Home Články Sušené ovocie a HIT

Sušené ovocie a HIT

written by hitjezdravozit 9. apríla 2019
Sušené ovocie a HIT

Nechce sa mi veriť, že už rok pripravujem jeden článok a až teraz sa mi podarilo konečne ho uverejniť. Nieže by som ho rok písala. 😀 Pred rokom len prišiel nápad a nafotila som k nemu fotky. Tie by som už asi tento rok spravila s novým foťákom inak, ale keď už tie materiály mám, nebudem to predsa celé prerábať. 🙂
Ide o prehľad sušeného ovocia, ktoré často využívam najmä do raňajkovej kaše ale aj do pečenia alebo iba tak ako snack. Rada by som týmto článkom najmä vyvrátila mýty, že histaminici sušené ovocie nemôžu.

Sušené ovocie áno, či nie?

Jednoznačne áno! Treba však dbať na kvalitný zdroj. Pred HIT som sa nikdy nezamyslela nad tým, že aj sušené ovocie môže človeku škodiť. Však sušené ovocie je všade prezentované ako zdravé. Spomínam si, keď som si ešte na strednej kupovala ovocné mussli tyčinky v domnení o koľko sú zdravšie ako nejaká čokoládová tyčinka. Keď na ne teraz natrafím a prečítam si zloženie, chytám sa za hlavu. Presne tak! Aj ovocné tyčinky môžu obsahovať kopu hlúpostí. Preto ak ovocnú raw tyčinku, tak maximálne s pár ingredienciami bez pridaných látok alebo najlepšie doma vyrobenú.

Aké pridané látky môžu byť v sušenom ovocí?

V prvom rade siričitany, vďaka ktorým si ovocie zachová napríklad peknú farbu. Na porovnanie tu mám fotku sušených marhúľ. Skúsite si tipnúť, ktoré sú tie sírené a ktoré sú bez akýchkoľvek pridaných látok?


Tie sírené sú samozrejme tie žiarivo oranžové. Určite sami viete, že ak ovocie ošúpete, nakrájate, je úplne prirodzené, že začne oxidovať, teda hnednúť. A presne tomu sa chcú komerčné reťazce vyhnúť. Veď kto by si už len kúpil zhednuté marhule? Tak napríklad JA! A verím, že aj vy všetci od teraz radšej siahnete po týchto hnedších, ktoré sú už bežne dostupné napríklad v bezobalových obchodoch. V reťazcoch žiaľ stále pretrvávajú tie “pekné” oranžové.

Na čo si ešte dávať pozor?

Okrem siričitanov, či zbytočného pridaného sladila si treba dávať samozrejme pozor aj na trvanlivosť a zdroj.
NIKDY nekupujem sušené ovocie v bežných supermarketoch zabalené v plastových sáčkoch. Okrem toho, čo už sme si spomenuli vyššie totiž nevieme, kedy a za akých podmienok bolo balené a tam potom vzniká možné riziko plesní, ktoré nám môžu škodiť. Často sa tiež stáva, že je komerčné sušené ovocie je zošuverené či stvrdnuté.
Uvediem príklad. Poznám mnohých ľudí, ktorí nemajú radi datle. A viete prečo ich nemajú radi? Pretože nikdy nejedli iné ako tie, ktoré sa pred Vianocami predávajú v umelohmotnej vaničke. Ak raz ochutnáte medjool datle, garantujem vám, že si ich zamilujete.

Ktoré druhy sušeného ovocia v mojej kuchyni nesmú chýbať?

Najviac kupujem asi datle, brusnice a hrozienka. Jabĺčka, slivky a marhule mám väčšinou domáce a sem tam siahnem aj po čučoriedkach, hruške, či exotickejších druhoch akými sú mango či figy. Zásadne ich však kupujem iba v bezobalových obchodoch alebo na trhu. Chvalabohu je čím ďalej tým viac predajcov, ktorí predávajú aj takýto tovar.



Okrem klasického sušeného ovocia som si zamilovala aj lyofilizované, teda mrazom sušené ovocie. Je to vraj najkvalitnejší spôsob zachovania ovocia, čomu zodpovedá aj jeho cena. Priznám sa, to si tak často nedoprajem ani ja. Ako sa však hovorí, za kvalitu si človek musí priplatiť.

Goji – ďalší marketingový ťah?

O goji sa toho v poslednom období narozprávalo veľa. Asi ako vždy, keď má niečo veľký úspech a ľudia z toho chcú vyťažiť. Vtedy totiž vznikajú rôzne takpovediac “šmejdy”, ktoré následne pokazia meno danej potravine. Priznám sa, bolo obdobie, keď som goji aj ja prestala kupovať, pretože som už nevedela, čomu veriť. Neskutočne ma preto potešilo, keď jedna pani na našom miestnom trhu začala predávať goji, ktoré sama pestuje. Ja len dúfam, že jej môžem dôverovať. 🙂

Sušiť, sušiť, sušiť

Ak máte možnosť, najlepšie je aj tak domáce sušené ovocie. Od kedy mám sušičku ovocia (mimochodom, nie je to vôbec veľká investícia), suším kadečo. Najčastejšie jabĺčka, no sušila som už aj slivky, marhule, dokonca aj mango. V hlavnej sezóne si preto vždy nasuším čo sa dá, aby som mala po ruke aspoň jabĺčka či slivky. Tých mávame totižto na stromoch najviac. Ostatné potom dokupujem podľa potreby.
A vedeli ste, že v sušičke sa dajú sušiť aj huby, či bylinky? 😉


Jabĺčka môžete sušiť akokoľvek vám to vyhovuje, s jadrovníkom, bez jadrovníka, na tenko, na hrubo nakrájané, polovičné plátky i celé…

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top