Domov Pečivo Špaldové rožky bez kysnutia | histamínová intolerancia |

Špaldové rožky bez kysnutia | histamínová intolerancia |

autor: hitjezdravozit 7. mája 2019
Špaldové rožky bez kysnutia | histamínová intolerancia |

A je to tu!! Recept, na ktorom som pracovala asi 3 mesiace (mali ste vidieť tie čmárance, prepisovačky, kým som skúšala kombinácie aby bol dokonalý). 😀
Nakoniec sa mi najviac osvedčili rožky čisto špaldové. Bez akejkoľvek inej múky. A povedala som si, že nevadí. Takmer všetky recepty na pečivo, ktoré mám na blogu, či v knihe,  sú obohatené o nejakú ďalšiu múku, celozrnnú alebo nejakú jednodruhovú bezlepkovú a tak tu máme niečo aj pre tých, ktorí nemajú špajzu plnú rôznych iných múk a vystačia si čisto so špaldovou. Pretože tá je základnou múkou aj v mojej kuchyni a tie ostatné sú iba také spestrenie. 🙂

Špaldové rožky bez kysnutia | histamínová intolerancia |


Potrebujeme:
200g hladkej špaldovej múky + na posypanie dosky pri valkaní
1 ČL psylliovej múky
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
štipku sody bikarbony
štipku kyseliny askorbovej
1 ČL soli1 PL olivového oleja
150 ml perlivej minerálky (od kedy máme soda stream, robím si vlastnú)
+ rastlinné mlieko na potretie

1. Múky zmiešame s práškom do pečiva, sodou bikarbonou, kyselinou, soľou a zamiešame aby sa všetky sypké ingrediencie pekne spojili.
2. Pridáme olej, minerálku a vypracujeme cesto.
3. Rozdelíme si ho na 4 časti a na pomúčenej doske každú rozvaľkáme do trojuhoľníka. Ten od hrubšieho konca stáčame k tenšiemu a vytvoríme rohlík.
4. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme trochou rastlinného mlieka a dáme piecť do predvyhriatej rúry na 230°C na 5-7 minút. Potom rúru stiahneme na 200°C a dopečieme 15-20 minút.


Rožky sú krásne nadýchané a na prvý pohľad som sa do nich zamilovala. A ako bonus vám prezradím tajomstvo. 😛 Z tohoto istého cesta si môžete spraviť aj žemle. Ich výhodou je šetrenie času. Nemusíte vaľkať a tvarovať rožky, iba si cesto rozdeľte na 4 časti a spravte okrúhle žemličky, ktoré prípadne na vrchu narežte do tvaru kaiserky. 😉

Mimochodom, ak ešte stále neviete, kde kúpiť psylliovú múku, konečne Vám môžem odporučiť overenú, ktorú sama dlhodobo používam. Ide o bio obchod v našom meste, ktorý už má aj svoj e-shop. 🙂
www.zdravejedla.sk

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.