Domov Eliminačná diéta Orecchiette s cuketovým pestom

Dnes som si pre vás pripravila jednoduchý letný recept (i keď nám už leto pomaly končí) ktorý, ak ste milovníkmi talianskej kuchyne, si určite zamilujete.

Cuketové pesto

Recept na klasické bazalkové pesto na mojom blogu nájdete tiež, dokonca aj ďalšie, menej tradičné, pestá, no akosi mi stále chýbalo toto. Cuketa je u mnohých jednou z najlepšie tolerovaných zelenín (nie je tomu inak ani u mňa), takže si ju môžete dopriať aj počas eliminačnej diéty a okrem toho je plná antioxidantov. Ľudia často nevedia, ako ju využiť, pritom je neskutočne všestranná a dá sa využiť ako na slano tak aj na sladko.

Druhy cestovín

Na svete je známych niekoľko rôznych druhov cestovín (odhaduje sa, že ich je vyše 300), ktoré môžu súvisieť napríklad s regiónom, z ktorého pochádzajú. Samozrejme najznámejšie sú v Taliansku, kde dokonca existuje pravidlo, že niektoré omáčky sa môžu podávať iba s konkrétnym druhom cestovín (napr. Carbonara by sa mala jesť iba so špagetami). Ja osobne tieto pravidlá až tak nesledujem, no je pravda, že pesto si radšej doprajem na penne, fusilli či orecchiette. Lepšie sa v ňom obalia. Naopak tekutejšie omáčky mám rada na špagetách alebo tagliatelle.

Ako rozdeľujem cestoviny?

Určite existuje aj nejaké profesionálne rozdelenie, najmä keď vieme, že existuje toľko druhov, no ja používam najčastejšie nasledovné:

1.) Dlhé (špagety, tagliatelle, pappardelle)
2.) Krátke (penne, fusilli)
3.) Plnené (ravioli, tortellini, cannelloni)
4.) Dekoratívne (orecchiette, farfalle)
5.) Polievkové

Domáce cestoviny

Asi by so mnou každý súhlasil, že najlepšie sú domáce cestoviny. Povedzme si však úprimne, kto má v dnešnej dobe toľko času na vyrábanie cestovín? Ja osobne doma vyrábam iba plnené, pretože tie si už v obchodne nekúpim, keďže ich náplne obsahujú rôzne pridané látky. Avšak špagety, penne a ďalšie si kupujem. Snažím sa ale vždy siahnuť iba po kvalitných a viac menej sa vyhýbam pšeničným (tie ma pomerne dosť nafukujú), keďže pšeničná múka pri HIT nie je odporúčaná lebo je považovaná za liberátor.
Ja si sem tam kúpim semolinové, no prevažne víťazia špaldové, bezlepkové zo strukovinových a iných múk (sezamové, ľanové, z červenej šošovice atď.) alebo ryžové. Pomenej kupujem už aj kukuričné, pretože v poslednej dobe som na ne nemala šťastie. Vždy sa mi rozvarili a to som ich mohla variť akokoľvek krátko.
Tieto orecchiette som si priniesla ešte z Toskánska. Kúpila som ich na miestnom trhu – ručná výroba.

Orecchiette s cuketovým pestom


Potrebujeme
(na 2 porcie):
300g orecchiette cestovín (alebo akýchkoľvek iných podľa vašej obľuby)
1 menšiu cuketu
1 bielu cibuľku
za hrsť bazalky
1 strúčik cesnaku
1 PL lúpaných konopných semienok
1 PL olivového oleja
1 ČL konopného oleja
čierne korenie
soľ

1. Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente.
2. Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak a následne pridáme na jemné plátky nastrúhanú cuketu.
3. Osolíme, okoreníme a dusíme pár minút kým cuketa nezmäkne.
4. Medzitým si umyjeme bazalku a pridáme ju do mixéra spolu s olivovým olejom, konopným olejom a konopnými semienkami.
5. K nim potom pridáme cuketu (trošku si odoberieme) a rozmixujeme dohladka.
6. Cestoviny zamiešame s pestom a s odobratými kúskami cukety a podávame.


Mimochodom, vedeli ste, že kvety bazalky patria tak isto k jedlým kvetom? Sú vhodné na dekorovanie jedla ale aj do šalátov.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.