Na Vianoce som prvý krát skúsila zdravšie linecké, ktoré boli vynikajúce, avšak cesto bolo trošičku nepoddajné. Na Veľkú noc som sa rozhodla skombinovať suroviny trošku inak, niečo pridať, niečo odobrať a tak vznikol recept, ktorý zostal tak isto bez laktózy, kazeinu a sugar-free, no pracovalo sa s ním oveľa lepšie.
Potrebujeme:
160 g špaldovej múky
50 g ryžovej múky
35 g agave
30 g medu
15 g datľového sirupu
100 g rastlinného masla izbovej teploty (pri tolerancii radšej použite klasické maslo)
1. Múky zmiešame, pridáme k nim sladidlá, rastlinné maslo a vypracujeme cesto. Ak sa vám bude zdať lepivé, pridajte ešte trošku múky.
2. Cesto odložíme na 3-4 hodiny do chladničky.
3. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto a vykrajujeme ľubovoľné tvary (zajačiky, ovečky) 🙂
4. Sušienky pečieme pri 170°C cca 8-10 min. Hotové sú, keď začnú hnednúť.
5. Necháme ich vychladnúť a môžeme zlepovať domácim džemom.
Pozn. 1 Ja som si odkrajovala menšie kúsky cesta a tie som vaľkala, lebo veľký plát by sa predsa viac trhal. Odporúčam poriadne pomúčiť, aby sa cesto nelepilo.
Pozn. 2 Sušienky chutia skvelo najmä vďaka 3 rôznym sladidlám, z ktorých každé má svojskú chuť. Mne chutia aj bez džemu, takže niektoré som zlepila a niektoré som nechala iba tak. Je to na vás, ako sa rozhodnete. Môžete ich samozrejme obaliť aj v práškovom cukre, no ten ja tak často nepoužívam, takže tento krok som vynechala.
Prajem vám príjemné prežitie veľkonočných sviatkov 🙂
1 komentár