Domov Bezlepkové recepty Bezlepková ovocná želatínová torta

Bezlepková ovocná želatínová torta

autor: hitjezdravozit 17. mája 2021
Bezlepková ovocná želatínová torta

Ani takúto ešte na blogu nemáme. 🙂 A pritom v lete je taká super ľahká a osviežujúca. Z názvu vyplýva, že pôjde o želatínovú tortu, no samozrejme nebudeme používať klasickú želatínu ale alternatívu. Obchodné želatíny totiž môžu obsahovať pridané, umelé farbivá a iné veci, ktoré z hľadiska HIT nemusia byť úplne v poriadku. Ja preto rada používam prírodný agar, ktorý sa získava z riasy a má želírovacie vlastnosti. Je bez chuti, zápachu a zároveň je vhodný aj pre vegánov, keďže nie je živočíšneho ale rastlinného pôvodu. Je nutné priviezť ho k varu aby mohol začať želírovať ale na rozdiel od želatíny tuhne rýchlejšie a aj pri trošku vyššej teplote, nie iba vyslovene v chladničke.


Bezlepková ovocná želatínová torta


Na korpus:
4 vajcia
100g trstinového cukru
80g mandľovej múky
20g pohánkovej múky
1 PL (10g) tapiokového škrobu
kôru z chemicky neošetreného citróna

Na krém:
1 mascarpone (môže byť aj bezlaktózové)
2-3 PL práškového trstinového cukru (podľa toho nakoľko ľúbite sladké)
5 PL roztopeného kokosového krému s kešu od Wildandcoco

Na želatínu:
10g agaru
500ml 100% jablkovej šťavy (alebo inej ovocnej)

+ ľubovoľné ovocie (ja som robila tentoraz exotiku, keďže som mala čerstvé exotické ovocie z Freshmarketu – pitahaya, granátové jablko, physalis)

1. Korpus upečieme klasicky. Začneme šľahať bielky, keď sú už skoro tuhé prisypeme cukor a vyšľaháme dotuha. Potom špachtľou vmiešame žĺtky a múky s citrónovou kôrou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170°C cca 30 minút (kým je vrch zlatohnedý a pružný). Necháme úplne vychladnúť.
2. Zatiaľ si pripravíme krém rozšľahaním mascarpone, cukru a kokosového krému a želatínu z agaru. Agar rozmiešame v jablkovej šťave a privedieme k varu. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť (nie stuhnúť).
3. Ovocie si očistíme a nakrájame.
4. Na korpus natrieme mascarpone krém, poukladáme ovocie a zalejeme želatínou. Necháme stuhnúť v chladničke.

Tip navyše: Keď robíme želatínovú tortu, boky formy nevymastime aby sa korpus neoddelil, pretože keď na ňu nalejeme želatínu, stečie po bokoch.

Alternatíva ovocia: Počas sezóny použite napríklad broskyne, nektarinky, černice, čučoriedky…

Alternatíva pre úplne bezmliečnych: Namiesto mascarpone použite tuhú kokosovú smotanu od Wild & Coco.


Pozrite si aj ostatné kokosové produkty zo stránky Wild&Coco a s použitím môjho kódu: hitjezdravozit dostanete k nákupu zdarma kokosové mliečko v prášku, ktoré je veľkým pomocníkom kedykoľvek si nestíhate vyrobiť svoje vlastné rastlinné mlieko, alebo potrebujete napr. iba pár deci do receptu. Pozor! Nejde o žiaden polotovar, i keď je sušené, je to kvalitný produkt tak, ako všetky, ktoré má tento kokosový eshop v ponuke. Veď viete, že ja odporúčam iba top kvalitu. 😉
Jedine s čím buďte, ako histaminici, opatrní sú ich fermentované produkty.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kuchárske knihy pre histaminikov