Domov Články Happy Halloween + recept na jablkové “zúbky”

Happy Halloween + recept na jablkové “zúbky”

autor: hitjezdravozit 30. októbra 2016

Mnohí u nás ešte stále neuznávajú Halloween, pretože je to vraj americký sviatok a my sa iba opičíme. Pravdou však je, že Halloween je keltský sviatok a pôvod má v Írsku, takže nie je úplne typicky americkým sviatkom. V preklade je to vlastne “predvečer všetkých svätých”. V minulosti sa Kelti lúčili s letom z noci 31.10. na 1.11. a vítali prichádzajúcu zimu. Už vtedy sa obliekali do masiek, pretože verili, že v tú noc sa duše mŕtvych vracajú na zem a snažia sa ovládnuť živých. Kostýmy im mali pomôcť na ich zmätenie.
Vyrezávanie tekvíc má tak isto svoju históriu, ktorá sa spája s Jackom (po ňom je inšpirovaný napríklad aj animovaný film pre dospelých “The Nightmare before Christmas” z dielne famózneho Tima Burtona). Jacka po jeho smrti nechceli prijať do neba, pretože bol známym lenivcom a do pekla ho neprijal sám diabol, ktorému kedysi prešiel cez rozum. Jack však blúdil a nariekal, že sa v toľkej tme nevie kadiaľ pohnúť. Vtedy mu dal diabol žeravý uhlík, ktorý bude navždy horieť. A tak si Jack vyrezal lampión, ktorý pôvodne vôbec nevyrezal z tekvice ale z repy. Časom však zistil, že tekvica vyzerá oveľa lepšie a tak ju vymenil.

jack
Nie je Halloween iba komerčný sviatok?

Rokmi sa samozrejme Halloween skomercionalizoval a veľkú obľubu má najmä u detí. Neznamená to však, že jeho pointa sa stratila a že my si napriek jeho oslavám nemáme spomenúť na svojich blízkych pri pamiatke zosnulých v nasledujúcich dňoch. Prečo by sa nedalo zabaviť na halloweenskej oslave a na druhý deň ísť zapáliť sviečku na cintorín? Myslím si, že ani naši blízki by nás nechceli vidieť smútiť celé dni a dopriali by nám zábavu s troškou masiek, tekvíc, pavúkov a podobných srandičiek, ktoré k Halloweenu patria.

ee8b0d2846388c7211e8ee8067a9f89f
Ako môj dnešný halloweensky článok súvisí s HIT?

Možno si teraz myslíte, že táto téma sem nepatrí, no tí, čo ma poznajú vedia, že po Vianociach je Halloween taká moja druhá srdcová záležitosť. 🙂 Od kedy som bola cukrárkou milovala som vypekať rôzne zábavné torty a sladkosti na Halloween, vždy ma bavilo dekorovať si izbu, či si pozrieť dobrý halloweensky film (nemyslím horory, skôr klasiky ako už spomínaný film o Jackovi, Corpse Bride od toho istého autora alebo môj obľúbený Hocus Pocus – ak ich nepoznáte, určite odporúčam!).
S Halloweenom sa však tak trochu spája aj moja HIT. Minulý rok sme sa totižto presne chystali na každoročnú party, keď mi prišli výsledky a musela som začať s eliminačnou diétou. Snažila som sa ju odkladať až po Halloweene, no keďže mi neprestávalo byť lepšie, skôr mi bolo čím ďalej tým horšie, celá rodina sa rozhodla odvolať party a zostať doma. Moja psychika bola dosť zničená, moji blízky trpeli tiež, pretože mi nevedeli pomôcť, no spravili sme si aspoň malú “party”. doma 🙂 Spomínam si, že som pripravila nejaké zdravé halloweenske pochúťky, ktoré ani zďaleka nepripomínali tie typické halloweenske, ktoré nesmú chýbať na žiadnej party. Chcela som však mať aspoň niečo na stole. To bola vždy moja radosť pred Halloweenom, chystať a pripravovať.

12191969_10206506252952671_236126366588337669_nJablkové pyré, mrkva, jablká a kukuričné chrumky (mala som vtedy odskúšaných asi iba 4-5 potravín) 😀

Konečne Halloween ako sa patrí. I keď mám HIT.

Tento rok som si to však vynahradila. Mali sme skvelú oslavu tu v Škótsku (už od kedy sme sem prišli som sa na ňu tešila) a tak som mala konečne príležitosť pripraviť rôzne “špecialitky” aj pre tých, ktorí nemajú HIT ale aj pre seba 😉
Halloween mi teda od minulého roka pripomína aj to, že sa netreba vzdávať, netreba byť skormútený, pretože vždy sa všetko obráti na lepšie a ja som po roku znovu zažila parádnu oslavu so všetkým, čo k nej patrí 🙂

img_20161029_195543
Na záver vás zdravím zo svojej tohtoročnej masky a pripájam jednu zdravú maličkosť, ktorú si môžete pripraviť zajtra aj vy (keďže oficiálne je Halloween až zajtra, no väčšinou sa všade slávilo dopredu v sobotu). Happy Halloween 🙂 🙂

Jablkové zúbky

zubky-2
Potrebujeme:
jablká
arašidové (alebo mandľové) maslo
mandle bez šupky

1. Jablká nakrájame na tenšie kúsky.
2. Vezmeme si dva, ktoré oba natrieme arašidovým maslom a spojíme ich.
3. Do arašidového masla postupne postrkáme mandle,ktoré pripomínajú zuby.

zubky-1
Veľmi jednoduchý receptík, ktorý je úplne nízkohistamínový, súzvuk chutí je perfektný a určite poteší aj tých najmenších. 😉
Ale aby vám nebolo smutno, že som pridala “iba” takúto maličkosť, onedlho pripojím aj recept na typicky-netypický “pumpkin pie”, ktorý sa mi (nechcem sa chváliť) podaril naprosto úžasne! 😛 Niektorí hovorili, že chutil ako jablková štrúdľa a niektorí si pýtali dokonca aj duplu 😉

 

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.