Aj vy nachádzate inšpirácie na recepty v časopisoch, či kuchárskych knihách? Hovorí sa, že tu už bolo všetko a nedá sa vymyslieť nový recept, ktorý by ešte nebol niekde na svete zverejnený. S časti súhlasím, no ja si myslím, že vždy sa dá niečo nové vymyslieť i keď sa človek trochu inšpiruje, pretože už iba zámenou 2-3 ingrediencií dokážeme vytvoriť úplne nový recept. 🙂 Priznám sa, v prípade tohto receptu som sa tak isto trošku inšpirovala jedným mesačníkom, ktorý si veľmi rada kupujem. Potešilo ma však, že malinkými zmenami sa recept stal vhodný aj pre nás a tak som vám ho musela pripraviť.
Guláš ma vždy zasýti
Na blogu už mám recepty na hovädzí guláš i novoročný vegánsky guláš z červenej šošovice a som rada, že ho doplním aj o takýto jesenný. Tento druh polievky mám veľmi rada, pretože ju na jednej strane môžeme považovať za polievku a na druhej strane ide aj o hlavný chod, ktorý poriadne zasýti. A nie iba tá s mäsom. Čudovali by ste sa, ako som nezvládla zjesť plný tanier, ktorý som si nabrala. 😀
Na guláši sa mi páči aj to, že i keď máte pocit, že už nový nevymyslíte, vždy dosiahnete nové kombinácie chutí. Kým hovädzí je taký viac menej tradičný, šošovicový by som radila k jednoduchým a zároveň nízkohistamínovým, tento jesenný je zas tematický s použitím menej tradičných korenín pre guláš.
Tak čo poviete, ktorý by ste volili vy? 😉
Tekvicový guláš
Potrebujeme:
1 maslovú tekvicu
2 žlté mrkvy
2 oranžové mrkvy
80g červenej šošovice
za hrsť domácich sušených húb
1 bielu cibuľu
2 strúčiky cesnaku
ghee maslo
čierne korenie
pol ČL mletej rasce
¼ ČL galgantu
1/4 ČL bertramu
1 ČL mletej červenej papriky
himalájsku soľ
Tip: Pre nevegetariánsku verziu použite namiesto masla bravčovú masť. Dodá polievke inú chuť.
1. Na masle/masti opražíme cibuľu, cesnak a následne pridáme koreniny.
2. Ošúpeme a nakrájame tekvicu, mrkvy, prepláchneme šošovicu a na pár minút namočíme huby do vody.
3. Do hrnca pridáme najprv mrkvy a zalejeme vodou. Varíme kým voda nezačne vrieť.
4. Následne pridáme na malé kocky nakrájanú tekvicu, huby a červenú šošovicu. Polievku osolíme.
5. Varíme kým tekvica zmäkne. Šošovica môže byť rozvarená, pretože to dodá polievke takú gulášovú konzistenciu.