Home Bezlepkové recepty Plnené pečené šampiňóny

Plnené pečené šampiňóny

written by hitjezdravozit 6. januára 2017
Plnené pečené šampiňóny

Tento recept sa perfektne hodí ako drobné predjedlo, no ak si k nemu pripravíte nejakú prílohu (quinoa, pšeno…) môžete ho podávať aj ako hlavné jedlo. Keďže šampiňóny sa počas pečenia značne scvrknú, odporúčam pripraviť tento recept radšej z portobello, teda hnedých šampiňónov, ktoré nepúšťajú až tak veľa vody 😉

plnene-huby-1

Potrebujeme (na 2 porcie):
asi 14-15 väčších šampiňónov
1 fenikel
1 menší pór alebo pol veľkého
1 šalotku
tymián
himalájsku soľ
galgant
kokosový olej
trojfarebnú quinou

1. Predhrejeme rúru na 190°C.
2. Quinou prepláchneme a dáme variť s himalájskou soľou a galgantom. Vždy ku quinoi, pšenu, či ryži pridávam soľ, koreniny a bylinky na začiatku, aby sa počas varenia poriadne dostali do konkrétnej suroviny.
3. Šampiňóny očistíme a vyberieme im nožičky. Ak chcete, môžete ich nechať a tak isto nakrájať do plnky, no ja som ich radšej vyhodila a nakrájala 1-2 hlavičky. Niektorí šampiňóny ani neošúpu, iba ich umyjú, no ja tieto obchodné predsa len radšej ošúpem a odstránim aj nožičky.
4. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme šampiňóny a dáme ich na 10 minút predpiecť.
5. Medzitým očistíme fenikel a spolu s pórom nakrájame na drobno.
6. Na kokosovom oleji opražíme šalotku, pridáme zeleninu a pár ks nadrobno nakrájaných šampiňónov.
7. Osolíme, pridáme tymián a dusíme do zmäknutia.
8. Keď vyberieme šampiňóny, môžu mať v strede prebytočnú vodu, ktorú pustili počas pečenia (hnedé by ju nemali mať). Opatrne ju vylejeme a naplníme hlavičky plnkou, ktorú sme si pripravili.
9. Pečieme ďalších cca 15 minút.
10. Uvarenú quinou presypeme do panvice v ktorej sme robili plnku (pravdepodobne vám z nej aj trochu zostane) a zamiešame. Dostane tak novú chuť a vám nič nevyjde nazmar.

plnene-huby-2

Mohlo by sa vám páčiť aj

2 komentáre

Ján Červenák 29. januára 2017 at 20:38

Milá Patrícia.
So zaujatím som čítal všetko okolo potrebám pre ľudí trpiacim touto chorobou. To, že ste “histaminičkou” mi pripomenulo moju bývalú tr. učiteľku zo základnej školy. Žiaľ, ona svoj boj s chorobou prehrala, po asi 15 rokoch. Neboli ešte v 80 – 90 rokoch také možnosti ako sú dnes. Lekárska veda posunula hranice liečiteľnosti v rôznych diagnózach, priam k zázraku. Som presvedčený a verím vo vašu životnú silu zabojovať s vašou chorobou. Prvým ozajstným krokom je aj táto stránka v ktorej sa snažíte napomáhať ostatným s podobným osudom.
Prajem Vám a vašemu okoliu, veľa plnohodnotných rokov života. S úctou J.Č.

Reply
hitjezdravozit 30. januára 2017 at 12:01

Ďakujem Vám pán Červenák! Aj v mene ostatných intolerantných a alergikov 🙂

Reply
Hit je zdravo žiť
Vyberte svoju menu
EUR Euro