Domov Dezerty Muffiny so sladkých zemiakov

Muffiny so sladkých zemiakov

autor: hitjezdravozit 14. novembra 2018
Muffiny so sladkých zemiakov

Posledne som sa na blogu “oháňala” batátovou múkou, ktorú som si veľmi obľúbila a vtedy som si uvedomila, že vlastne z čerstvých batátov ešte recept na blogu ani nemám (myslím v sladkej verzii). A tak som si povedala, že by to chcelo nejaké muffinky.

Batáty nasladko

Batáty, podobne ako tekvica, sa do sladkých pokrmov náramne hodia. A najmä do jesenných v kombinácii s niektorými koreninami (škorica, kardamón, pre tých, čo môžu napríklad aj muškátový oriešok).
Tých tekvicových mám už na blogu niekoľko a preto som rada, že tento recept, na ktorý som sa chystala už dlho, sa vydaril tiež a môžem ho zaradiť medzi “must try”. Pri týchto receptoch mi je veľkým pomocníkom môj manžel, pretože viem, že keď niečo menej tradičné chutí jemu, bude to asi fakt dobré. 🙂

Topinamburová múka

 

Keďže rada spoznávam nové výrobky, aj pri tomto recepte som využila novinku, ktorou je topinamburová múka. Ide vlastne o jemne zomletý topinamburový prášok, ktorý sa získava z hľúz topinamburu. O ich benefitoch som vám už písala, tak sa nechcem opakovať a radšej vám v krátkosti predstavím *sunroot.
Ide totižto o firmu, ktorá sa zaoberá výlučne topinamburovými produktami. Či už ide o topinamburovú múku, topinamburový sirup ale v ponuke majú aj topinamburové sladkosti, džemy či výživové doplnky. Keď som ich spoznala, veľmi som sa potešila, že sa niekto niečomu takémuto venuje. Vždy som totiž mala pocit, že topinambury sú veľmi nedocenené a že ich je na našom trhu málo (čerstvých ešte stále). Nám topinambury rastú aj v záhrade, no tie využívam v čerstvom stave, pretože skúsenosti s ich spracovaním veru nemám. Keď dostanem chuť na topinamburový sirup alebo raw tyčinku siahnem radšej po výrobkoch od *sunroot.

Muffiny so sladkých zemiakov


Potrebujeme:

150g hladkej špaldovej múky
20g topinamburovej múky Sunroot
8g vínneho kameňa
80g trstinového cukru
1 ČL cejlónskej škorice
štipku mletého kardamónu
štipku soli
180g batátového pyré
2 vajcia
120 ml repkového alebo slnečnicového oleja (bio, jednodruhový, nerafinovaný)
pár ks pekanových orechov na ozdobu

1. Múky zmiešame s práškom do pečiva, koreninami, soľou a cukrom.
2. Pridáme batátové pyré, vidličkou rozmiešané vajcia a olej a vypracujeme cesto.
3. Košíky na muffiny naplníme cestom a posypeme drvenými pekanovými orechami.
4. Muffinky pečieme pri 180°C cca 20-22 minút.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme