Domov Bezlepkové recepty Bezlepková ovocná želatínová torta

Bezlepková ovocná želatínová torta

autor: hitjezdravozit 17. mája 2021
Bezlepková ovocná želatínová torta

Ani takúto ešte na blogu nemáme. 🙂 A pritom v lete je taká super ľahká a osviežujúca. Z názvu vyplýva, že pôjde o želatínovú tortu, no samozrejme nebudeme používať klasickú želatínu ale alternatívu. Obchodné želatíny totiž môžu obsahovať pridané, umelé farbivá a iné veci, ktoré z hľadiska HIT nemusia byť úplne v poriadku. Ja preto rada používam prírodný agar, ktorý sa získava z riasy a má želírovacie vlastnosti. Je bez chuti, zápachu a zároveň je vhodný aj pre vegánov, keďže nie je živočíšneho ale rastlinného pôvodu. Je nutné priviezť ho k varu aby mohol začať želírovať ale na rozdiel od želatíny tuhne rýchlejšie a aj pri trošku vyššej teplote, nie iba vyslovene v chladničke.


Bezlepková ovocná želatínová torta


Na korpus:
4 vajcia
100g trstinového cukru
80g mandľovej múky
20g pohánkovej múky
1 PL (10g) tapiokového škrobu
kôru z chemicky neošetreného citróna

Na krém:
1 mascarpone (môže byť aj bezlaktózové)
2-3 PL práškového trstinového cukru (podľa toho nakoľko ľúbite sladké)
5 PL roztopeného kokosového krému s kešu od Wildandcoco

Na želatínu:
10g agaru
500ml 100% jablkovej šťavy (alebo inej ovocnej)

+ ľubovoľné ovocie (ja som robila tentoraz exotiku, keďže som mala čerstvé exotické ovocie z Freshmarketu – pitahaya, granátové jablko, physalis)

1. Korpus upečieme klasicky. Začneme šľahať bielky, keď sú už skoro tuhé prisypeme cukor a vyšľaháme dotuha. Potom špachtľou vmiešame žĺtky a múky s citrónovou kôrou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170°C cca 30 minút (kým je vrch zlatohnedý a pružný). Necháme úplne vychladnúť.
2. Zatiaľ si pripravíme krém rozšľahaním mascarpone, cukru a kokosového krému a želatínu z agaru. Agar rozmiešame v jablkovej šťave a privedieme k varu. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť (nie stuhnúť).
3. Ovocie si očistíme a nakrájame.
4. Na korpus natrieme mascarpone krém, poukladáme ovocie a zalejeme želatínou. Necháme stuhnúť v chladničke.

Tip navyše: Keď robíme želatínovú tortu, boky formy nevymastime aby sa korpus neoddelil, pretože keď na ňu nalejeme želatínu, stečie po bokoch.

Alternatíva ovocia: Počas sezóny použite napríklad broskyne, nektarinky, černice, čučoriedky…

Alternatíva pre úplne bezmliečnych: Namiesto mascarpone použite tuhú kokosovú smotanu od Wild & Coco.


Pozrite si aj ostatné kokosové produkty zo stránky Wild&Coco a s použitím môjho kódu: hitjezdravozit dostanete k nákupu zdarma kokosové mliečko v prášku, ktoré je veľkým pomocníkom kedykoľvek si nestíhate vyrobiť svoje vlastné rastlinné mlieko, alebo potrebujete napr. iba pár deci do receptu. Pozor! Nejde o žiaden polotovar, i keď je sušené, je to kvalitný produkt tak, ako všetky, ktoré má tento kokosový eshop v ponuke. Veď viete, že ja odporúčam iba top kvalitu. 😉
Jedine s čím buďte, ako histaminici, opatrní sú ich fermentované produkty.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.