Domov Dezerty Šišky bez kysnutia a laktózy

Šišky bez kysnutia a laktózy

autor: hitjezdravozit 13. januára 2019
Šišky bez kysnutia a laktózy

Fašiangy sú v mnohých kútoch Slovenska stále veľmi populárne, i keď mám často pocit, že opak je pravdou, pretože v našich končinách to žiaľ neplatí. Avšak tradičné fašiangové jedlá? To už je niečo iné. Šišky, fánky, šatôčky…to všetko nesmie na stoloch v tomto období chýbať.

Ako na šišky pri HIT?

Ešte počas Vianoc mi prišli prvé otázky, ako si my histaminici pripravíme šišky. Priznám sa, ja som šišky nerobila ani pred HIT, pretože ich stále robievali moje babky. Teraz ma to však pochytilo najmä kvôli vám, aby ste si ich aj vy mohli dopriať. Googlila som, prezrela staré rodinné recepty, hľadala inšpirácie a samozrejme všade ide buď droždie, kvások alebo nejaký mliečny produkt. Tu sa pristavím, pretože to by pre histaminikov tak isto bolo riešenie. Ak nájdete recept na šišky, do ktorých nejde droždie ale tvaroh, vyskúšajte ich. Ja som si ho kúpila tiež, že vyskúšam aj túto verziu, no keďže mne tie mliečne výrobky až tak nerobia dobre, skúsila som najprv tú verziu, ktorú si môžem dopriať aj ja a to bez mliečnych produktov!

Šišky bez kysnutia a laktózy

Napadlo mi vyskúšať ich s kokosovým jogurtom a na moje prekvapenie sa vydarili. Ten tvaroh som vlastne mala aj tak trochu do zálohy, pretože som si nebola istá, čo ten kokosový jogurt narobí. 😛 Samozrejme, šišky nie sú také, na aké sme zvyknutí, no chuťovo (a myslím si, že aj na výzor) sú fajnové. 🙂 Nie sú také nadýchané ako tie, ktoré pripravíme za pomoci kvasníc a bielej múky, ale účel splnili a ja som si po dlhom čase pochutnala na tradičnej fašiangovej dobrote.


Potrebujeme:
280g hladkej špaldovej múky
150ml kokosového jogurtu
3 PL práškového cukru (cca 40g)
2 PL hroznového oleja
1 vajce
1 ČL vínneho kameňa
štipka sódy bicarbony
himalájsku soľ

1. Múku preosejeme a zmiešame s cukrom, soľou, vínnym kameňom a sódou.
2. Pridáme k nej jogurt, vajce a olej a vypracujeme cesto.
3. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a vykrajujeme cca 1,5 – 2 cm hrubé krúžy.
4. Do menšej panvice nalejeme olej tak, aby šišiky boli aspoň do polky ponorené a vysmažíme ich.

Extra tip 1: Aby som nemusela minúť veľa oleja, panvicu zvyknem nakloniť aby sa do jedného rohu nakopilo viac oleja a vypekám naraz iba dve šišky.
Extra tip 2: I keď smaženie nie je najvhodnejšou tepelnou úpravou pri HIT, raz za rok sa nestane nič ani nám. 🙂 Okrem toho, tento recept som otestovala aj v tom, že šišky som upiekla v rúre. Neodporúčam. Tesne po vytiahnutí sa zdali fajn, avšak akonáhle vychladli stvrdli a boli ako kameň.


Šišky môžeme jesť samostatne alebo s džemom.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.