Bála som sa, že tento rok už nestihnem pridať žiaden halloweensky recept, no nakoniec predsa len vznikol aspoň tento.
Keďže plánovanie svadobnej cesty a pracovné povinnosti mi zabrali tento mesiac veľa času, nemala som ho toľko na prípravu mojich obľúbených halloweenskych receptov. Teda klamem. Piekla som na halloweensku party do práce až až, no nič nové, pretože som siahla po overených receptoch. Aspoň na mojom Instagrame si ale môžete pozrieť nejaké zo strašideľných fotiek a verím, že sa mi čo-to podarí zachytiť aj v NYC. 😉
Dula – zabudnuté ovocie?
Priznám sa, donedávna som ani nevedela, že toto ovocie sa volá dula. Hanba mi! A to som Slovenska jak repa, len teda bývam celý život v Komárne, s mojou babkou, ktorá ma vychovávala, keď boli rodičia na cestách, som sa vždy rozprávala po maďarsky a tak sme toto ovocie všetci volali jeho maďarským menom. 🙂 Nikdy mi ani nenapadlo zamyslieť sa, ako sa vlastne volá po slovensky, keďže nepatrila medzi ovocia, ktoré by sa na našom tanieri objavovali pravidelne. Raz za pár rokov z nej babka spravila kompót a to bolo asi všetko. Tento rok som ju zahliadla na našom trhu a dostala som na ňu chuť. A keď už niečo “nové” objavím, neskončí to iba tým, že to zjem a nepodelím sa o to s vami. 😉
Mimochodom, dula má práve sezónu. Považuje sa skôr za zimné ovocie a dozrieva práve počas októbra. Hovorí sa, že je to pomerne trvanlivá, takže pri dobrom skladovaní vám vydrží aj niekoľko týždňov.
Pozor si však treba dávať pri jej čistení. Poviem vám, pri väčšom množstve je svalovka zaručená. 😀
Chia puding s dulou
Potrebujeme (na 2 poháre):
2 duly
2 PL trstinového cukru
kúsok celej škorice
2 klinčeky (ak s nimi nemáte problém)
3 PL chia semienok
oreo keksík (nemusí byť)
1. Dulu poriadne umyjeme aby sme ju zbavili jemných chĺpkov a nakrájame na kocky.
2. Posypeme trstinovým cukrom a chvíľu dusíme na miernom ohni. Následne ju zalejeme cca 300-350 ml vody, pridáme škoricu, klinčeky a varíme do zmäknutia.
3. Keď je dula uvarená, odoberieme asi ¾ ovocia do misky a ostatných pár kúskov aj s vodou, v ktorej sme ju varili tyčovým mixérom rozmixujeme aby sme vytvorili hustejšiu omáčku.
4. Kompót necháme vychladnúť a následne ho zmiešame s chia semienkami (na cca 250ml tekutiny som použila 3 PL semienok).
5. Kúsky duly môžeme zamiešať aj do pudingu pri vrstvení do pohárov a ostatné duly navrstvíme na vrch pudingu.
6. Aby sme vytvorili mierny halloweensky efekt, posypeme ich rozdrveným oreo keksíkom a jedným ozdobíme aj pohár.
Samozrejme ak tieto komerčné keksíky nekonzumujete, pokojne ich vynechajte. Mne osobne nevadia (kúpim si ich asi raz za rok keď je Halloween :D) a rada nimi dopĺňam práve halloweenske recepty. Okrem toho sa mi páči fakt, že sú ako jedny z mála keksíkov bezmliečne (takže žiadne sušené mlieko, srvátka a podobné záležitosti kvôli ktorým už vonkoncom nejem tieto komerčné sladkosti).
A len pre doplnenie…nejde o žiadnu reklamu! 😀 To len taký malý tip pre tých, ktorí sa akosi nevedia vzdať komerčných sladkostí a skúšajú, čo im prejde. Raz za čas určite nie je hriech siahnuť aj po niečom takomto. 🙂
Tento chia puding je vhodný takmer pri všetkých typoch potravinovej alergie, keďže neobsahuje lepok, mlieko ani vajcia. Keďže ako sladilo je použitý iba trstinový cukor, ktorý sa varil s dulou, žiaden med, vhodný je aj pre vegánov.
Samozrejme, bez Oreo keksíkov. 😉