V sobotu sa v našom meste uskutočnila už v poradí tretia vegánska večera, ktorej som sa tentoraz bohužiaľ nemohla zúčastniť. Tieto stretnutia organizujú mladí študenti v mojej bývalej škole a napriek tomu, že nie som vegánka, rada navštívim takéto podujatia, najmä v príjemnej spoločnosti milých ľudí 🙂 Samozrejme vtedy prispôsobím svoje (ne)varenie im a tak som naposledy vytvorila túto farebnú jarnú raw tortu.
Potrebujeme:
150g datlí
50g lieskovcov
100g kešu orechov
1-2 PL pufovaného amarantu
štipka himalájskej soli
150g kešu orechov (vopred predmočených na niekoľko hodín)
100g čučoriedok
200g kokosovej smotany
70g kokosového oleja
20g agáve
1 ČL vanilky*
1. Datle, lieskovce, kešu, soľ a amarant rozsekáme na drobné v sekáčiku. Nezomelieme úplne, ja mám rada, keď cítiť v ceste také malé kúsočky orechov.
2. 20cm formu vystelieme papierom na pečenie a na spodok natlačíme cesto.
3. Vo food procesori rozmixujeme kešu orechy, kokosovú smotanu, kokosový olej, čučoriedky, agáve a vanilku úplne dohladka (nikoľko minút).
4. Následne zmes vylejeme na cesto, pekne uhladíme a vložíme stuhnúť do chladničky.
5. Na druhý deň tortu vydekorujeme podľa našich predstáv. Ja som použila čučoriedky, granátové jablko, kivi, kešu, pufovaný amarant a jedlé kvietky.
* Hm, tu neviem, čo by som vám odporučila, pretože určite nie vanilkovú esenciu z bežných supermarketov! Ja som dostala vanilkový olej od kamarátky z Dominikánskej republiky a použila som ten. No pravdepodobne by obstál aj vanilkový struk (alebo ak viete o nejakom bio vanilkovom oleji, ktorý dostať aj tu u nás).
2 komentáre
Pozdravujem, chcem sa opýtať, aký je priemer tejto torty?.
pekný deň 🙂
Dobrý deň Iveta, priemer formy v ktorej som tortu robila je 20cm 🙂