Nie, stále neplatí, že by histaminici mohli nakladačky… Je to hlavne z dôvodu, že sa pri ich výrobe používa ocot a často aj rôzne konzervačné látky, ktoré by taktiež mohli narobiť šaraptu. ALE! Keďže histaminičkou som už roky a časom skúšam všelijaké variácie a alternatívy, tento rok som si povedala, že na svoj blog zavesím aj niečo takéto, čo síce nie je na 100% hitfriendly a možno to nebude každý tolerovať (najmä nie tí, ktorí ste v začiatkoch!!), no keď som ich prvýkrát robila minulý rok, u mňa sa osvedčili. Samozrejme s nejakými “opatreniami”.
Moje tipy k nakladačkám
1. Domáca príprava – áno, prvoradá je príprava, ktorú si dnes ukážeme! NEKUPUJEM nakladačky v obchode! A snažím sa vyhýbať aj doma robeným s rôznymi “deko, veko” prípravkami. 🙂
2. Nezjem naraz pol fľašky – vždy si dám maximálne 2 naraz, ak sú náhodou väčšie, tak iba jednu.
3. Rýchla spotreba – nemám ich otvorené v chladničke mesiac. Proste sa snažím zjesť ich MAX do 2 týždňov. Keď už ich otvorím, vždy sa snažím vymyslieť obedy tak, aby sa k nim hodili uhorky. Ale aj to nie, že každý deň po sebe. Napríklad spravím v nedeľu perkelt a potom cez týždeň granadír. Takto dvaja zjeme jednu fľašku bez problémov aj za týždeň. A keď máte väčšiu rodinu, tak toto vôbec nemusíte riešiť, lebo sa v pohode jedna fľaška dá spotrebovať aj k jednému obedu. 🙂
4. Menšie fľašky – kto povedal, že musia byť všetky “sedemdecky”? Kľudne si spravte menšie fľašky, kde sa zmestí iba 4-5 uhoriek. Mne sa tak osvedčili napr. fľašky od Powerlogy orechových masiel. 🙂
5. Skúšajte ich iba keď ste stabilizovaní! – ja som histaminičkou už niekoľko rokov. Ak na tento recept natrafíte ako nováčik v domnení, že “super, nakladačky môžem”, nemusí to tak vôbec byť! Doprajte svojmu telu čas, aby sa dalo dokopy a až potom skúšajte! Napriek tomu, že použité ingrediencie v recepte sú kvalitné a okrem jablčného octu tam nie je nič nevhodné, stále je to ocot, i keď taký, ktorý histaminici zväčša celkom dobre tolerujú.
Nakladané uhorky bez konzervantov
Potrebujeme:
2 kg uhoriek (kupujem na trhu)
4-5 mrkiev (môžete vynechať, moja mamina robila uhorky vždy aj s mrkvou, tak som si zvykla takto)
400ml jablčného octu (kupujem U Vážky alebo na trhu)
120g nerafinovaného trstinového cukru
50g himalájskej soli
3 strúčiky cesnaku
4 bobkové listy (z vlastného kríku)
kvalitné koreniny (najlepšie U Vážky alebo Mikori):
15 ks čierneho korenia
4 ks borievky
3 ks klinčeky
2 PL koriandra
2 PL horčičných semienok
1,5 l vody
1. Uhorky poriadne umyjeme a drevenou kefkou očistíme. Mrkvu nakrájame na štvrťky (stačí až tesne pred plnením do fliaš).
2. Nálev si pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií a korenín. Privedieme k varu a chvíľu povaríme.
3. Pripravíme si fľašky, poriadne ich umyjeme a následne naplníme uhorkami a mrkvou. Niektorí pridávajú aj iné, napr. cibuľu či kôpor..v našej rodine sa nezvyklo, ale pokojne si pridajte podľa chuti. 🙂
4. Uhorky zalejeme nálevom a poriadne utesníme viečkom.
5. A teraz prichádza na rad sterilizácia, aby boli uhorky pekne zakonzervované a nemuseli sme sa báť, že sa nám bez konzervantu pokazia. 🙂 Sterilizovať som si zvykla v umývačke riadu. Je to easy, šetrné a účinné!
6. Fľašky pukladáme na spodok umývačky aby pekne stáli a nepopadali. Nastavíme program 65°C alebo 70°C a necháme ho bežať. Samozrejme myčka musí byť prázdna, nie len bez riadov ale aj bez čistiacich prostriedkov. Po sterilizácii fľašky necháme vychladnúť a odložíme do komory. Takto sterilizované uhorky mi vydržali .. kým sme ich nezjedli .. 😀 Ale teda skoro rok. 🙂
Tip navyše: Okrem jablčného octu môžete vyskúšať použiť aj bezhistamínový vínny ocot od Tvoje víno.