Zapekaná zelenina sa dá spraviť v podstate z akejkoľvek zeleniny, no ja sa stále snažím voliť potraviny, ktoré spolu chuťovo harmonizujú a zároveň aj trošku experimentovať. Čítam mnoho článkov typu „What goes with…“ (vo voľnom preklade niečo ako „Čo sa hodí k…“) a inšpirujem sa. Neverili by ste, akým rôznym kombináciám sa človek priučí. Niektoré sú klasické, ktoré poznáme ešte od našich babičiek, no ja mám radšej tie nezvyčajnejšie (kombinácie zeleniny s orechami, slaného so sladkým, či ovocia a zeleniny).
S brokolicou ladia zemiaky, šampiňóny, tymián a aj mandľové lupienky. A práve poslednú kombináciu som si veľmi obľúbila. Skúste si spraviť penne cestoviny s brokolicovo-cesnakovým pestom a posypte si ich mandľami 😉 Veeeľká dobrota!
Tieto francúzske zemiaky sú tak isto jedným z mojich obľúbených jedál, no doprajem si ich iba raz za čas, keďže zemiaky pre môj organizmus nie sú úplne najvhodnejšie ? Sranda, pritom pre mnohých sú základom dokonca aj eliminačnej diéty. Vidíte aká je HIT u každého odlišná? Samozrejme nemám po nich nejaké veľké problémy, to by som ich určite nekonzumovala vôbec, no bez nafúknutého bruška sa to bohužiaľ neobíde nikdy. Vždy mi však pomôže môj drahý. Snažíme sa podeliť si porcie tak, aby mal on viac zemiakov a ja zas brokolice 😉 Predsa len nemôžem od muža chcieť aby zjedol toľko zeleného vrámci jedného obeda ? A takto je nakoniec každý spokojný ?
Potrebujeme:
5 väčších zemiakov
1 brokolicu
6-7 šampiňónov
ryžovú smotanu
1 ľanové vajíčko (1 PL zomletých ľanových semienok + 3 PL vody) Ak však nie ste vegáni, pokojne použite normálne vajíčko.
soľ
galgant
2 vetvičky tymiánu
kokosový olej
mandľové lupienky
vegánsky syr
1. Zemiaky uvaríme v šupke.
2. Brokolicu rozoberieme na približne rovnaké ružičky a uvaríme ju v slanej vode s dvoma vetvičkami tymiánu.
3. Medzitým nakrájame šampiňóny si na plátky.
4. Ryžovú smotanu vymiešame s ľanovým vajíčkom a pridáme soľ a galgant.
5. Zapekaciu misu vymastíme kokosovým olejom.
6. Uvarené zemiaky scedíme, necháme chvíľu vychladnúť a ošúpeme ich.
7. Potom všetko začneme vrstviť do misy.
8. Na spodok dáme zemiaky, osolíme ich a poukladáme na ne brokolicu a šampiňóny.
9. Zalejeme smotanovou zálievkou a pokračujeme vo vrstvení.
10. Na vrchu nám zostanú zemiaky, ktoré tak isto osolíme a posypeme mierne rozdrvenými mandľovými lupienkami a nastrúhaným vegánskym syrom.
11. Pečieme 30 minút pri 180°C a potom ešte 10 min. pri 200°C (závisí to však aj od vašej rúry, takže sledujte kedy začne vrch trošku hnednúť
Ako som sa o tom už pár krát zmienila, vegánsky syr sa bohužiaľ neroztopí tak pekne ako ten klasický. Ak nie ste zvyknutí kupovať si ho, prípadne ho netolerujete, alebo vám naopak nerobí problém mliečna bielkovina, pokojne vrch posypte nejakým nezrejúcim syrom alebo tento krok proste vynechajte 🙂
2 komentáre
Ahoj, je to dobrý recept a dakujem za jeho zverejnenie.
Na začiatku musím priznať, pri pečení som nemal náhradu vajca a ani vegan syr a iný syr som použiť nechcel; Najprv som osmažil menšiu cibuľu s nakrájanými žampiónmi a zelenými olivami (na ochutenie soľ, mleté čierne korenie, kurkuma). Táto zmes sa potom prekladala so zemiakmi a brokolicou (robím ju v parnom hrnci 6 min.). Na záver som dal ryžovú smotanu a miesto plátkov mandlí som na vrch nastrúhal asi 6 mandlí. Po pečení na 30 min. v plynovej rúre na slabom plameni bolo všetko hotové /zapečenie už nebolo potrebné. Chutilo výborne.
Ahoj, super, že si sa takto vynašiel 🙂 A ďakujem.