Medovníky boli pre mňa asi najväčšou výzvou, keďže pravý medovník je pravý vďaka medovníkovému koreniu, ktoré my histaminici nemôžeme. Rozhodla som sa teda namiešať si vlastné, trošku netradičné, no v konečnom dôsledku veľmi efektívne, keďže som konečne dosiahla skoro totožnú chuť akú by medovníky mali mať. Počas decembra som experimentovala s 3 rôznymi receptami, takže som skutočne rada, že tento, ktorý ste niektorí mali možnosť ochutnať vo svojich balíčkoch, sa osvedčil najlepšie 🙂
Ich veľkým plusom je aj to, že sú bezlepkové, nízkohistamínové, bez mliečne a dokonca bez cukru 😉
Potrebujeme:
300g ryžovej múky
50g pohánkovej múky
120g masla (prípadne rastlinného masla)
200g domáceho medu
2 žĺtky (+ 1 vajce na potretie)
1 PL bezfosfátového prášku do pečiva
2 ČL cejlónskej škorice
1 ČL sušeného zázvoru
1 ČL karobu
štvrť ČL galgantu
štipku himalájskej soli
1. Zmiešame múky s koreninami, s práškom do pečiva a so soľou.
2. Maslo izbovej teploty pridáme k medu a vyšľaháme. Postupne zapracujeme aj žĺtky.
3. Tekutú zmes pridáme k sypkej a vypracujeme cesto, ktoré odložíme na celú noc do chladničky.
4. Na druhý deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme ľubovolné tvary.
5. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180°C 10 minút.
6. Medovníky necháme úplne vychladnúť, pretože po dopečení sú krehké.
Keďže surový bielok sa pri HIT vôbec neodporúča, medovníčky zostali tento rok nevyzdobené 🙂
4 komentáre
Ďakujem za recept! Medovníčky sú veľmi chutné.. popravde, nie som si istá, či mi vydržia do Vianoc. 🙂 Predpokladám, že ich budem robiť častejšie, nie iba na Vianoce!
Krásne sviatky prajem
Jej tak to sa veľmi teším 🙂
Mám prvé Vianoce s HIT takže som sa obávala koláčov, ale už nemusím! Medovníčky sú výborné a chutia a priateľovi čo nemá žiadne intolerancie a teším sa na ďalšie receptiky ktoré od vás vyskúšam 🙂
Veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu 🙂 Krásne sviatky prajem!