Pred pár dňami sme boli pozvaní na narodeninovú oslavu a keďže ja som na takéto oslavy vždy vypekala, nemohla som to vynechať ani teraz. Jediný rozdiel bol v tom, že som nespravila presladenú, krémovú, marcipánovú tortu, ale zdravú, jesennú, ovocnú 😉
A predstavte si, chutila každému, dokonca aj chlapom! Samozrejme pre niektorých to boli trošku zvláštne chute, keďže nikdy pred tým nejedli nie príliš presladené, bezlepkové, bezmliečne dezerty, no v konečnom dôsledku sa všetko zjedlo a nikto neprotestoval 😀 Mne osobne veeeľmi chutila, od cesta až po mrveničku, ktorú som robila prvý krát s trstinovým cukrom a bola perfektná, chrumkavá a určite lepšia ako s práškovým. Tortu som robila tak, aby si každý mohol pochutnať, takže je bez lepku, bez mlieka a nízkohistamínová. Použila som iba Alpro biely jogurt, takže kto má náhodou veľký problém so sójou a tieto jogurty vôbec netoleruje, ale naopak toleruje mlieko, kľudne ho nahraďte klasickým gréckym jogurtom 😉
Potrebujeme:
400 ml Alpro bieleho jogurtu
2 vajíčka
pol pohára trstinového cukru
1 pohár ryžovej múky
pol pohára bezlepkovej múky Free From (zmes pohánková, tapioková, ryžová, kukuričná)
2 PL bezfosfátového prášku do pečiva (alebo 1 kopcovitá PL)
3 jablká
Na mrveničku potrebujeme štvrť pohára trstinového cukru, štvrť/pol pohára bezlepkovej múky a 2 PL masla. Rozdrobíme prstami a viac múky pridáme podľa toho, koľko je masla. Nikdy to neviem presne odhadnúť, preto som napísala štvrť až pol pohára.
1. Jogurt, cukor a vajíčka vyšľaháme mixérom. Na tento recept som si ho požičala od spolubývajúcej. Predsalen nepôjdem na oslavu s nevydareným koláčom 😛
2. Medzitým jablká nakrájame na plátky.
3. Zmiešame múky s práškom do pečiva a pridáme k tekutej zmesi.
4. Cesto vylejeme do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a husto naň poukladáme jablká.
5. Vrch posypeme troškou trstinového cukru, nech sa počas pečenia pekne roztopí na jablkách a na záver nahusto nasypeme mrveničku.
6. Pečieme pri 180°C 30-35 min.
Ak nechcete, nemusíte použiť tortovú formu. Kľudne použite plech a krájajte koláč na kocky.
Koláč sa krásne nadvihol, cesto je vďaka jogurtu skutočne vláčne, nie je vôbec suché a jablká s mrveničkou sú proste božské 😉