Myslím si, že linecké patria medzi najtradičnejšie keksíky, ktoré nesmú chýbať na žiadnom slávnostnom stole. Či už sú to Vianoce, Veľká noc, no niektorí ich robia dokonca kedykoľvek počas roka. Ja osobne ich pečiem iba na sviatky, predsa len je to iné, keď sa na ne celý rok tešíte, akoby ste si ich mali dať každý mesiac a pokaziť tak to čaro. Podobne som na tom aj s medovníkmi a vanilkovými rožkami, ktoré sa u nás robievajú výlučne na Vianoce 🙂
Na mojom blogu sa objavili už dva recepty na linecké pečivo a keďže sa hovorí: „Do tretice všetko dobré.“, dnes vám pripájam aj tretí, tentoraz bezlepkový.
Potrebujeme:
400g ryžovej múky
200g kukuričnej múky
250g rastlinného masla Alsan
140g trstinového cukru (zomletého na práškový) + na obaľovanie
1 vrecúško bio vanilkového cukru
2 PL bezfosfátového prášku do pečiva
2 celé vajcia + 2 žĺtky
domáci slivkový džem
1. Múky zmiešame s práškom do pečiva a cukrami.
2. Pridáme k nim na kocky nakrájané zmäknuté maslo a vajcia a vypracujeme cesto.
3. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto a vykrajujeme tvary.
4. Pečieme pri 180°C 10-12 min (závisí to aj od rúry).
5. Linecké necháme úplne vychladnúť a následne ich zlepujeme džemom.
6. O pár hodín, keď džem zaschne, obaľujeme linecké v preosiatom zomletom trstinovom cukre.
Ja osobne som nerobila všetko v jeden deň. Najprv som ich upiekla a na druhý deň zlepovala a obaľovala.
S cestom sa dá pekne pracovať, no po upečení sú keksy dosť krehké. Neodporúčam preto vykrajovať do nich stred, ako je to pri lineckých typické, pretože sa môžu pretrhnúť už pri vykrajovaní alebo sa po upečení polámu.
Po zlepení sú keksíky ešte krehučkejšie (najviac zo všetkých druhov, ktoré som robila), takže pozor pri manipulovaní s nimi. Mne však veľmi veľmi chutia! Prvý krát som podobné bezlepkové linecké jedla pred pár rokmi, keďže môj strýko je celiatik a už vtedy mi chutili viac ako klasické 😛
1 komentár