Domov Dezerty Slávnostná torta pre histaminikov

Slávnostná torta pre histaminikov

autor: hitjezdravozit 29. mája 2016
Slávnostná torta pre histaminikov

Ako už niektorí viete, pred HIT som sa venovala cukrárčeniu a tvorila som všelijaké dobroty. Zopár vám pripájam na ukážku. 🙂

106f6854473c6dade91595be08dcde3292402041ffb157611406b681d9658b57 12048445_10206322889848708_1051294514_n Marcela -narodeninová  20140927_122243lentilková 20141114_102856 20141009_142024 halloween cupcakes

Chceesecake, cupcake a rôzne krémy (medzi nimi môj obľúbený čokoládový) však museli ísť úplne stranou, pretože akoby jedna cukrárka mohla piecť, keď nič nemôže ochutnávať? No a samozrejme nemám takú pevnú vôľu, že by som pokojne vypekala a nemohla si z toho sama dať. 🙁 Okrem iného som aj pracovne vyťažená, takže torty by šli tak či tak bokom. Občas ma ale chytí nostalgia a tak som využila voľnejší víkend (+ moje narodeniny) a pripravila som tortu pre kolegov do práce, ktorú som musela úplne prispôsobiť môjmu jedálničku. Jasné, mohla som pre nich spraviť čokoľvek iné, no prečo by som nevymyslela niečo, čo si potom môžete pripraviť napríklad aj vy? 😉

kremová torta3

Slávnostná torta pre histaminikov

Potrebujeme:
na korpus (20cm):
3 vajcia
80 g trstinového cukru
70 g špaldovej múky
20 g ryžovej múky

1. Oddelíme žĺtky od bielkov.
2. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
3. K tuhému snehu pomaly prisypávame cukor a necháme ďalej šľahať.
4. Mixér stíšime na úplne najnižšie obrátky a pridáme žĺtka. Už ich nemixujeme, len tak zľahka „mixneme“.
5. Múky preosejeme a zľahka zamiešame do zmesi.
6. Cesto vylejeme do formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie a pečieme približne 20-25 min pri 175°C. Vrch musí byť pružný a hnedkastý, vtedy je piškóta správne upečená. Samozrejme môžeme vyskúšať aj „špajdľový test“.

na krém:
1 bio vanilkový puding (dostať v DM)
3 PL trstinového cukru
300 ml rastlinného mlieka (ja som mala práve ovsené)
150 g rastlinného masla Alsan

1. Asi 250 ml mlieka dáme zovrieť s 3 PL cukru.
2. V zvyšnom mlieku rozmiešame puding.
3. Ten prilejeme k mlieku keď začne vrieť a varíme do zhustnutia.
4. Alsan necháme zmäknúť pri izbovej teplote a potom vyšľaháme.
5. Vychladnutý puding pridáme k Alsanu a rozšľaháme do hladka.

kremová torta1
Na vychladnutý korpus navrstvíme krém a ozdobíme čímkoľvek. Ja som zvolila mandľové lupienky a čučorriedky.

kremová torta4
Krém na druhý deň perfektne stuhol. Konzistenciou bol dosť podobný tým, ktoré som pred tým robievala, takže ak by niekto chcel tortu potiahnuť marcipánom (a toleruje ho), myslím si, že krém by to v pohode zvládol 😉

10 komentárov
4

Mohlo by sa vám páčiť aj

10 komentárov

Katarína Galosová 8. februára 2018 o 12:14

naozaj tm treba prosím Iba 70 gramov a 20gramov múky? strašne málo sa mi to zdá

Odpovedať
hitjezdravozit 10. februára 2018 o 9:43

Áno 🙂 Ide o klasické piškótové cesto. Kedysi ma učili, že na 1 vajce ide 30g múky a od vtedy ho pečiem tak. Len obmieňam rôzne druhy múk.

Odpovedať
Katarína Galosová 8. februára 2018 o 12:16

skutočne tam idú iba také množstvá múky? gramy sa mi zdajú málo

Odpovedať
Natália 2. apríla 2019 o 16:59

Ahoj, mala by som 2 otázky.
1. ryžovú múku môžem nahradiť aj kokosovou? (Ja nemám HIT, ale babka áno, torta by bola pre ňu).
2. Špaldová múka sa dáva hladká či polohrubá?
Ďakujem ?

Odpovedať
hitjezdravozit 2. apríla 2019 o 17:02

Ahoj Natália,
s kokosovou múkou by som bola opatrná, pretože tá potrebuje oveľa viac tekutiny ako ryžová. Ryžovú však pokojne môžeš vynechať a použiť iba čisto špaldovú. 🙂 Tú ja dávam hladkú.

Odpovedať
NATÁLIA 2. apríla 2019 o 20:50

Ďakujem krásne ?

Odpovedať
Danielka 24. júla 2019 o 11:46

Dobrý deň,
dá sa v bežnom obchode zohnať Alsan maslo?
Ďakujem 🙂

Odpovedať
hitjezdravozit 25. júla 2019 o 9:57

Dobrý deň Danielka, ak máte pod „bežným“ na mysli Tesco, Kaufland a spol., tak myslím, že nie. Alsan dostať skôr v bio predajniach. 🙂

Odpovedať
Mimka 10. februára 2021 o 10:36

Dobré ráno, prosím Vás je možné nahradiť trstinový cukor aj iným sladidlom ? 🙂 Vopred ďakujem. 🙂

Odpovedať
hitjezdravozit 11. februára 2021 o 11:35

Dobrý deň, samozrejme 🙂

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme