Domov Vegan recepty Nakladané uhorky bez konzervantov

Nakladané uhorky bez konzervantov

autor: hitjezdravozit 13. augusta 2021
Nakladané uhorky bez konzervantov

Nie, stále neplatí, že by histaminici mohli nakladačky… Je to hlavne z dôvodu, že sa pri ich výrobe používa ocot a často aj rôzne konzervačné látky, ktoré by taktiež mohli narobiť šaraptu. ALE! Keďže histaminičkou som už roky a časom skúšam všelijaké variácie a alternatívy, tento rok som si povedala, že na svoj blog zavesím aj niečo takéto, čo síce nie je na 100% hitfriendly a možno to nebude každý tolerovať (najmä nie tí, ktorí ste v začiatkoch!!), no keď som ich prvýkrát robila minulý rok, u mňa sa osvedčili. Samozrejme s nejakými “opatreniami”.

Moje tipy k nakladačkám

1. Domáca príprava – áno, prvoradá je príprava, ktorú si dnes ukážeme! NEKUPUJEM nakladačky v obchode! A snažím sa vyhýbať aj doma robeným s rôznymi “deko, veko” prípravkami. 🙂
2. Nezjem naraz pol fľašky – vždy si dám maximálne 2 naraz, ak sú náhodou väčšie, tak iba jednu.
3. Rýchla spotreba – nemám ich otvorené v chladničke mesiac. Proste sa snažím zjesť ich MAX do 2 týždňov. Keď už ich otvorím, vždy sa snažím vymyslieť obedy tak, aby sa k nim hodili uhorky. Ale aj to nie, že každý deň po sebe. Napríklad spravím v nedeľu perkelt a potom cez týždeň granadír. Takto dvaja zjeme jednu fľašku bez problémov aj za týždeň. A keď máte väčšiu rodinu, tak toto vôbec nemusíte riešiť, lebo sa v pohode jedna fľaška dá spotrebovať aj k jednému obedu. 🙂
4. Menšie fľašky – kto povedal, že musia byť všetky “sedemdecky”? Kľudne si spravte menšie fľašky, kde sa zmestí iba 4-5 uhoriek. Mne sa tak osvedčili napr. fľašky od Powerlogy orechových masiel. 🙂
5. Skúšajte ich iba keď ste stabilizovaní! – ja som histaminičkou už niekoľko rokov. Ak na tento recept natrafíte ako nováčik v domnení, že “super, nakladačky môžem”, nemusí to tak vôbec byť! Doprajte svojmu telu čas, aby sa dalo dokopy a až potom skúšajte! Napriek tomu, že použité ingrediencie v recepte sú kvalitné a okrem jablčného octu tam nie je nič nevhodné, stále je to ocot, i keď taký, ktorý histaminici zväčša celkom dobre tolerujú.

Nakladané uhorky bez konzervantov

Potrebujeme:
2 kg uhoriek (kupujem na trhu)
4-5 mrkiev (môžete vynechať, moja mamina robila uhorky vždy aj s mrkvou, tak som si zvykla takto)
400ml jablčného octu (kupujem U Vážky alebo na trhu)
120g nerafinovaného trstinového cukru
50g himalájskej soli
3 strúčiky cesnaku
4 bobkové listy (z vlastného kríku)
kvalitné koreniny (najlepšie U Vážky alebo Mikori):
15 ks čierneho korenia
4 ks borievky
3 ks klinčeky
2 PL koriandra
2 PL horčičných semienok
1,5 l vody

1. Uhorky poriadne umyjeme a drevenou kefkou očistíme. Mrkvu nakrájame na štvrťky (stačí až tesne pred plnením do fliaš).
2. Nálev si pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií a korenín. Privedieme k varu a chvíľu povaríme.

3. Pripravíme si fľašky, poriadne ich umyjeme a následne naplníme uhorkami a mrkvou. Niektorí pridávajú aj iné, napr. cibuľu či kôpor..v našej rodine sa nezvyklo, ale pokojne si pridajte podľa chuti. 🙂


4. Uhorky zalejeme nálevom a poriadne utesníme viečkom.


5. A teraz prichádza na rad sterilizácia, aby boli uhorky pekne zakonzervované a nemuseli sme sa báť, že sa nám bez konzervantu pokazia. 🙂 Sterilizovať som si zvykla v umývačke riadu. Je to easy, šetrné a účinné!
6. Fľašky pukladáme na spodok umývačky aby pekne stáli a nepopadali. Nastavíme program 65°C alebo 70°C a necháme ho bežať. Samozrejme myčka musí byť prázdna, nie len bez riadov ale aj bez čistiacich prostriedkov. Po sterilizácii fľašky necháme vychladnúť a odložíme do komory. Takto sterilizované uhorky mi vydržali .. kým sme ich nezjedli .. 😀 Ale teda skoro rok. 🙂


Tip navyše: Okrem jablčného octu môžete vyskúšať použiť aj bezhistamínový vínny ocot od Tvoje víno.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kuchárske knihy pre histaminikov