Špargľa má na môj vkus až príliš krátku sezónu a priznám sa, už som sa jej po zime nevedela dočkať. Mojou favoritkou je zelená, i keď paradoxné je, že vraj tej bielej sa u nás na Slovensku darí lepšie. Takže keď natrafím na bio, slovenskú, bielu, beriem aj tú. 🙂
Mimochodom zelená sa už dováža takmer počas celého roka, keďže v iných krajinách sa pestuje aj počas ostatných ročných období, no priznám sa, ja ju kupujem až keď jej sezóna začína u nás.
Čistenie špargle
Keď som vymyslela tento recept, hodila som na môj Instagram aj nejaké videá z jeho prípravy a viacerí ste sa ma pýtali, prečo šúpem aj zelenú špargľu. Ja viem, že tento druh, narozdiel od bielej, šúpať netreba, no ja osobne šúpem takmer všetko, čo nepochádza z mojej vlastnej záhrady (alebo ešte od suseda a zopár domácich pestovateľov, u ktorých nakupujem). Túto som kupovala v bežnom supermarkete, pretože som práve nemala možnosť navštíviť Yeme v Bratislave a ani náš miestny trh v Komárne (to je tá nevýhoda, keď som taká rozlietaná, bývam inde, pracujem inde…no čo vám poviem, kočovný život histaminičky). 😀 A aj keď bola bio, žiaľ, človek už nevie, čomu môže veriť a preto som radšej opatrná.
A vy ako? Šúpete alebo nešúpete? 🙂
Zapekaný karfiol so špargľou
Potrebujeme:
1 karfiol
9-10 ks špargle
1 pór
1 vajce
cca 250ml nejogurtu (mandľový jogurt pre vegánov a alergikov na BKM ale môžete použiť aj ovčí alebo grécky, pokiaľ ich tolerujete)
bravčovú masť (pre vegetariánsku verziu použite olej alebo ghee maslo)
petržlenovú vňať
sušené provensálske bylinky
soľ
1. Karfiol uvaríme v osolenej vode.
2. Špargľu očistíme, pór nakrájame, petržlen nasekáme na drobno.
3. Na bravčovej masti orestujeme pár minút pór.
4. Jogurt zmiešame s vajíčkom a pridáme sušené bylinky a trošku soli.
5. Zapekaciu misu vytrieme bravčovou masťou a na spodok pukladáme ružičky karfiolu. Na ten navrstvíme podusený pór a celé stonky špargle. Polejeme jogurtovou zmesou a posypeme petržlenovou vňaťou.
6. Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme 20-25 min alebo kým vrch nebude pekne hnedkastý.
7. Podávame samostatne, s varenými zemiakmi alebo so šalátom.