Home Hlavné jedlá Tekvicový guláš

Tekvicový guláš

written by hitjezdravozit 15. októbra 2018
Tekvicový guláš

Aj vy nachádzate inšpirácie na recepty v časopisoch, či kuchárskych knihách? Hovorí sa, že tu už bolo všetko a nedá sa vymyslieť nový recept, ktorý by ešte nebol niekde na svete zverejnený. S časti súhlasím, no ja si myslím, že vždy sa dá niečo nové vymyslieť i keď sa človek trochu inšpiruje, pretože už iba zámenou 2-3 ingrediencií dokážeme vytvoriť úplne nový recept. 🙂 Priznám sa, v prípade tohto receptu som sa tak isto trošku inšpirovala jedným mesačníkom, ktorý si veľmi rada kupujem.  Potešilo ma však, že malinkými zmenami sa recept stal vhodný aj pre nás a tak som vám ho musela pripraviť.

Guláš ma vždy zasýti

Na blogu už mám recepty na hovädzí guláš i novoročný vegánsky guláš z červenej šošovice a som rada, že ho doplním aj o takýto jesenný. Tento druh polievky mám veľmi rada, pretože ju na jednej strane môžeme považovať za polievku a na druhej strane ide aj o hlavný chod, ktorý poriadne zasýti. A nie iba tá s mäsom. Čudovali by ste sa, ako som nezvládla zjesť plný tanier, ktorý som si nabrala. 😀
Na guláši sa mi páči aj to, že i keď máte pocit, že už nový nevymyslíte, vždy dosiahnete nové kombinácie chutí. Kým hovädzí je taký viac menej tradičný, šošovicový by som radila k jednoduchým a zároveň nízkohistamínovým, tento jesenný je zas tematický s použitím menej tradičných korenín pre guláš.
Tak čo poviete, ktorý by ste volili vy? 😉

Tekvicový guláš


Potrebujeme:

1 maslovú tekvicu
2 žlté mrkvy
2 oranžové mrkvy
80g červenej šošovice
za hrsť domácich sušených húb
1 bielu cibuľu
2 strúčiky cesnaku
ghee maslo
čierne korenie
pol ČL mletej rasce
¼ ČL galgantu
1/4 ČL bertramu
1 ČL mletej červenej papriky
himalájsku soľ

Tip: Pre nevegetariánsku verziu použite namiesto masla bravčovú masť. Dodá polievke inú chuť.

1. Na masle/masti opražíme cibuľu, cesnak a následne pridáme koreniny.
2. Ošúpeme a nakrájame tekvicu, mrkvy, prepláchneme šošovicu a na pár minút namočíme huby do vody.
3. Do hrnca pridáme najprv mrkvy a zalejeme vodou. Varíme kým voda nezačne vrieť.
4. Následne pridáme na malé kocky nakrájanú tekvicu, huby a červenú šošovicu. Polievku osolíme.
5. Varíme kým tekvica zmäkne. Šošovica môže byť rozvarená, pretože to dodá polievke takú gulášovú konzistenciu.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Hit je zdravo žiť
Vyberte svoju menu
EUR Euro