Tí, čo ma už dobre poznáte viete, že bez byliniek by bola moja kuchyňa chudobná a smutná. Okrem toho, že ich využívam čerstvé a že si ich suším na zimu, vymýšľam ako ich zužitkovať aj inak. Minulý rok som vám priniesla recept na bylinkovú soľ a povedala som si, že tento rok vyskúšam bylinkový olej.
Provensálske bylinky
Bylinky som zvolila na štýl provensálska, keďže to sú také moje najobľúbenejšie chute. K nim som ešte pridala šalviu, ktorá pôsobí proti nadúvaniu a bobkový list, ktorý podporuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla. Okrem toho som pridala dlhé korenie, ktoré dodáva celému oleju jemnú sladkasto-korenistú príchuť a je lepšie stráviteľné ako klasické čierne.
Všeliek zvaný cesnak
Ak pozorne sledujete moje sociálne siete, určite viete, že cesnak sa stal v poslednom období mojim najlepším kamarátom. Nie preto, že by som ho nemohla vynechať zo žiadneho jedla, ale preto, že je neskutočne všestranný a pomohol mi aj tam, kde by som to ani nečakala. Vymenujem zopár príkladov:
1. Bolesti zubov – Rozhryznite cesnak na boľavom mieste a chvíľu si ho ponechajte spolu so slinami v ústach. Zub vám mierne znecitlivie a postupne začne bolesť ustupovať.
2. Bolesti zubov / ucha – Odrežte kúsok cesnaku, zabaľte ho do malého kúsku gázy a vložte si ho do ucha. Do niekoľkých minút začne účinkovať, budete cítiť mierne štípanie a bolesť ucha I zubov je preč.
3. Poštipnutie osou – Odrežte cesnak a priložte na uštipnuté miesto. Do pár sekúnd ustúpi bolesť a rana tak neopuchne.
Všetky tri veci mám za toto leto odskúšané na sebe a musím vám povedať, že to naozaj funguje.
O tom, aký je cesnak prospešný v gastronómii vám asi hovoriť nemusím. Nie len, že má antibakteriálne účinky, je považovaný aj za prírodné antibiotikum.
Domáci bylinkový olej
Potrebujeme (na 250ml fľašku):
250ml kvalitného panenského olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
oregano
tymián
1 vetvičku rozmarínu
2 listy šalvie
2ks dlhého korenia
1 bobkový list
1. Cesnak očistíme, bylinky umyjeme a spolu s korením a bobkovým listom ich uložíme do sklenej fľašky.
2. Následne ich zalejeme olivovým olejom a uzatvoríme.
3. Olej necháme lúhovať približne 2 týždne. Ja som potom vybrala cesnak a bylinky som ešte nechala. Je to ale na vás, či ich vyberiete spolu s ním alebo nie.
Olej najradšej využívam do šalátov alebo si ním pokvapkám cestoviny, keď už sú vyložené na tanieri.