Domov Hlavné jedlá Zeleninový nákyp

Zeleninový nákyp

autor: hitjezdravozit 9. januára 2019
Zeleninový nákyp

Kedysi boli francúzske zemiaky jedno z našich obľúbených jedál a vlastne to bol aj jeden z prvých receptov, ktorý som svojmu, už teraz, manželovi ako 16 ročná varila. Milá spomienka. 🙂
Aj teraz si ho často pýta a sem tam ho spravím, no aj tak už nie taký ten pravý, keďže smotanu nemôžem, takže ju nahrádzam ryžovou a klobásu vynechávam alebo nahrádzam šampiňónmi.

Zeleninový nákyp

Tento zeleninový nákyp mi prišiel podobný z výzorového hľadiska, keďže tiež pečiem zaliatu zeleninku v zapekacej mise. Rozdielov je však očividne viac.  Prvým je, že zemiaky som tentoraz úplne vynechala a nahradila batátmi. Mnohí histaminici majú totiž so zemiakmi ťažkosti. Ja sama som ich jednu dobu jedávala minimálne. Všimla som si, že od kedy užívam doplnky výživy, rôzne oleje, či riasy, nemám so zemiakmi taký problém a napríklad za posledný mesiac som ich mala skutočne veľa krát. Občas treba určitý čas vydržať kým sa črevo dá do poriadku a možno sa vrátite k potravinám, ktoré ste už dlhšie nejedli.
Ďalším rozdielom je, že pri tomto recepte vôbec nemusíte využiť žiaden mliečny produkt. Áno, ja som vrch posypala trochou ovčieho syru ale aj to iba preto, že som ho mala otvorený z predošlého večera a ostal mi už iba kúsok. Samozrejme, chuťovo to ladilo dokonale, avšak ak mliečne výrobky netolerujete vôbec, nič sa nestane ak ho vynecháte. Na zaliatie zeleniny nie sú mliečne výrobky potrebné vôbec. Na zaliatie zeleniny využijete iba vajíčka, ktoré sú dobre rozšľahané s korením a soľou, prípadne ich môžete ochutiť aj ďalšími bylinkami.
Nákyp chutil aj Jožkovi a to bol bez zemiakov, bez smotany i bez klobásky. 😉


Potrebujeme:
2 menšie batáty (cca 300g)
4 mrkvy
1 čajot, kvaku alebo paštrnák
1 cibuľu
4 vajcia
50g ovčieho alebo kozieho nezrejúceho syru*
2 PL sezamového oleja
1 PL olivového oleja
2 zelené kardamóny
½ ČL mletého koriandra
¼ ČL galgantu
čierne korenie
soľ

* Pre bezmliečnu verziu syr vynechajte.

1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Zeleninu ošúpeme a priečne nakrájame na tenké plátky.
2. Do panvice pridáme oleje a keď sú rozohriate, osmahneme cibuľku. Následne pridáme zeleninu okrem batátov, tie pridáme až po 5 minutách. Okoreníme všetkými koreninami, osolíme a podusíme cca 10 minút.
3. Medzitým v miske vyšľaháme 4 vajcia, pridáme čierne korenie a soľ.
4. Zapekaciu misu vytrieme olejom a pridáme do nej zeleninu. Nezabudneme vybrať kardamóny, aby sme na ne nezahryzli.
5. Zeleninu zalejeme vajíčkami, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry na 180°C. Pečieme približne 35 minút.


Nákyp sa dá pekne nakrájať na kocky. Môžete ho konzumovať ak hlavné jedlo, no pre mäsožravcov ho pokojne použite aj ako prílohu k steaku.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme