Domov DezertyKoláče, torty Jablková torta s mrveničkou

Jablková torta s mrveničkou

autor: hitjezdravozit 27. septembra 2016
Jablková torta s mrveničkou

Pred pár dňami sme boli pozvaní na narodeninovú oslavu a keďže ja som na takéto oslavy vždy vypekala, nemohla som to vynechať ani teraz. Jediný rozdiel bol v tom, že som nespravila presladenú, krémovú, marcipánovú tortu, ale zdravú, jesennú, ovocnú 😉
A predstavte si, chutila každému, dokonca aj chlapom! Samozrejme pre niektorých to boli trošku zvláštne chute, keďže nikdy pred tým nejedli nie príliš presladené, bezlepkové, bezmliečne dezerty, no v konečnom dôsledku sa všetko zjedlo a nikto neprotestoval 😀 Mne osobne veeeľmi chutila, od cesta až po mrveničku, ktorú som robila prvý krát s trstinovým cukrom a bola perfektná, chrumkavá a určite lepšia ako s práškovým. Tortu som robila tak, aby si každý mohol pochutnať, takže je bez lepku, bez mlieka a nízkohistamínová. Použila som iba Alpro biely jogurt, takže kto má náhodou veľký problém so sójou a tieto jogurty vôbec netoleruje, ale naopak toleruje mlieko, kľudne ho nahraďte klasickým gréckym jogurtom 😉

jabalkova-torta-s-mrvenickou-2
Potrebujeme:
400 ml Alpro bieleho jogurtu
2 vajíčka
pol pohára trstinového cukru
1 pohár ryžovej múky
pol pohára bezlepkovej múky Free From (zmes pohánková, tapioková, ryžová, kukuričná)
2 PL bezfosfátového prášku do pečiva (alebo 1 kopcovitá PL)
3 jablká

Na mrveničku potrebujeme štvrť pohára trstinového cukru, štvrť/pol pohára bezlepkovej múky a 2 PL masla. Rozdrobíme prstami a viac múky pridáme podľa toho, koľko je masla. Nikdy to neviem presne odhadnúť, preto som napísala štvrť až pol pohára.

1. Jogurt, cukor a vajíčka vyšľaháme mixérom. Na tento recept som si ho požičala od spolubývajúcej. Predsalen nepôjdem na oslavu s nevydareným koláčom 😛
2. Medzitým jablká nakrájame na plátky.
3. Zmiešame múky s práškom do pečiva a pridáme k tekutej zmesi.
4. Cesto vylejeme do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a husto naň poukladáme jablká.
5. Vrch posypeme troškou trstinového cukru, nech sa počas pečenia pekne roztopí na jablkách a na záver nahusto nasypeme mrveničku.
6. Pečieme pri 180°C 30-35 min.

jabalkova-torta-s-mrvenickou-1
Ak nechcete, nemusíte použiť tortovú formu. Kľudne použite plech a krájajte koláč na kocky.

jabalkova-torta-s-mrvenickou-3
Koláč sa krásne nadvihol, cesto je vďaka jogurtu skutočne vláčne, nie je vôbec suché a jablká s mrveničkou sú proste božské 😉

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.