Home Pečivo Špaldové rožky bez kysnutia | histamínová intolerancia |

Špaldové rožky bez kysnutia | histamínová intolerancia |

written by hitjezdravozit 7. mája 2019
Špaldové rožky bez kysnutia | histamínová intolerancia |

A je to tu!! Recept, na ktorom som pracovala asi 3 mesiace (mali ste vidieť tie čmárance, prepisovačky, kým som skúšala kombinácie aby bol dokonalý). 😀
Nakoniec sa mi najviac osvedčili rožky čisto špaldové. Bez akejkoľvek inej múky. A povedala som si, že nevadí. Takmer všetky recepty na pečivo, ktoré mám na blogu, či v knihe,  sú obohatené o nejakú ďalšiu múku, celozrnnú alebo nejakú jednodruhovú bezlepkovú a tak tu máme niečo aj pre tých, ktorí nemajú špajzu plnú rôznych iných múk a vystačia si čisto so špaldovou. Pretože tá je základnou múkou aj v mojej kuchyni a tie ostatné sú iba také spestrenie. 🙂

Špaldové rožky bez kysnutia | histamínová intolerancia |


Potrebujeme:
200g hladkej špaldovej múky + na posypanie dosky pri valkaní
1 ČL psylliovej múky
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
štipku sody bikarbony
štipku kyseliny askorbovej
1 ČL soli1 PL olivového oleja
150 ml perlivej minerálky (od kedy máme soda stream, robím si vlastnú)
+ rastlinné mlieko na potretie

1. Múky zmiešame s práškom do pečiva, sodou bikarbonou, kyselinou, soľou a zamiešame aby sa všetky sypké ingrediencie pekne spojili.
2. Pridáme olej, minerálku a vypracujeme cesto.
3. Rozdelíme si ho na 4 časti a na pomúčenej doske každú rozvaľkáme do trojuhoľníka. Ten od hrubšieho konca stáčame k tenšiemu a vytvoríme rohlík.
4. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme trochou rastlinného mlieka a dáme piecť do predvyhriatej rúry na 230°C na 5-7 minút. Potom rúru stiahneme na 200°C a dopečieme 15-20 minút.


Rožky sú krásne nadýchané a na prvý pohľad som sa do nich zamilovala. A ako bonus vám prezradím tajomstvo. 😛 Z tohoto istého cesta si môžete spraviť aj žemle. Ich výhodou je šetrenie času. Nemusíte vaľkať a tvarovať rožky, iba si cesto rozdeľte na 4 časti a spravte okrúhle žemličky, ktoré prípadne na vrchu narežte do tvaru kaiserky. 😉

Mimochodom, ak ešte stále neviete, kde kúpiť psylliovú múku, konečne Vám môžem odporučiť overenú, ktorú sama dlhodobo používam. Ide o bio obchod v našom meste, ktorý už má aj svoj e-shop. 🙂
www.zdravejedla.sk

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top