Po dlhšej dobre opäť prinášam recept na mäso. A dokonca taký trošku slávnostnejší, keď už máme Vianoce skutočne za rohom 😉
Ak teda vôbec netolerujete žiadnu rybu a možno premýšľate, že budete mať na štedrovečernom stole mäso, vyskúšajte niečo špeciálnejšie. Gaštany patria k potravinám, ktoré sú s Vianocami skutočne veľmi späté (však sa o nich spieva aj v známych vianočných pesničkách) a s feniklom sa krásne dopĺňajú.
Čo sa týka prílohy, môžete mäsko podávať s ryžou, zemiakmi alebo zeleninovým pyré (najlepšie zelerovým – tak isto sa krásne dopĺňa s gaštanmi). Ja som kvôli pekným fotkám pridala aj mrkvu, ktorá tanier farebne oživila.
Potrebujeme:
700g čerstvých, domácich kuracích pŕs
1 fenikel
asi 12 gaštanov
1 šalotku
1 menšiu fialovú cibuľku
1 vajce
2 PL chia semienok
tymián
himalájsku soľ
kokosový olej
1. Gaštany narežeme a dáme variť (cca na 30 minút).
2. Keď sú uvarené, ošúpeme ich a nakrájame na malé kúsky.
3. Na kokosovom oleji opražíme šalotku a cibuľku.
4. Medzitým očistíme fenikel a nakrájame nadrobno.
5. Pridáme ho do panvice, podlejeme troškou vody, osolíme, pridáme tymián a varíme do zmäknutia.
6. Kým sa nám plnka varí, umyjeme, vyklepeme a nasolíme kuracie prsia.
7. Po dovarení panvicu odstavíme z ohňa a zamiešame do nej gaštany, vidličkou rozšľahané vajce a chia semienka.
8. Touto plnkou následne plníme kuracie prsia, ktoré stáčame do rolády. Zafixujeme ich špáradlami a uložíme na plech alebo do zapekacej misy.
9. Polejeme ich trochou rozpusteného kokosového olej a vložíme do vyhriatej rúry na 200°C.
10. Pečieme asi 40 minút a počas pečenia ich pár krát polejeme so šťavou, ktorú mäsko pustí.
11. Po upečení opatrne povyťahujeme špáradlá a priečne z rolády odkrajujeme kúsky.