Verili by ste, že z tejto rolády som nejedla ani kúsok? 🙁 Teda klamem, ochutnala som aspoň z cesta. Ide totiž o krémovú roládu, ktorá obsahuje bielkovinu kravského mlieka a s tou sa ja nekamarátim.
Ak sa pýtate, prečo pečiem niečo, čo nemôžem, odpoveď je, pretože iní môžu. 😉 Jednak som ju robila na babkine narodeniny a moja rodina si takéto veľmi rada dopraje a na druhej strane ste si určite všimli, že sem tam pripravím mliečne recepty aj kvôli vám. Pretože pri HIT sú problematické iba mliečne produkty, v ktorých prebehla fermentácia (zrejúce syry, kefír, jogurt…). Také nezrejúce syry (mozarella, korbáčiky..) alebo syrokrémy (Mascarpone, Ricotta, Lučina…) sú pre histaminikov, ktorí pravdaže nemajú intoleranciu laktózy či alergiu na bielkovinu kravského mlieka, úplne v pohode. 🙂
Dvojfarebná roláda so syrokrémom a černicovou konfitúrou
Potrebujeme:
70g ryžovej múky
30g ovsenej múky (môže byť bezlepková)
20g pohánkovej múky
10g tapiokovej múky
4 vajcia
120g cukru
1/2 ČL chlorelly
štipku soli
Na krém:
125g Philadelphie
125g Lučiny
3 PL trstinového cukru zomletého na práškový
štipku tahitskej vanilky
Na ovocnú konfitúru:
misku černíc (môže byť akékoľvek iné sezónne ovocie)
2 slivky
2 PL trstinového cukru
2 klinčeky (nemusia byť)
1.) Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu. Postupne k nim pridávame cukor a šľaháme dotuha.
2.) Špachtľou potom primiešame žĺtky.
3. Medzitým preosejeme a zmiešame všetky múky a pridáme ich po častiach k vajciam. Pracujeme špachtľou aby sme nerozbili sneh.
4. Polku cesta si odoberieme a pridáme k nemu chlorellu (môže byť aj moringa alebo matcha prášok).
5. Cestá si naplníme do cukrárskych vrecúšok a striedavo ich striekame na plech vystlaný papierom na pečenie aby sme vytvorili pruhy.
6. Cesto vložíme do vyhriatej rúry na 175°C a pečieme približne 17-18 minút.
7. Zatiaľ si pripravíme konfitúru a krém. Do malého hrnca dáme umyté černice a nadrobno nakrájané slivky. Zasypeme cukrom a pridáme klinčeky. Povaríme kým sa odparuje voda a nedostaneme požadovanú hustotou (redší džem). Klinčeky vyberieme a necháme vychladnúť.
8. Syrové krémy vyšľaháme s cukrom a vanilkou.
9. Hotovú roládu ešte teplú stočíme a počkáme kým vychladne.
10. Vychladnutú roládu potrieme krémom, do stredu “potiahneme” pás ovocnej konfitúry a zrolujeme.
Roládu môžete ozdobiť čerstvými černicami alebo posypať práškovým cukrom. Ja som ju ešte dodekorovala drveným mrazom sušeným dračím ovocím.
2 komentáre
Wau, wau, wau, vidno ze vás to baví, dvojfarebné cesto???
Ale môže byť jedno farebné že?
?????❤️???
Ďakujeem 🙂 A samozrejme, že sa môže spraviť iba jednofarebné 😉