Domov Všetky recepty Zemiakové placky – harule po mojom

Zemiakové placky – harule po mojom

autor: hitjezdravozit 12. januára 2022
Zemiakové placky - harule po mojom

Prečo mi len nenapadlo, hodiť do jedného aj recept na harule, keď som pridávala fazuľovú polievku? Asi preto, že som ich nemala samostatne nafotené a robila som ich iba tak halabala narýchlo. 😛 Pritom som si mohla myslieť, že vás zaujmú. 🙂 Rôzne placky už na blogu mám, ale také tie origoš harule mi tam veru chýbajú. Okej, napravila som to ešte pred pôrodom! 😉

Tradične – netradičné

I keď, ani tieto nie sú úplne také klasické, pretože som do nich zakomponovala čiernu reďkovku, ktorá má milión benefitov a mnohí neviete, ako ju využiť. Minule som vám na Instagrame uložila recept na perkelt z čiernej reďkovky, ktorý mal tiež úspech, tak tu budete mať rovno ďalšie využitie tejto zimnej zeleninky. Samozrejme, ak by ste chceli čisto klasické zemiakové placky, pokojne ju vynechajte a dajte o zemiačik viac. Ja by som vám ale pár slovami opísala, prečo je tá čierna reďkovka taký zázrak.

Sila čiernej reďkovky

Veľakrát som sa už dočítala, že čierna reďkovka je taký malý liečivý zázrak. A z jej benefitov veru môžeme ťažiť aj my, histaminici. 😉

1. Vysoký obsah vitamínu C.
2. Dodá telu potrebné množstvo draslíku či vápniku, ktorý je vraj lepšie vstrebateľný ako ten z mlieka (to môže byť plusom pre nás, bezmliečnych).
3. Podporuje trávenie a zabraňuje poruchám tráviacej sústavy.
4. Má priaznivé účinky aj na pečeň a pomáha vylučovať škodlivé látky z tela.
5. Okrem toho ste možno nevedeli, že kedysi sa veľmi často využívala pri ochoreniach dýchacej sústavy…proti kašľu, zahlieňovaniu i zachrípnutiu. Ľudoví liečitelia pripravovali pacientovi šťavu z reďkovky s medom.

Harule po mojom


Potrebujeme:
500g zemiakov (už v očistenom stave)
1 čiernu reďkovku (cca 100g)
4 strúčiky cesnaku
2 vajcia
100g hladkej špaldovej múky
1 ČL majoránky
čierne korenie
soľ
masť alebo olivový olej na vysmážanie

1. Zemiaky a reďkovku nastrúhame na hrubom strúhadle. Osolíme a počkáme kým pustia šťavu. Tú potom zlejeme.
2. Pridáme k nim vajíčka, pretlačený cesnak bylinky, korenie a múku a vypracujeme cesto.
3. Na horúcej masti vysmážame harule do zlatista. Môžete ich vypiecť aj v rúre, no nebudú také chrumkavé. 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov