Home Všetky recepty Domáci bylinkový olej

Domáci bylinkový olej

written by hitjezdravozit 30. augusta 2018
domáci bylinkový olej

Tí, čo ma už dobre poznáte viete, že bez byliniek by bola moja kuchyňa chudobná a smutná. Okrem toho, že ich využívam čerstvé a že si ich suším na zimu, vymýšľam ako ich zužitkovať aj inak. Minulý rok som vám priniesla recept na bylinkovú soľ a povedala som si, že tento rok vyskúšam bylinkový olej.

Provensálske bylinky

Bylinky som zvolila na štýl provensálska, keďže to sú také moje najobľúbenejšie chute. K nim som ešte pridala šalviu, ktorá pôsobí proti nadúvaniu a bobkový list, ktorý podporuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla. Okrem toho som pridala dlhé korenie, ktoré dodáva celému oleju jemnú sladkasto-korenistú príchuť a je lepšie stráviteľné ako klasické čierne.

Všeliek zvaný cesnak

Ak pozorne sledujete moje sociálne siete, určite viete, že cesnak sa stal v poslednom období mojim najlepším kamarátom. Nie preto, že by som ho nemohla vynechať zo žiadneho jedla, ale preto, že je neskutočne všestranný a pomohol mi aj tam, kde by som to ani nečakala. Vymenujem zopár príkladov:

1. Bolesti zubov – Rozhryznite cesnak na boľavom mieste a chvíľu si ho ponechajte spolu so slinami v ústach. Zub vám mierne znecitlivie a postupne začne bolesť ustupovať.
2. Bolesti zubov / ucha – Odrežte kúsok cesnaku, zabaľte ho do malého kúsku gázy a vložte si ho do ucha. Do niekoľkých minút začne účinkovať, budete cítiť mierne štípanie a bolesť ucha I zubov je preč.
3. Poštipnutie osou – Odrežte cesnak a priložte na uštipnuté miesto. Do pár sekúnd ustúpi bolesť a rana tak neopuchne.

Všetky tri veci mám za toto leto odskúšané na sebe a musím vám povedať, že to naozaj funguje.
O tom, aký je cesnak prospešný v gastronómii vám asi hovoriť nemusím. Nie len, že má antibakteriálne účinky, je považovaný aj za prírodné antibiotikum.

Domáci bylinkový olej

Potrebujeme (na 250ml fľašku):
250ml kvalitného panenského olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
oregano
tymián
1 vetvičku rozmarínu
2 listy šalvie
2ks dlhého korenia
1 bobkový list

1. Cesnak očistíme, bylinky umyjeme a spolu s korením a bobkovým listom ich uložíme do sklenej fľašky.
2. Následne ich zalejeme olivovým olejom a uzatvoríme.
3. Olej necháme lúhovať približne 2 týždne. Ja som potom vybrala cesnak a bylinky som ešte nechala. Je to ale na vás, či ich vyberiete spolu s ním alebo nie.


Olej najradšej využívam do šalátov alebo si ním pokvapkám cestoviny, keď už sú vyložené na tanieri.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Hit je zdravo žiť
Vyberte svoju menu
EUR Euro