I keď názov vás možno zmiatol, tieto muffiny sú vhodné aj pre tých, čo trpia intoleranciou laktózy. V recepte som totižto použila rastlinný jogurt Alpro, ktorý mi ako jeden z mála neprekáža, napriek tomu, že obsahuje sóju.
Jogurty sa kvôli probiotickému zloženiu histaminikom neodporúčajú, no z počutia od vás viem, že niektorým prejde napríklad grécky alebo ovčí, takže ak vám pre zmenu nesedí Alpro, pokojne ho nahraďte takým, ktorý bežne kupujete vy. Mamina ich úspešne odskúšala s ovčím . 😉
Ak ale mliečne výrobky nemôžete vôbec, predsa len bude rastlinný lepším riešením.
Ja som použila dokonca ochutený – čučoriedkový, lebo ten mám najradšej a dodal celému receptu šmrnc, ale môžete použiť aj Alpro biely. V poslednej dobe však majú všade iba ten veľký 500 gramový a keďže môj muž ho nezje, zbytočne by som taký veľký otvorila. Pretože na túto dávku presne stačí 125 gramov. 😉
Potrebujeme (na 8 muffinov):
70g trstinového cukru
50g ghee masla
1 vajce
125g čučoriedkového Alpro jogurtu
130g špaldovej múky
20g pohánkovej múky
1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
1. Vajce vyšľaháme s cukrom v kuchynskom robote a medzitým si rozpustíme maslo.
2. Maslo a jogurt potom prilejeme k zmesi a šľaháme ďalej.
3. Múky zmiešame s práškom do pečiva a na záver ich prisypeme k zmesi.
4. Vypracujeme muffinové cesto, ktoré potom plníme do silikónových košíkov.
5. Muffinky pečieme pri 180°C približne 20 minút. Skúšame špajdlou.
2 komentáre
dorý den, je mozne pouzit i napr. mandlovy jogurt marhulovy namiesto obycajneho? dakujem 🙂
Dobrý deň, samozrejme 🙂