kúsok čerstvého zázvoru
1 PL jablčného octu (môžeme vynechať)
3 klinčeky
1/2 ČL mletej rasce
1/2 ČL mletého koriandra
1/2 ČL mletej červenej papriky
1/2 ČL mletého zázvoru
1/4 ČL cejlonskej škorice
štipku čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku
1-2 ČL soli (podľa chuti)
600ml vody
1. Tekvicu, jablká a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky.
2. Pridáme do hrnca spolu s pretlačeným cesnakom a nastrúhaným zázvorom, prilejeme topinamburový sirup, 300ml vody a prikryté necháme dusiť kým nám trošku tekvica zmäkne.
3. Následne pridáme všetky koreniny a osolíme. Vodu prilievame postupne podľa potreby.
4. Za občasného miešania varíme do úplného zmäknutia a následne kečup rozmixujeme tyčovým mixérom.
5. Na záver ochutíme jablčným octom alebo tento krok jednoducho vynecháme. Naopak pre nehistaminikov, ktorí ma sledujú, odporúčam kľudne pridať aj viac octu (2-3 PL).
6. Kečup potom prelejeme do čistých fľašiek a sterilizujeme v umývačke riadu na programe 70°C. Postup celej sterilizácie máte popísaný v recepte na uhorky (link na začiatku tohto článku).
Pozn.: Z tejto dávky mi vyšlo 6 fľašiek s objemom 250ml. Viete, že mám radšej malé fľašky, pretože veľká je potom zbytočne dlho otvorená, čo už z hľadiska HIT nemusí byť také vhodné.
4 komentáre
Dobrý deň prajem 🙂 možno hlúpa otázka ale rada by som vedela či to môžem sterilizovať v trube 🙂 Ďakujem
Dobrý deň, fuha, priznám sa, to som nikdy nerobila, takže si netrúfam odpovedať 🙂
Dobrý deň prosím vás len sa chcem spýtať,na obrázku je hokajdo tekvica ale v recepte píšete maslova. Obrázok je teda iba ilustračný,alebo môžem použiť aj hokajdo? Máte skúsenosť aj s tou?ďakujem.
Dobrý deň, obrázok bol asi iba ilustračný, nakoľko som jedinú maslovú použila do receptu 😀 Hokaido je trošku vodnatejšia, preto som volila maslovú.